دنیای اقتصاد- بازار دادوستد سهام در آخرین روز کاری هفته پیش در ادامه تاثیرپذیری از روند بررسی لایحه طرح تحول انرژی و هدفمند کردن یارانه‌ها تحت تاثیر بررسی ماده تعیین نرخ گاز و برق قرار گرفت.

همزمان با معاملات بازار سرمایه در روز سه‌شنبه، نمایندگان مجلس در بررسی تبصره بند‌ ب ماده یک لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها، ‌بندی را تصویب کردند که به‌رغم برداشت اولیه، ابهامات جدی را در خود دارد.

جنب پل حافظ
بازار و ابهامات یک مصوبه
گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز چهارشنبه در ادامه تاثیرپذیری از روند بررسی لایحه طرح تحول انرژی و هدفمند کردن یارانه‌ها تحت تاثیر بررسی ماده تعیین نرخ گاز و برق قرار گرفت.
همزمان با معاملات بازار سرمایه در روز سه‌شنبه، نمایندگان مجلس در بررسی تبصره بند‌ ب ماده یک لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها ‌بندی را تصویب کردند که به‌رغم برداشت اولیه، ابهامات جدی را در خود دارد.
اعلام اولیه این مصوبه در بازار سه‌شنبه موجب شد تا صف‌های خرید در نمادهای وابسته از جمله پتروشیمی‌های فن‌آوران، خارک، اصفهان، اراک و شرکت‌های سرمایه‌گذاری غدیر و صندوق بازنشستگی تشکیل شود که برخی از صف‌های خرید با عرضه مواجه شدند.کارشناسان بازار هر چند در کلیت با طرح مجلس موافقند اما ابهامات موجود در این طرح را نیز موثر می‌دانند. مهم‌ترین ابهام در حال حاضر درج دو مبنای قیمت‌گذاری در این طرح است. سبد صادراتی به معنای فوب خلیج فارس است و میانگین قیمت خوراک تحویلی کشورهای منطقه خلیج‌فارس به واحدهای صنعتی- پالایشی و پتروشیمی که نرخ داخلی کشورهای اصلی است دارای تفاوت معناداری است. از سویی این بند که در ابتدا برای نرخ گاز طراحی شده بود با حذف کلمه گاز «اصطلاح قیمت خوراک واحدهای صنعتی -پالایشی و پتروشیمی» جایگزین شده است و این درحالی است که مبنای نرخ به ازای هر مترمکعب که مربوط به گاز است در این بند همچنان باقی مانده است. در همین حال کارشناسان با توجه به نرخ ۲۴تومانی متوسط نرخ کشورهای منطقه برای گازتحویلی ۵کشور منطقه به واحدهای پتروشیمی کشورهایشان و ۱۰۰تومانی نرخ فوب، احتساب ۶۵درصدی را برای گاز مناسب می‌دانند. در همین حال البته ابهاماتی در مورد کاهش یک‌درصدی نرخ نفت تحویلی به پالایشگاه‌ها در برابر نرخ پیش‌بینی‌شده در لایحه بودجه امسال،لزوم تخفیف فرآورده‌های تولیدی و همچنین ابهام در مورد اینکه آیا پالایشگاه‌ها ملزم به رعایت تخفیف به شرکت‌های پتروشیمی زیرمجموعه هستند، به ویژه که برخی از پالایشگاه‌ها نظیر اصفهان خصوصی شده‌اند و قاعدتا نباید برای فروش‌های آنها نرخ‌گذاری صورت گیرد، مسائلی است که در روزهای آینده در مورد آن اظهارنظر خواهد شد. انتظار می‌رود روز یکشنبه و با از سرگیری بررسی لایحه، در مورد این مسائل اظهارنظر شود.
معامله‌گران در کنار مسائل مربوط به لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها با مسائلی در حوزه‌های کلان مواجه هستند در مسائل سیاسی معامله‌گران در انتظار روشن شدن ادامه مذاکرات ژنو هستند. انتظار می‌رود در روزهای آتی حوزه سیاسی همچنان در برگیرنده تحولاتی باشد.
