پرسش و پاسخ
تحلیل بنیادی «وسینا»
پرسش از آقای کرم بخشیان: لطفا تحلیلی از وضعیت بانک سینا ارائه دهید.
شروین شهریاری
پرسش از آقای کرم بخشیان: لطفا تحلیلی از وضعیت بانک سینا ارائه دهید.
پاسخ: آخرین تحولات درمورد «وسینا» به برگزاری مجمع عمومیسالیانه شرکت باز میگردد که در ادامه چند نکته از موارد مطروحه در این جلسه نقل به مضمون میشود:
۱ - سال ۸۷ به علت تامین الزامات تبدیل موسسه به بانک، دورهای استثنایی برای شرکت بود و عملکرد سینا در این دوره باید با در نظر گرفتن محدودیتهای موسسات مالی و اعتباری تحلیل شود. به عنوان نمونه؛ کاهش شتاب رشد حجم تسهیلات اعطایی در سال گذشته عمدتا به علت تودیع سپرده قانونی بوده است که این مساله در سال ۸۸ (با حجم سنگین سال گذشته) وجود نخواهد داشت.
۲ - حجم عقود مبادلهای بانک در سال ۸۵ حدود ۹ برابر عقود مشارکتی بوده، اما در پایان سال گذشته حجم تسهیلات مشارکتی به دو برابر تسهیلات مبادلهای رسیده، به نحوی که عقود مشارکتی ۶۳درصد از کل تسهیلات اعطایی را تشکیل میدهد. با توجه به حاشیه سود مناسب اعطای تسهیلات مشارکتی انتظار میرود تغییر رویه مذکور در دو سال گذشته آثار خود را در افزایش سودآوری شرکت در میان مدت آشکار کند.
۳ - مانده مطالبات سررسید گذشته، معوق و مشکوک الوصول بانک در سال گذشته با حدود ۱۰۰میلیارد تومان افزایش به حدود ۱۸۰میلیارد تومان رسیده است. بدین ترتیب در مجموع حدود ۴/۹درصد از کل تسهیلات اعطایی «وسینا» در طبقات مذکور جای میگیرند که ۴/۴درصد از کل تسهیلات در طبقه سررسید گذشته و ۵درصد به مطالبات معوق و مشکوک الوصول اختصاص دارد. هرچند نسبت ۴/۹درصدی مذکور در مقایسه با سایر بانکهای دولتی و خصوصی موقعیت ممتازی را تصویر میکند، اما مدیریت بانک جهت کاهش حجم تسهیلات مشکوکالوصول برنامههایی را در دست اجرا دارد. البته پوشش وثیقه ملکی کافی در برابر تسهیلات مذکور وجود دارد و حجم کوچک هزینه مطالبات مشکوک الوصول در سال گذشته (۸/۴میلیارد تومان) شاهدی بر این مدعا است.
۴ - نسبت کفایت سرمایه بانک از ۴/۱۲درصد در سال ۸۶ به ۱/۱۳درصد در پایان سال ۸۷ رسیده است، بنابراین برنامه افزایش سرمایه برای بانک در سال جاری مد نظر نخواهد بود.
۵ - بیشترین جذب منابع بانک در استان تهران (با ۴۴ شعبه از مجموع ۲۵۲ شعبه) صورت میپذیرد. شرکت در بودجه ۸۸ پیشبینی کرده تا حجم منابع (سپردهها) از حدود ۲۵۰۰میلیارد تومان کنونی به ۴۰۰۰میلیارد تومان افزایش یابد. در این خصوص مطرح شد که با توجه به وضعیت کنونی بازار پول احتمالا جذب منابع با حجم مزبور امکان پذیر نخواهد بود و بودجه جدید باید بر مبنای افزایش ۳۰درصدی منابع (تا سقف ۳۲۵۰میلیارد تومان) تنظیم شود. شایان ذکر است حدود نیمیاز منابع بانک در حال حاضر به حسابهای کوتاه مدت اختصاص دارد که از محل کاهش سود سپرده ها در این بخش (از ۱۴ و ۱۲درصد به ۹درصد در سال ۸۸ ) هزینه پول «وسینا» کاهش یافته است. این شرایط در صورتی که خروج منابع از بانک اتفاق نیافتد بر سود آوری «وسینا» تاثیر مثبت خواهد داشت. شایان ذکر است بانک سینا به منظور جذب منابع جدید از ابتدای مرداد ماه اقدام به انتشار گواهی سپرده ۱۵درصدی کرده است که بنا بر گفته
مدیر عامل با توجه به نرخ سپرده قانونی آن و احتمال بازخرید بخشی از اوراق قبل از سررسید (با نرخ ۱۲درصد) منبعی با نرخ مناسب برای بانک محسوب میشود.
۶ - با توجه به فضای کسب و کار کنونی، اعطای تسهیلات مطمئن با نرخ ۲۴ الی ۲۵درصد (نرخهای سال گذشته) در شرایط فعلی دشوار شده است. بدین ترتیب مدیریت بانک سینا در حال مطالعه به منظور کاهش نرخ سود عقود مشارکتی است. همچنین «وسینا» به منظور استفاده بهینه از منابع راکد اقدام به خرید بخشی از گواهی سپرده ۱۹درصدی سایر بانک ها نموده است.
۷ - در خصوص گزارش سه ماهه نخست ۸۸ اعلام شد که سود قبل از کسر مالیات معادل ۱/۱۸میلیارد تومان در این دوره حاصل شده است که تنها ۵/۲میلیارد تومان از آن به درآمدهای غیرعملیاتی اختصاص دارد. بدین ترتیب بانک سینا از لحاظ پوشش EPS سه ماهه حدود ۵درصد از بودجه مصوب پیش افتاده است که در صورت تداوم شرایط موجود، تعدیل مثبت EPS ا۲۷۰ ریالی فعلی دور از دسترس نخواهد بود.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر