توسط شرکت تامین سرمایه نوین
طرح صندوق خرید اعتباری سهام به سازمان خصوصی سازی ارائه شد
فارس- تامین سرمایه نوین در راستای اجرای اصل۴۴، طرح راهاندازی صندوق خرید سهام بهروش اعتباری (خسروا) را به سازمان خصوصیسازی ارائه کرد.
شرکت تامین سرمایه نوین به تازگی در راستای اجرای اصل۴۴، طرح صندوق خرید سهام بهروش اعتباری (خسروا) را به سازمان خصوصیسازی ارائه کرده که در صورت موافقت با این طرح، امکان مشارکت قابلتوجه سهامداران حقیقی بازار سهام فراهم خواهد شد.
براساس این گزارش، حضور سهامداران جزء و عمدتا حقیقی در فرآیند خصوصیسازیهای اصل۴۴ بسیار محدود و به شکل سرمایهگذاری کوتاهمدت است. سهامداران در عرضههای اولیه وارد میشوندو پس از کسب منافع به صورت چند درصد افزایش قیمت از آن سهام خارج شده و بهانتظار عرضه اولیه عمومی بعدی مینشینند.این حضور کوتاهمدت بهنفع بازار سرمایه و نقدینگی مورد نیاز بنگاهها نیست.
بهعلاوه، سهامداران جزء تا امروز کل مبلغ مربوط به سهام را پرداختهاند در حالی که واگذاری عمده سهام اکنون با پیشپرداخت ۲۰درصد و اقساط چند ساله انجام میشود. در این میان بسیاری از سهامداران حقیقی و سهامداران حقوقی کوچک میخواهند که برخورد یکسانی با هر دو گروه سهامداران شود تا آنها نیز از مزیت خرید اعتباری سهام برخوردار شوند.
با روش پیشنهادی در این طرح، سهامداران جزء بهشکلی بلندمدتتر در بازار حضور خواهند یافت و از منافع خرید اعتباری سهام (در جامعهای که نرخ تورم بالایی دارد) برخوردار خواهند شد. روش پیشنهادی، امکان بسیار گستردهای برای توزیع هرچه وسیعتر سهام بین همه اقشار مردم فراهم میآورد و این امکان با سیاستهای اصل۴۴ و اهداف حاکمیت و دولت انطباق
کامل دارد.
راهکار اجرایی تشکیل «خسروا»
در همین رابطه برخی ویژگیهای عمومی صندوق خسروا بهشرح زیر پیشنهاد میشود: تامین سرمایه نوین یا هر نهاد مالی معتبر دیگری صندوقی تشکیل میدهد. این صندوق از نظر حقوقی میتواند حسابی در دفاتر تامین سرمایه یا موسسه بهثبت برساند که مجوز آن را سازمان بورس و اوراق بهادار صادر میکند. سهامداران در قبال واگذاری سهام، واحدهای سرمایهگذاری از صندوق دریافت میکنند که اوراق بهادار متفاوتی با سهام خواهد بود.
سازمان خصوصیسازی عرضه اولیه عمومی خود را انجام میدهد. با فرض توزیع ۵هزارمیلیاردریال اوراق در این مرحله، خریداران جزء سهام با پرداخت ۲۰درصد آنهزارمیلیاردریال به حساب سازمان خصوصیسازی نزد خزانه واریز میکنند.
همچنین ۴هزارمیلیاردریالباید ظرف ۴ سال آتی دریافت شود. با فرض حذف سود بانکی، سالانههزارمیلیاردریال از سهامداران خرد باید وصول و به حساب سازمان خصوصیسازی واریز شود. «صندوق خسروا» بهنمایندگی از طرف سهامداران جزء قبول مسوولیت میکند و در نتیجه کل۵هزارمیلیاردریال سهام به صندوق واگذار شده و کل سهام موجود در صندوق به توثیق سازمان خصوصیسازی درمیآید. فهرست خریداران سهام از طریق کارگزاریها به صندوق انتقال مییابد. خریداران سهام اعتباری از آن تاریخ به بعد با مدیریت صندوق ارتباط دارند و با سازمان خصوصیسازی کاری نخواهند داشت.
صندوق در تاریخ سررسید هر هزارمیلیاردریال متعهد است عین قسط را به سازمان خصوصیسازی پرداخت کند. سهامداران جزء به نسبت سهام خریداریشده، ۲۰ درصد دوم را به صندوق پرداخت میکنند. درصورتیکه عدهای از سهامداران قسط خود را نپرداخته باشند، تامین سرمایه متعهد به واریز قسط آنان است. درمقابل با قراردادهای جداگانهای که با سهامداران دارد تکلیف این امر روشن است که سهامدارانی که قسط خود را نپرداختهاند، چه تعهدات یا جرایمی در قبال صندوق دارند. در صورتیکه عدهای از سهامداران علاقهمند باشند با پرداخت پیش از موعد، سهام خود را آزاد کنند، با پرداخت ارزش کل سهام به صندوق، نسبت به آزادسازی سهام و معامله احتمالی آن در بازار اقدام میکنند. در این مرحله، واحدهای سرمایهگذاری صندوق آنان با سهام صندوق معاوضه میشود. در این مورد، صندوق نسبت به سرمایهگذاری مطمئن وجوه دریافتی از طریق حساب سپرده، اوراق مشارکت یا گواهی سپرده عام اقدام میکند و وجوه سود دریافتی روی این وجوه را به صندوق واریز میکند.
در صورتیکه قبل از پایانیافتن اقساط، سهامداری به فروش سرمایهگذاری خود علاقهمند باشد، تامین سرمایه متعهد است بازار ثانویهای برای واحدهای سرمایهگذاری صندوق ایجاد کند و واحدهای سرمایهگذاری وی را معامله کند. این واحدهای سرمایهگذاری توسط تامین سرمایه معامله میشود و مابهازای سهام آنها جزو موجودی صندوق در توثیق سازمان خصوصیسازی باقی میماند. تامین سرمایه این بازار را (بازار سهام دارای بدهی یا واحدهای سرمایهگذاری صندوق) مدیریت خواهد کرد.
همچنین سازمان خصوصیسازی میپذیرد معادل سهامی که پول آنها بهطور کامل پرداخت شده، از میزان وثایق خود (تعداد سهام در صندوق) کسر کند. این سهام آزاد شده و در مالکیت سهامدارانی درمیآید که پول کامل سهام خود را پرداختهاند.
وجوه فروش پیش از موعد سهام یا فروش سهام در بازار از موجودی صندوق به حساب ویژهای واریز میشود، و در فواصل زمانی مناسب، وقتی به رقم قابلملاحظهای رسید (مثلا ۳۰۰میلیاردریال) با سود مربوط، به حساب سازمان خصوصیسازی نزد خزانه واریز میشود.
تصمیمات مربوط به افزایش سرمایه و سایر تصمیمات مجامع فوقالعاده نیز برعهده مدیریت صندوق است. صندوق، افزایش سرمایههای مصوب را از محل منابع سهامداران نزد صندوق (ازقبیل سود مازاد بر اقساط یا وجوه دریافتی از سهامداران بابت افزایش سرمایه) یا از محل منابع خود و دیگر سرمایهگذاران پرداخت کرده و سهام اضافی را بهنام سهامداران یا مدیریت صندوق یا سهامداران جدید منتقل
خواهند کرد.
در فرآیند وصول مطالبات و انتقالات وجوه، سازمان خصوصیسازی بهطور مداوم فقط با مدیر صندوق شرکت تامین سرمایه در تماس است و اصولا با سهامداران خرد ارتباطی ندارد. قرارداد و مستندات لازم برای ایجاد رابطه قانونی بین سهامداران و صندوق و نیز بین صندوق (تامین سرمایه) و سازمان خصوصیسازی طراحی، تنظیم، امضا و مبادله خواهد شد.
مراحل اجرای کار تا مرحله عرضه سهام و تسویه کامل
در نهایت مراحل فروش اعتباری سهام اصل۴۴ از سازمان خصوصیسازی به سهامداران خرد بهشرح زیر پیشبینی میشود.
توافقنامهای بین سازمان خصوصیسازی و شرکت تامین سرمایه نوین یا هر نهاد مالی مشابه به امضا میرسد که در آن تعهدات شرکت تامین سرمایه نوین و سازمان خصوصیسازی بهطور روشن بیان میشود.
صندوقی از نوع صندوقهای سرمایهگذاری باز برای تسهیل فروش اعتباری با سرمایهای اندک تشکیل شده که توسط تامین سرمایه نوین تامین مالی میشود.
مبلغ این سرمایه اندک تقریبا برابر ارزش سهامی است که به خود تامین سرمایه نوین تعلق میگیرد. مجوز این صندوق توسط سازمان به بورس اوراق بهادار صادر میشود.
اساسنامه صندوق و امیدنامه سهام مورد عرضه توسط تامین سرمایه تهیه و به تصویب سازمان خصوصیسازی و نهایتا سازمان بورس و اوراق بهادار میرسد.
ارسال نظر