معامله بلوک «پالایش» در وقت اضافه

گروه بورس- بلوک ۹درصدی پالایش نفت اصفهان به کنسرسیومی ۵عضوی به رهبری سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان رسید.

به گزارش خبرنگارما، روز گذشته ۰۴/۹درصد از سهام «شپنا» از سوی دولت روی میز فروش گذاشته شد تا بدین ترتیب کنسرسیومی داخلی بدون رقابت، موفق به خریداری سهام چهارمین شرکت بورس شود.

این عرضه ۳۷۶میلیون سهمی که از سوی خصوصی‌سازی انجام گرفت، به دلیل عدم ارائه ضمانت‌نامه بانکی خریدار به کارگزار مربوطه برای دقایقی بدون خریدار باقی ماند. با این حال کنسرسیوم مزبور به عنوان تنها خریدار در دقایق پایانی معاملات موفق به ارائه ضمانت‌نامه شد، اما از آنجا که فروشنده در انتظار خریداران دیگر بود، از مهلت قانونی ۳دقیقه‌ای خود استفاده کرد و این انتظار موجب شد تا پایان وقت، معامله انجام نشود.

این گزارش می‌افزاید: در حالی که چند دقیقه از پایان معاملات در ساعت ۱۲ گذشته بود، کارگزار فروشنده با همان قیمت پایه ۷هزار و ۹۱۸ریال فروشنده سهام این شرکت بورسی شد و کارگزاری خبرگان سهام توانست بلوک ۹درصدی مزبور را برای کنسرسیومی متشکل از سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان، صندوق بازنشستگی نفت، تعاونی مسکن وزارت بهداشت، سرمایه‌گذاری بازنشستگی و «شستا» خریداری کند.

گفته می‌شود، «مهر» که رهبری کنسرسیوم خریدار «شپنا» را بر عهده دارد، طی چند روز گذشته بیش از ۲۰میلیون سهم این شرکت بورسی را از تعاونی مسکن وزارت بهداشت خریداری کرده است و به دنبال تصاحب یک کرسی از هیات‌مدیره پالایشگاه است؛ از سویی دیگر شایع شده اعضای کنسرسیوم مزبور توافق کرده‌اند که این بلوک به صورت مساوی بین اعضای کنسرسیوم تقسیم شود.

ارزش این معامله ۰۴/۹درصدی، ۲۹۸میلیارد‌تومان بود که خریدار آن باید ظرف ۳۰ روز ۲۰درصد از ارزش بلوک؛ یعنی رقمی حدود ۶۰میلیارد‌تومان را به صورت نقد بپردازد.

در این حال مدیرعامل سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، خرید بلوک ۹درصدی پالایش نفت اصفهان از سوی کنسرسیوم ۵ عضوی را تایید می‌کند.

عیسی رضایی در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به خرید ۲۰میلیون سهم «شپنا» از سوی «مهر» در بازار به صورت خرد، شما به دنبال کسب یک کرسی در هیات‌مدیره این شرکت بورسی هستید، گفت: این موضوع در حال بررسی است و در این زمینه باید با اعضای کنسرسیوم خریدار مذاکره کنیم.

وی سهام پالایشگاه اصفهان را در قیمت معامله شده، ارزنده دانست و گفت: معامله پالایشگاه در قیمت مناسبی صورت گرفت و سهام در آن نرخ دارای ارزندگی بود.

وی بحث مطرح شده در مورد معامله «شپنا» در خارج از ساعات معاملات و عدم ارائه ضمانت‌نامه بانکی از سوی خریداران را رد کرد.

براساس این گزارش،‌ با انجام این معامله و در صورت قطعی شدن معامله، مالکیت ۴۴‌درصدی شرکت ملی پالایش و پخش به ۳۳‌درصد کاهش می‌یابد. شرکت کارگزاری سهام عدالت با ۳۰‌درصد، تعاونی مسکن کارکنان وزارت بهداشت و درمان با ۱۴‌درصد و صندوق بازنشستگی کشوری با ۴‌درصد مالکیت از دیگر سهامداران عمده «شپنا» به شمار می‌روند. در حال حاضر نیز ترکیب هیات‌مدیره این شرکت شامل شرکت‌های سرمایه‌گذاری صبا تامین، تعاونی مسکن کارکنان ستاد مرکزی وزارت بهداشت، ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، کارگزاری سهام عدالت و مدیرعامل شرکت، سیدمصطفی الهی است.

شرکت پالایش نفت اصفهان پنجمین شرکت مشمول اصل۴۴ است که در ۹تیر سال گذشته به قیمت هر سهم ۵۸۰‌تومان وارد بورس شده است. قیمت و عرضه بلوک ۰۴/۹‌درصدی شرکت پالایش نفت اصفهان در حالی اواخر اردیبهشت ماه سال‌جاری توسط هیات واگذاری مورد تصویب قرار گرفته بود که به دلیل توقف طولانی مدت نماد این شرکت و برگزاری مجمع سالانه، این عرضه با تعویق بلندمدتی همراه شد تا اینکه هیات واگذاری بعد از برگزاری مجمع و تقسیم سود، مجددا ۱۶ شهریور اقدام به قیمت‌گذاری این بلوک کرد تا اینکه دیروز این بلوک به صورت یکجا و ۲۰‌درصد نقد و ۸۰‌درصد اقساط ۵ ساله در بازار اول عرضه و معامله شد.