در کنار مسائل سیاسی بین‌الملل و حوزه سیاسی داخلی که آرامشی بر مسائل سیاسی داخلی حاکم است، در حوزه اقتصادی در هر دو سطح داخلی و خارجی معامله‌گران با مسائل قابل‌توجهی مواجه‌اند. در حوزه داخلی به غیرمسائل مطرح شده در مجلس، معامله‌گران با تحولات دیگری نیز روبه‌رو هستند. انتظار برای انتشار اوراق مشارکت جدید نخستین مساله پیش روی بازار است. به نظر می‌رسد حداقل انتشار ۵۰۰میلیون‌دلار اوراق مشارکت در حال حاضر قطعی است. در کنار این امر که می‌تواند بخشی از نقدینگی را به سوی خود بکشد، بحث در مورد حرکت در بازارهای موازی نیز موضوعی جدی برای معامله‌گران است. بازار سکه و طلا در حال حاضر حرکتی را به نمایش گذاشته است. از سویی انتشار آمار بیکاری در کشور که برای سومین فصل پیاپی در کشور افزایش را نشان می‌دهد سبب شده است که انتظار برای تغییر سیاست دولت برای حوزه مسکن به عنوان حوزه اشتغال زای اقتصاد کشور افزایش یابد. در صورت تغییر در این سیاست‌ها بازار می‌تواند از محل حرکت بازارهای موازی تاثیر بپذیرد.در کنار مسائل داخلی در حوزه بین‌الملل معامله‌گران دور جدیدی از رشد قیمت‌ها را شروع کرده‌اند که در این میان بهای فلزات پایه پس از دوره‌ای از افت در هفته گذشته مجددا رشد را از سر گرفته است. بهای فلزات رنگین از جمله مس مجددا به سقف ۶هزار و ۲۰۰دلار باز گشته است. بهای روی نیز در مرز نرخ ۲هزار‌دلار قرار گرفته است. در همین حال بهای سرب نیز در مرز بالاتر از ۲هزار باقی مانده‌اند.
در حوزه فولاد نیز بهای بیلت در حوزه مدیترانه به 340دلار در تن و در حوزه آسیای جنوب شرقی در حد 480دلار باقی مانده است.در حوزه محصولات پتروشیمی بهای نفت از مرز 70دلار فاصله گرفته است و در نفت برنت دریای شمال به 77دلار در هر بشکه رسیده است.
در حوزه حمل‌و‌نقل نیز شاخص بالتیک همچنان در حد ناامید کننده ۲هزار و ۶۸۸واحد باقی مانده است.
در حوزه بازار سرمایه نیز معامله‌گران با چند مساله از جمله عرضه‌های اولیه مواجهند. برگزاری جلسه معارفه فارس‌نو انتظار را برای عرضه این سهم افزایش داده است. در کنار این موضوع، عرضه دو سهم بیمه دانا و آسیا نیز در دو هفته آینده امکان‌پذیر است. اگر در کنار این مساله عرضه اوراق گواهی سپرده بانک کشاورزی را نیز در فرابورس به همراه عرضه اولیه سهام بیمه دی اضافه کنیم، معامله‌گران بازار سرمایه هفته‌های پرکاری را پیش روی دارند.
در همین حال عرضه‌های اولیه به همراه معاملات بلوکی سنگین، بازار را با کمبود جدی نقدینگی روبه‌رو خواهد ساخت که هر گونه تغییر در این شرایط در روند ورود نقدینگی به بازار حفظ قیمت‌ها را بسیار سخت و دشوار می‌سازد. از این رو کارشناسان بازار با دقت روند ورود نقدینگی به بازار را تحت بررسی دارند. انتشار امار مشارکت افراد حقیقی و حقوقی در بازار سرمایه نیز که روز چهارشنبه توسط دکتر صالح‌آبادی رییس سازمان بورس اعلام شد، به حساسیت وضعیت نقدینگی بازار افزوده است. بر اساس آمار منتشره در ۶ماهه نخست امسال ۴۳درصد سهم معاملات بازار توسط افراد حقیقی صورت گرفته است که همین امر ناپایداری را در بطن بازار نشان می‌دهد و تشکیل صف‌های پی‌درپی خرید یا فروش و حرکت‌های مواج بازار می‌تواند ناشی از ان باشد.
