گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام با پشت سر گذاشتن اوج تاثیر ماه مبارک رمضان در شرایطی هفته کار خود را آغاز می‌کند که نزدیکی پایان ماه مبارک رمضان و تابستان همچنان بازار را متاثر خواهد کرد.

در بازار سهام معامله‌گران همچنان شاهد تاثیرات زمانی بر معاملات هستند، این تاثیر شامل دو تاثیر متناقض ماه مبارک رمضان و پایان ماه مبارک رمضان است. در تاثیر نخست، معامله‌گران با توجه به فرارسیدن ایام احیا شاهد تاثیرپذیری معاملات از این مساله بودند

به گونه‌ای که در هفته گذشته معامله‌گران شاهد افت شاخص ۷/۵۰واحد افت کرد. در همین حال ارزش معاملات نیز در هفته گذشته با ۱/۶۵درصد افت مواجه شد و نتوانست به بیش از ۱۹۵میلیارد‌تومان برسد. شمار معاملات نیز ۶/۳۵درصد افت کرد و به ۷۵هزار و ۲۵۲مورد رسید. تعداد خریداران نیز با ۲/۳۲درصد افت به ۱۳هزار و ۳۶نفر رسید که این آمار نشان‌دهنده تاثیرپذیری معاملات از شرایط ماه مبارک است.

در همین حال در هفته پیش رو، شرایط بازار می‌تواند به سوی شرایطی بهتری از این نظر حرکت کند جایی که به صورت سنتی بعد از ایام احیا بازار به آرامی حرکت می‌کند. در همین حال تلاقی پایان این ایام با پایان تابستان شرایطی را پدید می‌آورد که به دلیل اقداماتی که شرکت‌های دارای سال مالی منتهی به پایان شهریور ماه صورت می‌دهند، بازار تغییر در روند کلی معاملات را تجربه می‌کند. وجود شمار قابل‌ملاحظه شرکت‌های سرمایه‌گذاری که دارای سال مالی پایان شهریور ماه هستند سبب می‌شود که این گروه برای بهبود شرایط پرتفوی خود تلاش‌های سنتی را بروز ‌دهند که ماحصل آن بهبود شرایط معاملاتی است. انتظار می‌رود که درسال جاری نیز این شرایط بتواند تاثیر پررنگی را بر بازار بر جای بگذارد هر چند که در سال جاری انتظار بازار برای عرضه سهام جدید توسط خصوصی‌سازی و انجام معاملات عمده‌ای نظیر بحث معامله عمده مخابرات وجود دارد.

در کنار مساله شرایط زمانی و تاریخی بازار، معامله‌گران در تحولات کلان با مسایلی موثر بر بازار مواجه هستند. در تحولات سیاسی خارجی آخرین تحولات به ارائه بسته پیشنهادی ایران به گروه ۵+۱ باز‌می‌گردد. در همین حال موضع‌گیری‌های پیرامون این مساله نشان‌دهنده تداوم شرایط آرامش است.

در صحنه سیاست داخلی شروع به کار دولت و وزرا شرایط را به سوی آرامش نسبی سوق داده است که این امر موجب افزایش توجه به مسایل اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی در مقابل توجه به مسایل سیاسی شده است. سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با هیات دولت نیز بخش عمده‌ای از مسایل اقتصادی را در بر گرفته است.

در کنار مسایل سیاسی در حوزه اقتصادی شرایط همچنان تحت تاثیر تحولات بازارهای جهانی است هر چند که در داخل تحولات اقتصادی در انتظار طرح تحول است، اما انتظار نمی‌رود این تحولات در هفته آینده بر بازار تاثیر بگذارد هر چند که بحث تغییر در بهای حاملهای انرژی به ویژه در مورد مساله بنزین در آینده‌ای نزدیک قطعی به شمار می‌رود.

در صحنه بازار جهانی تحولات در آخرین روز معاملاتی شاهد ثبات نسبی بوده است، در بازار جهانی فلزات در بورس لندن بهای فولاد اندکی تقویت شده است. بهای فولاد در بازار جنوب شرق آسیا به ۴۸۰دلار در هر تن رسیده و در بازار مدیترانه نیز به ۳۹۵دلار در هر تن رسیده است. در بازار فلزات لندن بهای فلزات رنگین نیز با توقفی مواجه شده است. بهای مس تحت تاثیر تداوم افزایش موجودی انبارهای بورس لندن کاهش یافته است و در حد ۶هزار و ۳۰۰دلار در هر تن باقی مانده است. بهای فلز روی نیز کاهش یافته و بهای سرب نیز مجددا به مرز ۲هزار دلار بازگشته است. در همین حال شاخص بالتیک نیز ضعیف است و در حد ۲هزار و ۴۹۲واحد باقی مانده است.بهای نفت نیز در حد ۷۰دلار در هر بشکه باقی مانده است.

همچنین معامله‌گران در آخرین روز کاری هفته گذشته با تصمیم هیات پذیرش در قرار دادن برخی شروط برای پذیرش بیمه البرز مواجه شدند. این امر که می‌تواند به معنای عدم عرضه سهام در هفته آینده باشد با سخنان مسوولان سازمان خصوصی‌سازی در مورد عرضه و جلسه معارفه بیمه البرز همخوانی ندارد.

