دستورالعمل تعریف و اعطای گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای بازار تصویب شد

سنا- هیات‌‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار دستورالعمل «تعریف و اعطای گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای در بازار اوراق بهادار» را تصویب کرد. در این دستورالعمل چگونگی تعریف گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای در بازار اوراق بهادار، چگونگی تعیین شرایط دریافت هریک از این گواهی‌نامه‌ها و نحوه احراز شرایط و اعطای این گواهی‌نامه‌ها مشخص شده است.

براساس این دستورالعمل، کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای بازار اوراق بهادار، به منظور اجرای وظایف این دستورالعمل، مرکب از پنج شخص حقیقی برای مدت دو سال انتخاب می‌شوند و ریاست این کمیته را معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس یا یک نفر از مدیران این معاونت به انتخاب هیات‌‌مدیره سازمان برعهده خواهد داشت. چهار عضو دیگر این کمیته به پیشنهاد شرکت بورس اوراق بهادار تهران، بورس کالای ایران، کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و کانون نهادهای سرمایه‌گذاری و با تصویب هیات‌‌مدیره سازمان بورس انتخاب خواهند شد. همچنین مطابق این دستورالعمل، گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای برای اشخاصی که موفق به احراز شرایط می‌شوند، با امضای رییس سازمان صادر می‌شود. متن گواهی‌نامه و مدت اعتبار آن به پیشنهاد معاون نظارت بر نهادهای مالی و تائید رییس سازمان تعیین می‌شود. گواهی‌نامه حرفه‌ای در بازار اوراق بهادار، گواهی‌نامه‌ای است که سازمان بورس براساس این دستورالعمل به اشخاص صاحب صلاحیت اعطا می‌شود.

متن کامل دستورالعمل

مقدمه: در اجرای بند ۲۳ ماده ۱، بند ۱۷ ماده ۷ و مواد ۲۸ و ۲۹ قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ماه ۱۳۸۴ (که در این دستورالعمل اختصارا‌ قانون بازار اوراق بهادار نامیده می‌شود) و به منظور تعیین صلاحیت حرفه‌ای اشخاص حقیقی برای تصدی مشاغل در بورس‌ها، بازارهای خارج از بورس، کانون‌های فعال در بازار اوراق بهادار، نهادهای مالی و شرکت‌های سهامی عام ثبت شده نزد سازمان، سازمان بورس و اوراق بهادار (که در این دستورالعمل اختصارا‌ سازمان نامیده می‌شود) اقدام به اعطای گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای در بازار سرمایه می‌نماید. این دستورالعمل که به موجب اختیارات حاصله از بند ۲ ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار به تصویب هیات‌‌مدیره سازمان رسیده است، شامل چگونگی تعریف گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای در بازار اوراق بهادار، چگونگی تعیین شرایط دریافت هریک از این گواهی‌نامه‌ها و چگونگی احراز شرایط و اعطای این گواهی‌نامه‌ها می‌باشد.

ماده ۱: در این دستورالعمل، اصطلاحات و واژه‌های موضوع ماده (۱) قانون بازار اوراق بهادار، همان معانی تعریف شده در آن ماده را دارند. سایر اصطلاحات به شرح زیر تعریف می‌شوند:

الف) قانون بازار اوراق بهادار: منظور قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی است.

ب) گواهی‌نامه حرفه‌ای: منظور گواهی‌نامه‌ای است که سازمان براساس این دستورالعمل به اشخاص صاحب صلاحیت اعطاء می‌کند.

ج) کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای: منظور کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای بازار اوراق بهادار موضوع ماده ۲ این دستورالعمل است.

د) کمیته اجرای آزمون: منظور کمیته موضوع ماده ۷ این دستورالعمل است.

هـ) آزمون: منظور آزمون‌هایی است که سازمان برای اعطای گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای، برگزار می‌کند.

