در انتظار ابزار جدید
گروه بورس-همایون دارابی: بازار دادوستد سهام امروز (شنبه) در شرایطی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد که مصوبه شورای عالی بورس مهم‌ترین تحول در چند ماهه اخیر بازار به شمار می‌رود.

کارشناسان بازار سهام تصویب فوریت لایحه توسعه بازار و ابزارها و همچنین مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار در روز دوشنبه مبنی بر تصویب اوراق اختیار معامله، اوراق استصناع و اوراق رهنی را تداوم روند رشد عمودی بازار سرمایه و ابزاری در جهت متنوع‌سازی محصولات بازار سرمایه و کالایی می‌دانند.
ایجاد این ابزارهای معاملاتی می‌تواند به پایداری بازار‌ها کمک کند. اکثر کارشناسان بازار، تجربه به کارگیری اوراق آتی در بورس کالایی به ویژه در مورد معاملات سکه را زمینه‌ساز استفاده از این تجربه در بورس اوراق و همچنین ایجاد اوراق اختیار معامله (Option) می‌تواند تکمیل‌کننده کمبودهای موجود در زمینه ابزارهای کاهنده ریسک در بازار باشد. در همین حال اوراق رهنی مسکن نیز می‌تواند با توجه به کارکردهای این اوراق به حضور یک برگه بدون ریسک با نرخ بازدهی ثابت در بازار سرمایه کشورمان منجر شود.
در همین حال معامله‌گران در تحولات کلان موثر بر بازار در انتظار برگزاری مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری و همچنین اعلام اسامی وزرای کابینه دهم هستند. در شرایط کنونی به نظر می‌رسد مراسم تحلیف به روز چهاردهم مرداد ماه موکول شده است. انتظار می‌رود مشخص شدن ترکیب هیات دولت نقش موثری در حرکت آتی بازار سرمایه برجای بگذارد. در کنار بحث سیاسی و همچنین تحولات بین‌الملل که به نظر می‌رسد در حال حاضر خبری فوری را در بر ندارد، در حوزه اقتصادی معامله‌گران شاهد رکود نسبی ناشی از تغییرات قریب‌الوقوع مدیران کلان حوزه اقتصادی هستند. در این بخش اما همچنان موضوع داغ بحث تحول اقتصادی ادامه دارد، بحثی که می‌تواند در سال جاری تاثیرات سنگینی را بر شرکت‌های انرژی‌بر به همراه داشته باشد.
در تحولات اقتصادی معامله‌گران در بازارهای جهانی جهش دوباره بهای مس را شاهد هستند. بهای مس در آخرین معاملات بازار خارج از بورس لندن به رقم 5هزار و 723دلار در هر تن رسیده است. بهای مس در معاملات بورس لندن نیز در آخرین معاملات گزارش شده به 5هزار و 497دلار در هر تن رسیده است. موجودی فلزات انبارهای بورس فلزات لندن نیز به 278هزار تن رسیده است. بهای فلزات رنگین دیگر نیز در آخرین معاملات صورت گرفته تقویت شده است. بهای آلومینیوم به بالای مرز یک‌هزار و 819دلار در هر تن رسیده و بهای سرب و روی نیز در حد یک‌هزار و 774دلار در هر تن و یک‌هزار و 670دلار در هر تن ثبت شده است.
از سوی دیگر در بورس‌های جهانی بهای نفت به ۶۷دلار در هر بشکه در نفت برنت رسیده است. در بازار جهانی فولاد، بهای بیلت در حد هفته قبل زمین‌گیر شده است که نگرانی‌هایی را در مورد کاهش بهای این فلز ایجاد کرده است. بهای بیلت در بازار آسیای جنوب شرقی به ۴۱۰دلار در هر تن و در بازار مدیترانه به ۳۶۵دلار در هر تن بسنده کرده است. شاخص بالتیک نیز در حد محدود ۳هزار و ۴۴۵واحد باقی مانده است.
در تحولات بازار سرمایه، معامله‌گران همچنان در انتظار بازگشایی شماری از نمادهای متوقف هستند. به نظر می‌رسد نمادهایی مانند صنعتی دریایی ایران و پالایشگاه اصفهان نمادهایی هستند که بیش از نمادهای دیگر بازار در انتظار بازگشایی آن هستند.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه همچنان شاهد توجه معامله‌گران به نماد حفاری بود. نماد حفاری به عنوان یکی از محدود‌ترین نمادهایی است که در قالب اصل 44 وارد بورس شده و بیش از یک هفته رشد قیمت مداوم را شاهد بوده است. در همین رابطه روز چهارشنبه معامله‌گران شاهد نخستین عرضه گسترده بازار در این نماد بودند. این عرضه در شرایطی صورت گرفت که سازمان خصوصی بر اساس اعلام اولیه قرار بود تا 10درصد سهام را عرضه کند(عرضه‌ای که در روز سه شنبه به پایان رسید)، اما 5/2درصد دیگر از سهام را عرضه کرد. در همین حال عدم کنترل دقیق موجودی سهام سهامداران سبب شد میزان عرضه‌ها بیشتر از سطح واقعی باشد.
