پس از سه روز همچنان ادامه دارد
دوئل یک ریالی خریداران «ایران ترانسفو»
گروه بورس- ظاهرا مدیریت «ایران ترانسفو» آن قدر میارزد که با وجود افزایش ۴۵درصدی قیمت پایه هنوز دو خریدار پای معامله ماندهاند.
به گزارش خبرنگار ما، «کنتورسازی» و «صانیر» دو خریداری هستند که روز گذشته رقابت یک ریالی را جایگزین رقابت چند تومانی روزهای قبل کردند و قیمت بلوک ۴۸/۳۵درصدی «ایران ترانسفو» را از ۲۱۲۹۱ ریال روز سهشنبه به ۲۱۳۱۰ریال رساندند. ارزش کل بلوک با رسیدن قیمت به ۲۱۳۱۰ریال به ۲۲۶میلیاردتومان رسیده است. شروع رقابت برای خرید سهام «بترانس» به دوشنبه هفته گذشته برمیگردد، جایی که ساتکاب تصمیم گرفت بلوک مدیریتی این شرکت را با قیمت پایه ۹۷۵۲ریال بفروشد.
اما حضور ۷ خریدار برای تصاحب مدیریت «بترانس» باعث شد که تنها در روز اول رقابت، قیمت بلوک ۱۱۵۰تومان افزایش قیمت را تجربه کند. در ادامه رقابت در روزهای بعد و افزایش بیشتر قیمت پایه، تنها دو خریدار یکی «کنتورسازی» و دیگری «صانیر» باقی ماندند و امروز هم رقابت را برای کسب مدیریت ایران ترانسفو ادامه میدهند.
«صانیر» کیست؟
در شرایطی که گمانهها از حضور جدی برخی خریداران سنتی در معامله «بترانس» میدادند، ولی روند معاملات روز گذشته تالار شیشهای نام شرکت «صانیر» را در کنار کنتورسازی به عنوان رقبای اصلی خریدار بلوک «بترانس» قرار داد. براساس اطلاعاتی که سایت روزنامه رسمی از فعالیت این شرکت منتشر کرده، هدف از تاسیس صانیر بر اساس مفاد مندرج در اساسنامه این شرکت عبارت است از:
«صدور تجهیزات و همچنین خدمات فنی مهندسی اعم از مشاوره، طراحی، اجرا، تعمیر و نگهداری و همچنین نصب و راهاندازی مورد نیاز پروژههای آبی و برقی در خارج کشور به وسیله هدایت کلیه امکانات بالقوه و بالفعل کشور در زمینه صادرات و متمرکز ساختن آن به منظور حضور فعال و همه جانبه در بازارهای جهانی در زمینههای مذکور با جلب حمایت دولت و همچنین بیمهها و بانکها و شرکتهای تولیدکننده تجهیزات و خدمات آب و برق.»
از طرفی پایگاه اطلاعرسانی صنعت آب و برق (صبا) در معرفی شرکت صانیر آورده که: «شرکت صانیر در بهمن ماه سال ۱۳۷۳ و با خواست مستقیم وزارت نیرو و با سهامداری ۲۴ سهامدار (خصوصی و دولتی) تاسیس شد که این سهامداران در حال حاضر ۲۳شرکت هستند.»
«صانیر» زیرمجموعه وزارت نیرو
با نگاهی به آخرین ترکیب اعضای هیات مدیره این شرکت که در سایت روزنامه رسمی نیز درج شده، حضور نمایندگانی از وزارت نیرو در نوع خود جالب توجه است.
بر اساس آگهی تصمیمات شرکت صانیر در ۲۳ شهریور ماه ۸۷، اعضای هیات مدیره این شرکت متشکل از افراد زیر هستند:
«آقایان عوض محمد پارسا نماینده شرکت سرمایهگذاری نیرو به سمت رییس هیات مدیره و فریدون بیگی نماینده شرکت «تهران پادنا» به سمت نایب رییس هیات مدیره و رضا عبازاده سمنانی (خارج از اعضا) به سمت مدیرعامل و آقایان محمد کبیری به نمایندگی از شرکت ایران ترانسفو و ناصر حیدری نسبت به نمایندگی از شرکت کرمان تابلو و محمدرضا علامی به نمایندگی از شرکت فولمن و احمد شکوری راد به نمایندگی از شرکت قدس نیرو و محمد مهدی فنایی به نمایندگی از شرکت الکترو کویر به سمت اعضای هیات مدیره برای بقیه مدت تصدی تعیین شدند. امضای کلیه اوراق اسناد تعهدآور از جمله چک و سفته و برات با امضای مدیرعامل و رییس یا نایب رییس هیات مدیره همراه با مهر شرکت معتبر میباشد.»
همچنین این شرکت افزایش سرمایهای از مبلغ ۵/۲میلیاردتومان به ۱۰میلیارد تومان را نیز از محل مطالبات حال شده داشته که در تاریخ ۲۷شهریور ماه ۸۸ قطعی شده و در سایت روزنامه رسمی هم درج شده است.
چرا «بترانس» میارزد؟
رقابت بر سر خرید بلوک ۴۸/۳۵درصدی ایران ترانسفو از آن جهت با اهمیت است که خرید آن بر اساس ترکیب فعلی سهامداران شرکت، صاحب سه کرسی از هیات مدیره میشود.
ترکیب سهامداران «بترانس» شامل ۵/۴۰درصد ساتکاب، ۳۴درصد مجموعه بانک ملی، ۵درصد صبا تامین، ۵درصد زیمنس آلمان و ۵/۱۵درصد سایر هستند.
با وجود اینکه دولت تصمیم گرفته بلوک ۵/۴۰درصدی را در قالب ۴۸/۳۵درصد عرضه بلوکی و ۵درصد ترجیحی کارکنان واگذار کند، ولی ارزش سه عضو بلوک همچنان برقرار است. چرا که سابقه سهامداران شرکت نشان میدهدکه زیمنس آلمان همواره رای خود را به سهامداران عمده داده است.
همچنین برخی شایعات تایید نشده حکایت از ارائه پیشنهاد کنسرسیوم شدن این دو خریدار دارد ولی ظاهرا این پیشنهاد از طرف هیچ کدام از خریداران پذیرفته نشده است.
ارسال نظر