ماده ۲: کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای بازار اوراق بهادار، به منظور اجرای وظایف مندرج در این دستورالعمل، مرکب از پنج شخص حقیقی که به ترتیب زیر برای مدت دو‌سال انتخاب می‌شوند، تشکیل می‌گردد:

الف) معاون نظارت بر نهادهای مالی یا یک نفر از مدیران این معاونت به انتخاب هیات‌‌مدیره سازمان که به عنوان رییس کمیته نیز عمل می‌نماید؛

ب) یک نفر به پیشنهاد شرکت بورس اوراق بهادار تهران و تصویب هیات‌‌مدیره سازمان؛

ج) یک نفر به پیشنهاد شرکت بورس کالای ایران و تصویب هیات‌‌مدیره سازمان؛

د) یک نفر به پیشنهاد کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و تصویب هیات‌‌مدیره سازمان؛

هـ) یک نفر به پیشنهاد کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران و تصویب هیات‌‌مدیره سازمان.

تبصره ۱: تجدید انتخاب اشخاص موضوع این ماده برای دوره‌های بعد بلامانع است و هیات‌‌مدیره سازمان می‌تواند هر زمان که صلاح بداند، هریک از آن‌ها را از عضویت در کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای عزل نماید. دراین صورت لازم است شخص جایگزین به ترتیب مقرر در این ماده، انتخاب گردد.

تبصره ۲: درصورتی‌که پس از گذشت یک ماه از تقاضای معاونت نظارت بر نهادهای مالی یا اداره امور گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای از کانون‌ها و بورس‌های مربوطه مبنی بر معرفی نمایندگان موضوع بندهای (ب) تا (هـ)، این اشخاص انتخاب و معرفی نشوند، افراد موردنظر به پیشنهاد معاون نظارت بر نهادهای مالی یا رییس سازمان و تصویب هیات‌‌مدیره سازمان، انتخاب خواهند شد.

ماده ۳: وظایف و اختیارات کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای به قرار زیر است:

الف) طراحی گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای منطبق با نیازهای قید شده در تبصره (۱) این ماده، شامل عنوان گواهی‌نامه‌ها، شرایط اخذ گواهی‌نامه‌ها، چگونگی اعطا و تمدید گواهی‌نامه‌ها و صلاحیت اشخاصی که موفق به دریافت هریک از این گواهی‌نامه‌ها می‌شوند و پیشنهاد آن‌ها به هیات‌‌مدیره سازمان جهت تصویب.

ب) درصورتی‌که برای اخذ گواهی‌نامه‌های مصوب، نیاز به برگزاری آزمون باشد:

ب-۱) پیشنهاد مفاد و منابع آزمون‌ها و حد نصاب قبولی در آزمون‌ها به هیات‌‌مدیره سازمان جهت تصویب؛ ب-۲) چگونگی طراحی و انتخاب سوالات آزمون‌ها؛ ب-۳) تعیین شرایط و چگونگی برگزاری آزمون‌ها؛ ب-۴) تعیین هزینه ثبت‌نام و شرکت در آزمون‌ها متناسب با هزینه‌های برگزاری با تایید رییس سازمان؛ ب-۵) زمانبندی و نظارت بر برگزاری آزمون‌ها؛ب-۶) تصویب گزارش اداره گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای سازمان در خصوص فهرست اشخاصی که موفق به گذراندن آزمون‌ها می‌شوند؛ ب-۷) رسیدگی به شکایات از نحوه برگزاری آزمون‌ها پس از بررسی و گزارش کمیته اجرای آزمون و رسیدگی به اعتراضات داوطلبین در مورد نتایج آزمون‌ها و نحوه اعطای گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای پس از بررسی و گزارش اداره گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای؛

ج) ارزیابی و معادل‌سازی سایر مدارک حرفه‌ای با گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای که سازمان اعطا می‌کند و پیشنهاد آن به هیات‌‌مدیره سازمان به همراه شرایط اعطای گواهی‌نامه معادل؛

د) تصمیم‌گیری راجع به سایر اموری که از طرف هیات‌‌مدیره سازمان، رییس سازمان یا معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان ارجاع می‌گردد.

تبصره ۱: گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای برای پاسخ‌گویی به نیازهای زیر طراحی می‌شوند:

الف) نیازهای بورس‌ها، بازارهای خارج از بورس، نهادهای مالی، کانون‌ها و شرکت‌های سهامی عام در به کارگیری تخصص‌های حرفه‌ای؛

ب) صلاحیت‌هایی که سازمان برای مدیران و کارکنان بورس‌ها، بازارهای خارج از بورس، نهادهای مالی، کانون‌ها و شرکت‌های سهامی عام ضروری می‌داند؛

ج) نیاز دریافت کنندگان خدمات مالی در بازار اوراق بهادار یا سرمایه‌گذاران در اوراق بهادار، به خدمات حرفه‌ای.

