در پی رقابت تنگاتنگ و بیسابقه ۷خریدار صورت گرفت
افزایش ۱۱۵۰تومانی قیمت «ایران ترانسفو» در راند اول
گروه بورس- علیرضا باغانی: عرضه بلوک مدیریتی ایران ترانسفو از سوی ساتکاب رقابت ۷ گروه برای به دست آوردن سه کرسی از هیات مدیره این شرکت بورسی را موجب شد.
به گزارش خبرنگار ما، سازمان خصوصیسازی به وکالت از ساتکاب بلوک ۴۸/۳۵درصدی شرکت ایران ترانسفو، یکی از پرطرفدارترین نمادهای معاملاتی هفتههای گذشته را در بورس تهران به صورت عمده عرضه کرد تا زمینه برای خصوصی شدن کامل این شرکت حاضر در گروه ماشینآلات و دستگاههای برقی بورس تهران فراهم شود.
قیمت پایه این عرضه که پیش از این ۹هزار و ۱۲۲ریال تعیین شده بود، به دلیل بالاتر بودن نرخ سهام در تابلو در روز قبل از عرضه طبق آییننامه عرضههای اولیه به ۹هزار و ۷۵۲ریال، یعنی قیمتی که سهام در آن نرخ دارای صف خرید بود، عرضه شد تا ارزش هر سهم این بلوک مدیریتی بدون هیچ رقابتی به دلیل شرایط تعیین شده در آییننامه معاملات عمده که در صورت بالاتر بودن نرخ سهام در تابلو از قیمت پایه، آن نرخ مبنای معامله قرار گیرد، افزایش قیمت ۶۳۰ریالی را تجربه کرد. اما این رشد قیمت نیز مانع حضور خریداران در این عرضه عمده نشد، به طوری که همزمان با فروش سهام این شرکت از طریق کارگزاری آگاه، ۷ گروه برای رقابت در میدان معامله حاضر شدند.
از سرمایهگذاری مهر اقتصاد ایرانیان، موتوژن، مپنا، کنتورسازی ایران، سرمایهگذاری معین رنان (سهامدار عمده کنتورسازی)، سندیکای فروشندگان ترانسفورماتور و یک سرمایهگذار حقیقی به عنوان خریداران احتمالی بلوک ایران ترانسفو یاد میشود.
رقابت گروههای مزبور موجب شد تا قیمت هر سهم بلوک مزبور با ۱۱۸درصد رشد به ۲هزار و ۱۲۵تومان برسد. اتفاقی که حتی تا دقایق پایانی معاملات ادامه داشت، تا جایی که آخرین درخواست خرید یا سفارش خرید از سوی یکی از خریداران در ساعت ۵۵/۱۱دقیقه وارد سیستم معاملاتی شد و به رغم آنکه در صورت عدم ارائه درخواست جدید تا ۳ دقیقه بعد فروشنده سهام میتواند بلوک مزبور را بفروشد، اما مدیریت بازار ترجیح داد تا این رقابت به روز بعد موکول شود. علی صحرایی ناظر بازار در گفتوگو با دنیای اقتصاد، رقابت ۷ گروه از طریق ۷کارگزاری برای خرید بلوک «بترانس» را تایید کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا مدیریت بازار به رغم آنکه از آخرین درخواست خرید بیش از ۳دقیقه میگذشت ادامه رقابت را به روز بعد موکول کرد و معامله انجام نشد؟ گفت: طبق آییننامه معاملات اگر قیمت جدیدی در ۵دقیقه پایانی معاملات وارد شود و معامله تا ۵ دقیقه آخر ادامه یابد، برای شفاف شدن معامله عمده و قیمت، رقابت به روز دیگر موکول میشود، اما اگر قبل از پایان معاملات (غیر از ۵دقیقه آخر) درخواست خریدی وارد شده و تا ۳ دقیقه نرخ جدیدی از سوی خریداران وارد سیستم نشود، فروشنده سهام میتواند بلوک را بفروشد، اما در این کار مختار است.
صحرایی آییننامه معاملات عمده را شفاف خواند و تاکید کرد: رقابت برای خرید بلوک ایران ترانسفو ادامه داشته و موکول شدن آن به امروز طبق آییننامه معاملات عمده ضروری بود.
رقابت بر سر خرید بلوک ۴۸/۳۵درصدی ایران ترانسفو از آن جهت با اهمیت است که خریدار آن بر اساس ترکیب فعلی سهامداران شرکت، صاحب ۳ کرسی از هیات مدیره یکی از پرطرفدارترین شرکتهای بورسی میشود. همزمان با رقابت بر سر بلوک ۳۵درصدی، عرضه ۲/۳میلیون سهمی را در روز گذشته تجربه کرد تا نرخ سهام این شرکت در تابلوی بورس به هزار و ۳تومان نیز برسد و همچنان نماد، صف خرید ۵/۱میلیون سهمی را تجربه کند.