در بازار چه خبر بود؟

در بازار سهام معامله‌گران روز چهارشنبه شاهد بازاری متعادل و رو به رشد بودند که در آن شاخص توانست رشدی معادل ۵/۵۷واحد را شاهد باشد.تشکیل صف‌های خرید در نمادهای بانک پارسیان، سرمایه‌گذاری غدیر، معادن و فلزات و فولاد مبارکه باعث این رشد شد.

در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران در ابتدای وقت معاملاتی با توقف نماد سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی مواجه شدند، این امر احتمالا با هدف اعلام سود سال مالی سال ۸۹شرکت صورت گرفته است.

در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران در گروه فلزی شاهد صف خرید سنگین فولاد مبارکه بودند. تقویت معاملات فولاد در بازار داخلی سبب شده است تا معامله‌گران تشکیل صف خرید قابل‌ملاحظه‌ای را شاهد باشند. در گروه فلزی نماد ملی مس نیز با معاملات مناسبی همراه شد که البته تداوم آن وابستگی کامل با بازارهای جهانی و نرخ فلز مس در این بازارها دارد.

در گروه بانک داری مساله معامله سهام بانک پارسیان مهم‌ترین موضوعی است که پیش روی کارشناسان قرار دارد.بر اساس اعلام ناظر بازار امروز (شنبه) ۲۶/۶درصد سهام بانک پارسیان توسط سرمایه‌گذاری و بیمه پارسیان در نرخ پایه ۲هزار و ۳۱۰ریال عرضه می‌شود. این بلوک از حساسیت بالایی برخوردار است که نقش مهمی در قبضه مالکیت این بانک دارد. در صورتی که خریداری بتواند این بلوک و بلوک ۳۲درصدی ایران خودرو را خریداری کند مالک بیش از ۴۱درصد بانک خواهد شد، در همین حال خریدار بلوک ۶درصدی نقش اساسی در تعیین مدیریت بانک پارسیان خواهد داشت که خریدار بلوک ایران خودرو برای تعیین مدیریت این شرکت نیاز به تفاهم با مالک این بلوک خواهد داشت.

در همین حال بازار در گروه بانکی شاهد شمول نماد اقتصاد نوین در ضوابط رفع گره‌های معاملاتی است.

در گروه خودرویی ایران خودرو علاوه بر فروش سهام بانک پارسیان با تحولاتی نظیر توقف سایت‌های خارجی و توقف تولید تندر و برخی مدلهای زیان ده مواجه است.در این نماد بازار همچنان با ابهام در مورد زمان بازگشایی این نماد مواجه است.

در گروه تجهیزات مدیران صدرا مجدد در اطلاعیه‌ای بر عدم تغییر پیش‌بینی سود شرکت تاکید کرده‌اند. در همین حال اطلاعیه‌های مدیران صدرا خبری در مورد پروژه‌های شرکت در بر نداشت.

در نماد مخابرات معامله‌گران در انتظار معامله عمده‌ای هستند که رقم خوردن آن تاثیرات عمیقی بر بازار خواهد داشت. با توجه به سابقه معاملات عمده این گونه معامله‌گران نگران آن هستند در صورتی که خریداران دارای سهام دربازار سرمایه باشند از حمایت سهام وابسته خود به دلیل فشار مالی این خرید خودداری کنند. در گذشته به ویژه در مورد معامله کنسرسیوم مس، بازار برای مدتی عدم حمایت اعضای کنسرسیوم را از سهام زیر مجموعه خود شاهد بود. فشار مالی سنگین این خرید می‌تواند برای خریداران دشواری‌هایی را پدید آورد. نماد مخابرات به‌رغم بحث معامله عمده از امروز (شنبه) مشمول ضوابط رفع گره‌های معاملاتی است. بلوک ۵۰درصدی به علاوه یک سهم البته خریدار احتمالی را از خرید سهام اضافه تر از بازار معاف می‌کند که همین مساله می‌تواند دلیل این صف بدون تحرک باشد. هر روز شمول نماد مخابرات در ضوابط رفع گره‌های معاملاتی به معنای رقم خوردن ۶۰واحد افت شاخص است.

در گروه کاغذ و چاپ افت سنگین بهای کاغذ و کارتن سبب کاهش سود کاغذ‌سازی کاوه شده است. افت بهای کاغذ و کارتن سبب شده است تا حتی کاغذهای باطله جمع‌آوری نشود.

در گروه غذایی بهای قند و شکر در حال افزایش است که این امر نخستین خبر خوب برای شرکت‌های قندی پس از حدود دو سال فشار سنگین واردات دولتی است.

بهای جهانی قند و شکر در حدود ۵۴۰تومان است و در بازار داخلی بهای عمده‌فروشی ۷۶۰تومان و خرده فروشی به قیمت‌های بالاتری معامله می‌شود. در صورت تثبیت این نرخ‌ها، شرکت‌های قندی می‌توانند پس از دو سال رشد سود آوری خود را شاهد باشند.

در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل و با رویکردی مثبت بود که نسبت به دیگر روزهای هفته قبل بیشتر رضایت معامله‌گران را با خود داشت. در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران در کنار رشد ۵/۵۷واحدی شاخص شاهد ارزش ۳/۱۸میلیارد‌تومانی دادوستدها بودند.