حفاری در همین حال که بیش ۱۰۵میلیون سهم عرضه را پشت سرگذاشت با صف خریدی بیش از ۴۰میلیون سهم روبه‌رو شد.
روز چهارشنبه معامله‌گران با توجه به فرو کش کردن نسبی اقبال به گروه تجهیزات، شاهد بازگشت معامله‌گران به سوی نمادهای بانکی بودند. تشکیل صف فروش در ابتدای بازار در نماد ماشین‌سازی اراک و همچنین عدم عرضه سهام مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران و همچنین عدم بازگشایی نماد صدرا سبب فروکش شدن اقبال به گروه تجهیزات بود.
در این روز معامله‌گران در گروه بانکی، پس از شناسایی کف قیمتی شاهد بازگشت برخی از نمادها بودند. در این گروه بحث شرایط ایران خودرو نیز سبب شده بانک پارسیان در معرض توجه معامله‌گران قرار گیرد. ایران خودرو که برخی خبرهای منتشره از آن به عنوان یک بنگاهدارای مشکل سنگین مالی یاد می‌کنند، در هفته گذشته خط اعتباری یک‌هزار میلیارد تومانی از سوی شورای پول و اعتبار دریافت کرده است که شرط پرداخت ۵۰۰میلیارد تومان آن واگذاری سهام بانک پارسیان عنوان شده است.
با توجه به خریدهای صورت گرفته توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) از طریق شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر، حضور این مجموعه در خرید بیش از 30درصد سهام بانک پارسیان تقریبا حتمی به نظر می‌رسد. در گروه بانکی نماد بانک ملت نیز شاهد یک معامله عمده بود که احتمالا این معامله در زیرمجموعه‌های بانک ملت یا میان بانک ملت و اندوخته شاهد (خریدار روزهای نخست عرضه سهام) صورت گرفته است.
در این گروه بانک پارسیان میزان حق‌الوکاله به کارگیری سپرده‌های سرمایه‌گذاری را در سال ۸۸‌، حداکثر ۳‌درصد اعلام کرده است. امری که در بانک‌های دولتی عموما در سطحی کمتر از ۵/۱درصد است.
در گروه سیمانی، سیمان فارس و خوزستان مجوز افزایش سرمایه‌ای معادل 7/7درصد برای شرکت در افزایش سرمایه شرکت‌های زیر مجموعه دریافت کرده است. در همین حال فارسیت دورود نیز برای افزایش سرمایه 50درصدی خود موافقت سازمان را کسب کرده است.
همچنین شرکت‌های تولی پرس برای تکمیل طرح توسعه و همچنین خط پرکن خود مجوز افزایش سرمایه‌ای ۳/۳۳درصدی، داروسازی کوثر برای جبران سرمایه‌گذاری‌های سال‌های ۸۶و ۸۷ افزایش سرمایه‌ای ۳۳درصدی ،نیروترانس برای خط تولید
اندازه گیر ولتاژ و تولید محصولات جدید افزایش سرمایه‌ای 9/25 و چین چین موافقت سازمان بورس را برای افزایش سرمایه کسب کرده‌اند که انتظار می‌رود در هفته‌های آتی این افزایش سرمایه‌ها صورت پذیرد.
در گروه پتروشیمی، معامله‌گران با انتشار گزارش سه ماهه شرکت پتروشیمی خارک احتمالا(امروز) شنبه شاهد بازگشایی نماد خواهند بود. خارک در سه ماهه ۴۱۶ریال سود معادل ۳۰درصد سود کل شرکت را محقق کرده است. شرکت در سه ماهه متانول تولیدی خود را در نزدیک بهای پیش‌بینی شده (۲۰۵ به ۱۹۷دلار پیش‌بینی اولیه بر مبنای هر دلار یک‌هزار تومان) فروخته است.
در مجموع معامله‌گران روز چهارشنبه شاهد دادوستد 46میلیارد تومان سهام بودند که 17میلیارد تومان آن مربوط به معاملات حفاری شمال و 10میلیارد تومان آن در معاملات بانک ملت صرف شده بود.
شاخص کل نیز ۶/۳۸واحد رشد کرد. در کل هفته نیز معامله‌گران شاهد افت ۹/۸۱درصدی حجم معاملات بودند. شاخص نیز در کل هفته ۲۴۳واحد رشد کرد تا بازار بازدهی ۶/۲۲درصدی را از ابتدای سال تجربه کند.