در بازار چه خبر بود
بازار روز سه‌شنبه را باید بازاری متاثر از تحولات بیرونی دانست. پس از حرکت آرام بازار در دو ساعت ابتدایی، معامله‌گران در ساعت پایانی با شرایط متاثر از خبرهای منتشره در مورد مصوبه مجلس مواجه شدند که همین امر به تغییر شرایط معاملات منجر شد. بازار روز سه‌شنبه در ساعت ابتدایی با توجه به تعطیلی پایان هفته شرایط متعادل و رو به رکود داشت اما این امر تغییر کرد که همین امر انتظارات برای روز شنبه را تغییر داده است. معامله‌گران با توجه به ابهامات مربوط به تحولات روز سه‌شنبه و انتظار برای روز یکشنبه و آغاز مجدد بررسی مجلس احتمالا استراتژی معاملاتی خود را با انتظار در مورد عموم نمادها و توجه به نمادهایی که تاثیرپذیری آنها از این مصوبه قطعی است، تغییر خواهند داد. از این رو در حالی که پتروشیمی‌های گازی احتمالا توجه بیشتری را خواهند داشت نمادهای پتروشیمی نفتایی و پالایشگاهی و سرمایه‌گذاری‌های وابسته تا زمان مشخص شدن کامل ابعاد این طرح در حالت انتظار قرار خواهند داشت.
روز سه‌شنبه در گروه بانکی، معامله‌گران پس از چند روز عرضه‌های سنگین تعادل نسبی را شاهد بودند که البته تنها در نماد اقتصاد نوین با صف خرید همراه بود و در دیگر نمادها همچنان شرایط نسبی ضعیف و یا تعادل شکننده باقی بوده است. در گروه بانکی انتظار می‌رود در هفته جاری برخی از گزارش‌های شش ماهه منتشر شوند. در همین حال موضوع تحریم فعالیت‌های بانک ملت در انگلیس هر چند که در برخورد اول بی اهمیت تلقی شده است اما ریسک تحولات سیاسی را همچنان در برابر شرکت‌های دارای فعالیت قابل‌ملاحظه خارجی قرار داده است. کشتیرانی و بانک ملت اخیرا از برخی فعالیت‌ها در حوزه کشور انگلستان منع شده‌اند. در حوزه شرکت‌های مالی، بیمه آسیا با آخرین دور واگذاری سهام از سوی دولت عملا از شمول شرکت‌های دولتی خارج شده و 5/52درصد سهام آن خصوصی شده است.بانک پارسیان در روز سه‌شنبه همچنان شاهد معاملات پر حجمی بود که 21میلیون سهم آن به صورت بلوکی معامله شد.
در بازار روز سه‌شنبه معامله‌گران در گروه معدنی همچنان شاهد نامشخص ماندن مساله نرخ سنگ‌آهن بودند. در همین حال اعلام عدم ‌توافق در جلسه روز شنبه هفته گذشته و ارجاع مساله به جلسه روز شنبه (امروز) نیز نگرانی‌هایی را سبب شده است که در این زمینه باید به انتظار تحولات آتی ماند.
در گروه خودرویی اعلام احتمال کاهش سهمیه خودروهایی که مصرف آنها از یک میزان مشخص بیشتر است، سبب افزایش فشار فروش بر ایران خودرو که بیشتر محصولات تولیدی آن پرمصرف ارزیابی می‌شود، شده است. در همین حال در گروه خودرویی شایعات متعددی در مورد معاملات عمده منتشر شده است که البته همانند شایعه احتمال خرید سایپا توسط بنیاد تعاون سپاه و تکذیب آن باید به انتظار تایید اولیه شایعات باقی ماند. در بازار روز سه‌شنبه معامله‌گران شاهد عرضه‌های قابل ملاحظه‌ای در گروه خودرویی بودند.
در گروه برقی رقابت بر سر بلوک ایران ترانسفو روز سه‌شنبه وارد فاز فرسایشی شد. این رقابت که روز اول احساسی و پرشتاب بود در روز سه‌شنبه از رقم ۲۱هزار و ۲۵۰ریال شروع و در نرخ ۲۱هزار و ۲۹۱ریال به پایان رسید.
در گروه برقی قیمت‌گذاری 2هزار و 700ریالی بلوک 20درصدی شرکت مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران انتظار برای عرضه این بلوک را افزایش داده است. مصوبات مجلس در مورد هدفمند کردن یارانه‌ها در حوزه برق سبب افزایش اقبال به این نماد شده است.
در مجموع بازار روز سه‌شنبه بازاری متاثر از تحولات مجلس بود که در نهایت شاخص ۸/۵واحد رشد کرد. ارزش معاملات دیروز بالغ بر ۹/۵۴میلیارد تومان بود. با توجه به آمار روز سه‌شنبه شاخص در کل هفته ۲/۲۷واحد رشد کرد. ارزش معاملات در کل هفته با رسیدن به رقم ۲۳۲میلیاردتومان ۳۳درصد نسبت به هفته قبل افت کرد و شمار خریداران با ۷/۱۱درصد رشد به ۲۲هزار و ۶۵نفر بالغ شد.