روزهای خوش بورس...

شروین شهریاری

در هفته‌ای که گذشت رشد بورس تهران شتاب بیشتری به خود گرفت که در این میان حجم بالای تقاضا و رشد روزانه قیمت‌ها باعث شکست سقف‌های قیمتی و ایجاد جو مثبت هیجانی در بازار شده است. سیکل‌‌های سریع رشد قیمت سهام معمولا اغوا کننده هستند، زیرا این پیام را به خریداران القا می‌کنند که هر چه بیشتر بخرند تا به اصطلاح از قافله عقب نمانند و به مالکان سهام نیز این پیام را مخابره می‌کند که عرضه سهام را به تاخیر بیندازند تا مبادا چوب حراج به دارایی خود بزنند. نقطه پایانی این روند، معمولا تلاقی سنگین عرضه و تقاضا در پایان سیکل رشد است. در این حالت اگر ابعاد رشد ایجاد شده مطابق با واقعیت‌های اقتصادی نباشد (که معمولا این گونه است)، بازار وارد دوره ای با شرایط معکوس می‌شود که طی آن با فزونی عرضه‌ها، روند نزولی ایجاد می‌شود. در شرایط فعلی نیز بورس تهران با تزریق قابل توجه جریان نقدینگی در مدار رشد قرار گرفته است و برای قضاوت در مورد امکان تداوم این روند باید به انتظار انتشار اطلاعات اقتصادی ماند تا مشخص شود رشد موجود تا چه حد با واقعیت‌های اقتصادی حاکم بر وضعیت شرکت‌ها منطبق است.

سهام پیمانکاری در اوج!

سهام شرکت‌های پیمانکاری که عنوان پیشتاز بازدهی در بین گروه‌های صنعت را در سال جاری از آن خود کرده اند در هفته جاری نیز کماکان مورد توجه بازار بود. صدرا، آذرآب، مپنا و حفاری از جمله شرکت‌های این گروه هستند که با رشد شتابان قیمت مواجهند. در این میان، مپنا با توجه به در اختیار داشتن نیروگاه‌های مستقل مورد استقبال قرار دارد. یک برآورد اولیه نشان می‌دهد که ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق مپنا بیش از ۵هزارمگاوات می‌باشد که این ظرفیت با ساخت نیروگاه‌های جدید رو به افزایش است. بدین ترتیب سهام این شرکت با توجه به مزیت اقتصادی بخش برق و چشم انداز روشن آن در کشور مورد توجه قرار گرفته است.

در تحولی دیگر، معامله عمده سهام بانک پارسیان چهره سهام بانکداری را به طور کلی تغییر داده است. سهام شرکت‌های این گروه که در ماه‌های اخیر از جمله گروه‌های راکد بازار بودند اینک، جزء صدر نشینان صف تقاضا قرار گرفته اند. در این میان، افزایش نسبی عرضه سهام در این گروه در روز چهارشنبه ،احتمال متعادل شدن سهام این شرکت‌ها در هفته آینده را افزایش داده است.

تعیین سرنوشت سنگ آهنی‌ها

بر مبنای اخبار غیر‌رسمی، ایمیدرو در شرایط کنونی در حال اجرای «حکمیت» بین شرکت‌های سنگ آهنی و فولادی است که نتیجه آن احتمالا در هفته آینده نهایی خواهد شد. از بین سناریوهای موجود، گمانه زنی‌ها از امکان بیشتر توافق دو طرف بر نرخ‌های سال گذشته حکایت دارد. در صورت تحقق این توافق، وضعیت سودآوری شرکت‌های سنگ آهنی و فولادی با تغییرات با اهمیتی مواجه خواهد شد. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد که میزان کاهش سود هر دو گروه در اثر اجرای این تصمیم بیش از ۱۰‌درصد پیش‌بینی فعلی است. البته در خصوص شرکت‌های فولادی این امکان وجود دارد که از محل افزایش قیمت فروش محصولات خود، آثار این تعدیل احتمالی را بر پیش‌بینی درآمد خود خنثی کنند.

محدودیت‌هایی از نوع جدید!

فعالان بازار در هفته جاری برای نخستین بار ارسال نوع جدیدی از گزارش شرکت‌ها را تجربه نمودند که طی آن بدون ارائه جزئیات، تعدیلات پیش بینی درآمد شرکت‌ها به بازار اعلام شد. سیمان کردستان، داده پردازی ایران و گروه بهمن اطلاعیه‌هایی از این نوع را به بازار مخابره کردند. بعد از ارسال این اطلاعات البته بر خلاف رویه مسبوق، محدوده نوسان یکروزه از معاملات سهام این شرکت‌ها حذف نشد و نمادها در محدوده شش درصدی بازگشایی شدند. این روش جدید البته با اطلاعیه ای از سوی بورس در خصوص مکانیزم اجرایی آن تشریح شد. بدین ترتیب از این پس نه تنها بعد از برگزاری مجامع محدوده نوسان تئوریک در خصوص سهام شرکت‌ها اعمال خواهد شد، بلکه تعدیلات پیش‌بینی درآمد شرکت‌ها نیز تنها در صورتی که با اهمیت تلقی شوند، حذف محدوده نوسان را در پی خواهند داشت. این در حالی است که در اطلاعیه بورس تعریف دقیقی از میزان اهمیت در افشای اطلاعات ارائه نشده است. در هر حال نمادهای سه‌گانه مورد اشاره در هفته جاری بدون حذف محدوده نوسان به معاملات خود ادامه دادند تا عملا سرمایه‌گذاران از این پس با محدودیت‌های جدید در تعیین قیمت روزانه سهام روبه رو شوند.

بیمه البرز در چند ثانیه؟

تیتر «عرضه خصوصی‌سازی در چند دقیقه» شاید هنگامی‌که برای اولین بار پس ازعرضه سهام ملی مس در سال ۸۵ به کار برده شد، تازگی داشت اما اینک به یک تیتر تکراری در محافل خبری و جراید تبدیل شده است. در هر صورت حال و هوای عرضه بیمه البرز در روز چهارشنبه نیز تطابق کامل با محتوای این تیتر همیشگی داشت و کارگزاران با عطش خاصی سهام این شرکت کوچک بیمه را در نرخ ۶۲۰۰ریال خریداری نمودند. از سوی دیگر، برای اولین بار در تاریخچه عرضه‌های اولیه، محدودیت در تخصیص میزان سهام (۳۰۰۰‌سهم برای اشخاص حقیقی و ۵۰۰۰‌سهم برای اشخاص حقوقی) اجرا شد تا بدین ترتیب عدالت بیشتری در تخصیص سهام بین مشتریان شرکت‌های کارگزاری برقرار شود.