تبصره ۲: هزینه ثبت‌نام از داوطلبین اخذ و به حساب‌های بانکی سازمان واریز شده و هزینه‌های اجرای آزمون از محل آن پرداخت می‌گردد. درصورت عدم تکافوی مبالغ دریافتی از داوطلبین، مابه‌التفاوت از محل بودجه سازمان تأمین و پرداخت می‌شود.

تبصره ۳: حق حضور در جلسات اعضای کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای که در استخدام سازمان نمی‌باشند، توسط هیات‌‌مدیره سازمان تعیین می‌شود. حق‌الزحمه سایر خدماتی که این اشخاص از این بابت ارائه می‌دهند، به پیشنهاد معاون نظارت بر نهادهای مالی و تایید رییس سازمان، قابل پرداخت است.

ماده ۴: جلسه کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای با دعوت رییس این کمیته و با حضور حداقل سه نفر از اعضای کمیته تشکیل شده و رسمیت می‌یابد. در دعوت‌نامه، تاریخ، زمان و مکان تشکیل جلسه و موضوعات قید می‌شود. تصمیمات کمیته با موافقت حداقل سه عضو کمیته معتبر است. رییس اداره گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای به عنوان دبیر این کمیته باید برای هر جلسه کمیته، صورتجلسه‌ای حاوی تاریخ تشکیل، اسامی حاضرین، موضوعات، خلاصه مذاکرات و مصوبات تنظیم کرده و برای اعضای حاضر ارسال کند تا به امضای حداقل سه عضو برسد. یک نسخه از صورتجلسات کمیته در اداره امور گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای سازمان

بایگانی می‌شود.

ماده ۵: در برگزاری آزمون‌ها، وظایف به شرح زیر تقسیم می‌شوند:

الف) ثبت‌نام، صدور کارت ورود به جلسه، دریافت سوالات از طراحان، انتخاب سوالات مطابق نظر کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای، حروفچینی سوالات، تهیه کلید آزمون، طراحی پاسخ‌نامه‌ها، تعیین حوزه‌های آزمون، قرائت پاسخ نامه‌ها، تهیه گزارش نتایج، اعلام فهرست قبول‌شدگان و پاسخگویی به شکایات به عهده اداره امور گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای می‌باشد. حق‌الزحمه طراحان سوال و عوامل حروفچینی خارج از سازمان و غیره با تایید معاونت نظارت بر نهادهای مالی تعیین و پرداخت می‌شود.

ب) تعیین محل برگزاری آزمون در حوزه‌های انتخابی، انعقاد قرارداد برای اجاره محل برگزاری آزمون، انتخاب عوامل اجرایی، تعیین محل مأموریت عوامل اجرایی و صدور حکم ماموریت مربوطه، تدارک ایاب و ذهاب و محل اقامت عوامل اجرایی در صورت نیاز، تکثیر و بسته‌بندی سوالات آزمون و پاسخ نامه‌ها، ارسال سوالات به حوزه‌های آزمون، تطبیق کارت ورود به جلسه با مراجعین، برگزاری آزمون، جمع‌آوری پاسخ نامه‌ها، بسته‌بندی و تحویل پاسخ نامه‌ها و دفترچه سوالات به اداره امور گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای، به عهده مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی سازمان می‌باشد. حق‌الزحمه عوامل اجرایی خارج از سازمان، هزینه اجاره محل برگزاری آزمون‌ها، هزینه ماموریت، ایاب و ذهاب و محل اقامت عوامل اجرایی با تائید معاون اجرایی سازمان پرداخت می‌شود.

ج) نظارت بر حروفچینی و تکثیر سوالات، نظارت بر نگهداری و نقل و انتقال دفترچه سوالات و پلمب و نحوه فک پلمب آن‌ها، حفظ نظم در جلسه آزمون، نظارت بر برگزاری آزمون مطابق رویه‌های تصویب شده، نظارت بر پلمب و فک پلمب پاسخ نامه‌ها و نظارت بر قرائت پاسخ نامه‌ها به عهده مدیریت حراست سازمان می‌باشد.