نکته جالب در رقابت بلوک ایران ترانسفو، دستور خریدهای رقبا با تفاوت نرخ ۵۰ تا ۱۰۰تومانی بود. ۱۰۰تومانیهایی که هر یک ۱۰میلیاردتومان به ارزش بلوک میافزودند، اما در ظاهر این افزایش قابلتوجه نرخ برای همه خریداران مهم نبود تا جایی که با افزایش نرخ هر سهم بلوک به بیش از ۲هزارتومان، تنها یک خریدار از گردونه رقابت کنار کشید. همچنین ابراهیمی - مدیرمالی شرکت موتوژن- در این زمینه ضمن تایید حضور در رقابت در بلوک ایران ترانسفو گفت: از آنجا که ایران ترانسفو شرکت همکار و هم گروه ما محسوب میشود، ما قصد خریداری بلوک ۳۵درصدی این شرکت را داشتیم اما فقط در قیمت پایه تعیین شده خواستار خرید بلوک بودیم و با افزایش نرخ سهام شرکت از ادامه رقابت کنارهگیری کشیدیم، چرا که خرید بلوک در نرخهایی که رقابت میشد، برای ما بسیار گران بود. از سویی دیگر کنتورسازی ایران هم یکی از خریداران احتمالی بلوک «بترانس» است، شرکتی که پیش این نیز شایع شده بود بابت مطالبات حدود ۲۰میلیاردتومانی خود از شرکتهای توزیع برق، به دولت پیشنهاد داده تا ۱۰درصد از سهام ایران ترانسفو را بگیرد، پیشنهادی که ظاهرا در آن زمان به جایی نرسید.
سید احمدعلی عاملی - رییس هیات مدیره کنتورسازی ایران- نیز ضمن تایید حضور این شرکت بورسی در رقابت ایران ترانسفو گفت: ما از طریق دو شرکت سرمایهگذاری معین رنان و کنتورسازی در رقابت ایران ترانسفو حاضر شدیم. وی افزود: خریداری بلوک ایران ترانسفو با توجه به فعالیتی که در صنایع برق داریم، برای ما ارزنده بود، اما رقابتهای صورت گرفته، این بلوک را گران کرد. عاملی در پاسخ به این پرسش که آیا از طریق دو شرکت مزبور در رقابت ایران ترانسفو در روز سهشنبه حضور پیدا خواهد کرد؟ گفت: در حال حاضر موضوع ادامه رقابت برای خرید بلوک مزبور از سوی هیات مدیره ما در حال بررسی است و هنوز چیزی مشخص نشده است.
در عین حال از مپنا خبر میرسد که خرید بلوک مدیریتی ایران ترانسفو برای بزرگترین تولیدکننده تجهیزات نیروگاهی در خاورمیانه جدی است.
بر این اساس شنیده میشود که مپنا از طریق یکی از زیرمجموعههای خود، در رقابت «بترانس» حضور پیدا کرده است و از آنجا که یکی از مشتریان عمده ترانسفورماتورهای شرکت ایران ترانسفو است، در خرید خود جدی است و از جمله رقبایی است که احتمالا تا پایان رقابت ماندنی است. منابع خبری در مپنا حضور این شرکت را در معامله ایران ترانسفو تایید کردهاند.
از طرفی دیگر برخی اخبار غیررسمی از مشارکت بانک پاسارگاد و سرمایهگذاری شاهد و صانیر با سندیکای برق برای خرید بلوک «بترانس» حکایت دارد.
در همین حال مهر اقتصاد ایرانیان حضور خود در عرضه بلوک ۳۵درصدی بترانس را رد میکند.
یادآور میشود خریدار بلوک ۴۸/۳۵درصدی «بترانس» ۲۰درصد ارزش این معامله را که تا دیروز به ۲۲۶میلیاردتومان رسیده است، باید به صورت نقد پرداخت کرده و مابقی را در قالب اقساط ۵/۳ساله با نرخ بهره ۶درصد در سال هر ۶ماه یک بار بپردازد. این بلوک ۳۵درصدی معادل ۵/۱۰۶میلیون سهم بود و خریدار آن مالک اصلی شرکت خواهد شد.
شرکتهای کارگزاری حافظ، فارابی، اقتصاد نوین، موحدان، مفید، رشد پایدار و آگاه از کارگزارانی هستند که در رقابت «بترانس» حضور دارند؛ رقابتی که قیمت پایه ۱۰۴میلیاردتومانی آن به دلیل رقابت همین کارگزاران به بیش از ۲۲۶میلیاردتومان رسید.
این رقابت نامعقول و کمسابقه در حالی به امروز موکول شده که از نظر برخی متقاضیان، شرکت ایران ترانسفو میتواند در آینده از شرایط مناسبی در تولید و فروش برخوردار شده و روند رو به رشدی خواهد داشت، به ویژه آنکه دارای زمینهای قابلتوجهی است که میتواند در آینده منبع ثروت مناسبی برای اجرای طرح و توسعه قرار گیرد. در عوض گروه دیگری با اتکا به تحلیلهای بنیادی و در نظر گرفتن آینده مدیریت آن معتقدند، در صورت معامله این بلوک به قیمتهای کنونی (۲۱۲۵تومان) ایران ترانسفو نیز به جمع شرکتهای سوختهای خواهد پیوست که بعد از معامله عمده سهام با مشکلات متعددی روبهرو شدهاند.
بدین ترتیب باید دید تکلیف ۱۰۶میلیون و ۴۵۲هزار و ۲۳۴ سهم ایران ترانسفو که به صورت یکجا و نقد و یا ۲۰درصد نقد و ۸۰درصد اقساط عرضه شده با چنین وضعیتی مواجه خواهد شد.
ارسال نظر