تبصره ۱: نظارت‌های موضوع بند (ج) این ماده به منظور اطمینان از عدم افشای سوالات قبل از برگزاری آزمون، عدم تقلب توسط داوطلبین، عدم دستکاری پاسخ نامه‌ها پس از برگزاری آزمون، عدم حضور شخصی دیگر به جای داوطلب در جلسه آزمون و قرائت صحیح پاسخ نامه‌ها می‌باشد و مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی و اداره امور گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای باید اطلاعات لازم را در مورد نحوه اجرای وظایف موضوع بندهای (الف) و (ب) این ماده در اختیار مدیریت حراست قرارداده و اجرای موارد تعیین شده توسط کمیته اجرای آزمون را در حضور نماینده مدیریت حراست انجام دهند. مدیریت حراست و نمایندگان وی موظف‌اند بروز هرگونه تخلف از رویه‌های تعیین شده را به موقع به معاونت نظارت بر نهادهای مالی یا ریاست سازمان اطلاع دهند.

تبصره ۲: کمیته اجرای آزمون می‌تواند نحوه اجرای هریک از وظایف موضوع این ماده را تعیین نماید.

ماده ۶: به منظور تصمیم‌گیری در مورد چگونگی اجرای وظایف موضوع ماده ۵ و سایر موضوعات مربوط به اجرای آزمون‌ها، کمیته اجرای آزمون مرکب از اشخاص زیر تشکیل می‌شود:

الف) مدیر منابع انسانی و پشتیبانی که ریاست کمیته اجرای آزمون‌ها را نیز به عهده دارد.

ب) رییس اداره گواهینامه‌های حرفه‌ای.

ج) مدیریت حراست.

تبصره ۱: کمیته اجرای آزمون صلاحیت تصمیم‌گیری در مورد کلیه موضوعات مربوط به اجرای آزمون‌ها را به عهده دارد؛ مگر اینکه رییس سازمان، معاون نظارت بر نهادهای مالی یا کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای درخصوص موضوع خاصی تصمیم‌گیری نموده باشند که در آن مورد خاص مطابق آن عمل خواهد شد.

تبصره ۲: جلسات کمیته اجرای آزمون با دعوت رییس کمیته اجرای آزمون و حضور حداقل دو نفر از اعضا تشکیل و رسمیت می‌یابد و تصمیمات با موافقت حداقل دو نفر از اعضای حاضر معتبر است. صورتجلسه کمیته اجرای آزمون توسط رییس این کمیته تنظیم شده و پس از امضای حداقل دو نفر از اعضای حاضر برای کلیه اعضا هرکدام یک نسخه ارسال می‌شود. رییس کمیته اجرای آزمون موظف است به درخواست کتبی هریک از اعضای این کمیته با ذکر موضوع موردنظر، اعضای کمیته اجرای آزمون را برای تشکیل جلسه دعوت نماید.

تبصره ۳: رییس کمیته اجرای آزمون موظف است، گزارش نحوه برگزاری هر آزمون را ظرف ۲۰روز پس از برگزاری آزمون تهیه و پس از تصویب کمیته مذکور، به معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان ارائه نماید.

ماده ۷: شکایات و گزارش‌های تخلفاتی واصله درخصوص برگزاری آزمون‌ها در جلسه کمیته اجرای آزمون طرح و درخصوص نحوه رسیدگی به این شکایات و گزارش‌ها و تهیه گزارش مربوطه برای ارائه به کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای، تصمیم‌گیری و وظایف هر واحد سازمان در ارائه اطلاعات یا تهیه این گزارش تعیین و ابلاغ می‌گردد. گزارش نهایی باید توسط رییس کمیته اجرای آزمون تهیه و پس از تصویب این کمیته برای تصمیم‌گیری به کمیته گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای ارسال گردد.

ماده ۸: گواهی‌نامه‌های حرفه‌ای برای اشخاصی که موفق به احراز شرایط می‌شوند، با امضای رییس سازمان صادر می‌شود. متن گواهی‌نامه و مدت اعتبار آن به پیشنهاد معاون نظارت بر نهادهای مالی و تائید رییس سازمان تعیین می‌گردد.

ماده ۹: درخصوص موضوعات پیش‌بینی نشده در این دستورالعمل، مطابق با تصمیم هیات‌‌مدیره سازمان عمل خواهد شد.

ماده ۱۰: این دستورالعمل در یک مقدمه، ۱۰ ماده و ۱۰ تبصره در تاریخ ۶/۴/۱۳۸۸ به تصویب هیات‌‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید.