گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در سومین هفته فروردین ماه شاهد عرضه عمده سهام چند شرکت عمده شامل تراکتورسازی ایران و تایدواتر خاورمیانه خواهد بود.

عرضه‌های عمده جدید پس از فروش شرکت آلومتک در ابتدای سال جاری از اهمیت بالایی برخوردارند؛ چراکه بلوک‌های این دو شرکت به‌‌رغم آنکه کمتر از ۵۰درصد هستند اما می‌توانند مالکیت شرکت‌ها را برای خریداران به ارمغان آورند. بلوک تراکتورسازی ایران به میزان ۴۵/۴۲درصد در قیمت پایه یک‌هزار و ۵۲۵ریال در روز ۲۶ فروردین ماه در شرایطی راهی تابلو خواهد شد که به دلیل قیمت یک‌هزار و ۶۷۷ ریالی روز چهارشنبه هفته گذشته رقابت آن با قیمتی بیش از قیمت پایه آغاز خواهد شد.
ارزش پایه این معامله بیش از 150میلیارد تومان است که حصه نقدی آن 7/37میلیارد تومان است. به دلیل ارزش فوق‌العاده دارایی و همچنین مالکیت مدیریتی در 12 شرکت و دارایی سهام در شماری از شرکت‌های دیگر مورد توجه است. از این رو انتظار می‌رود پس از رقابت آلومتک که 9 روز کاری به طول انجامید، رقابت بر سر تراکتورسازی ایران حداقل در روزهای آغازین قابل توجه باشد. عرضه دوم، سازمان خصوصی‌سازی تایدواتر خاورمیانه است که به میزان 24/42درصد در نرخ پایه 7هزار و 996ریال عرضه خواهد شد. قیمت کنونی سهام تایدواتر کمتر از قیمت پایه است و عرضه در قیمت پایه به ارزش کلی 172میلیارد تومان و حصه نقدی 43میلیارد تومان صورت خواهد گرفت. عرضه تایدواتر اما بدون حاشیه نیست و مساله تقسیم سود نقدی این شرکت که مجمع فوق‌العاده آن قبل از عرضه در هفته جاری برنامه‌ریزی شده است، مشکل‌ساز خواهد شد.
در حال حاضر براساس شنیده‌های غیررسمی چند خریدار بالقوه برای سهام تایدواتر از جمله یک خریدار هندی مقیم امارات وجود دارند. در کنار خریداران داخلی شنیده می‌شود تخصصی‌ترین خریدار احتمالی، کشتیرانی جمهوری اسلامی خواهد بود که این مساله می‌تواند بقای تایدواتر را تضمین کند. از سویی خریدار بلوک تایدواتر با مشکل رسیدن به ۵۱درصد نیز مواجه است؛ چراکه بخش عمده سهام در اختیار کارکنان این شرکت است. با توجه به این مساله و همچنین تقسیم یا عدم‌تقسیم سود انباشته ۳۴میلیاردی شرکت، عرضه تایدواتر عرضه آسانی نخواهد بود.
در کنار این تحولات بازار سهام در هفته جاری با تحولات موثری در سطح کلان خود مواجه است. در بحث مسائل سیاسی سخنان رییس‌جمهوری آمریکا و طرح مجدد مقامات بی‌اساس این کشور در کنار جلسه احتمالی گروه 1+5 از اهمیت برخوردار است.
روند تحولات سیاسی در هفته گذشته رو به تشدید گذاشته است که برگزاری جلسه احتمالی سه‌جانبه عراق می‌تواند اندکی از سرعت آن بکاهد. در کنار تحولات خارجی در سطح داخل، تغییرات در کابینه به‌ویژه تغییر وزیر امور اقتصادی و دارایی و وزیر کشور (در آستانه دور دوم انتخابات مجلس) از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. پس از یک هفته تکذیب و تایید کناره‌گیری وزیر اقتصاد، سرانجام دکتر احمدی‌نژاد در وبلاگ خود بر این تغییرات مهر تایید گذاشت تا مهم‌ترین وزارتخانه اقتصادی کشور دستخوش تغییراتی شود.
در کنار تحولات سیاسی در حوزه اقتصاد، تصمیم ناگهانی دولت در تسهیل واردات، تعجب و نگرانی‌ فعالان اقتصادی به ویژه تولید‌کنندگان را برانگیخت، حذف لزوم دریافت مجوز واردات و کاهش تعرفه صدها کالا باعث شده است تا برخی از کارشناسان نگرانی خود را از تسهیل واردات به عنوان روشی در جهت کاهش تورم (که البته تبعات سنگینی برای تولیدکنندگان خواهد داشت) تعبیر کنند. کاهش تعرفه احتمالی واردات خودرو، لوازم خانگی و لوازم صنعتی موجب خواهد شد تا شرکت‌های داخلی برای فروش محصولات خود با مشکل مواجه شوند.
با توجه به این تحولات روند کلی حرکت اقتصاد کشور در سال جاری نگرانی‌‌هایی را ایجاد می‌کند؛ به‌ویژه آنکه در حال حاضر سخنانی از تحولات اساسی در اقتصاد کشور و جراحی این ساختار به گوش می‌رسد که با توجه به حرکت‌های قبلی دولت به‌ویژه در حوزه اقتصاد، موجب حاکمیت جو انتظار و کاهش دورنمای سرمایه‌گذاری‌ها شده است. بدون احساس ثبات در ساختار کلان اقتصاد کشور اکثر حرکت‌های بازار سهام از عمق اندک برخوردار خواهند بود. پیش‌بینی رشد ۸/۵‌درصدی اقتصاد کشور، تورم ۸/۲۰‌درصدی IMF (صندوق پول) برای سال جاری بازار را با فاکتورهای جدید مواجه می‌کند.
در کنار تحولات کلان در حوزه بازار سرمایه در کنار عرضه‌های خصوصی‌سازی، تحولات درون بازار سرمایه نیز از اهمیت برخوردار است. پس از گزارش فوق‌العاده شرکت بورس در تحقق EPS سال 86، برگزاری مجمع و ارائه برنامه سال جاری این شرکت به عنوان راهبر بازار از اهمیت برخوردار است؛ به ویژه آنکه سهام این شرکت در راه عرضه در تابلوی بورس قرار دارد.
از سویی در تحولات سازمان بورس، تصویب آیین‌نامه رسیدگی به تخلفات افراد حقیقی (هرچند که در گذشته این قوانین اجرا نیز می‌شدند)، برای چندمین بار در دو سال اخیر بازار را با آیین‌نامه‌ای دیگر در حوزه تخلفات مواجه ساخته است. به‌رغم مشکل بازار در جذب سرمایه‌گذاران شمار قابل ملاحظه‌ آیین‌نامه‌های تنبیهی جای خالی آیین‌نامه های تشویقی را بیش از پیش نشان می‌دهد.در بازار چه خبر بود؟
بازار چهارشنبه شاهد عرضه‌های قابل ملاحظه‌ای بود که سرانجام موجب افت شاخص شد. عرضه‌های سنگین به دلیل نیاز مالی اعضای کنسرسیوم خریدار ملی مس و تامین وجه عرضه‌های خصوصی‌سازی در هفته جاری مهم‌ترین دلیل این عرضه‌ها ارزیابی می‌شود.
در گروه فلزی صف خرید فولاد مبارکه روز چهارشنبه با عرضه کامل مواجه شد. این امر در شرایطی رخ داد که روند تصمیم‌گیری در وزارت صنایع و ایمیدرو در ممانعت از افزایش بهای فروش فولاد مبارکه و ذوب‌آهن از خوش‌بینی‌های اولیه کارشناسان در مورد این شرکت‌ها کاسته است.
در شرایطی که بهای ورق توسط فولاد کاویان از 10هزار ریال فراتر رفته است، فولاد مبارکه با قیمت قبلی در هفته جاری محصول عرضه کرد و ذوب‌آهن نیز احتمالا به دلیل عدم نرخ پذیری تیرآهن از عرضه در هفته جاری دور ماند.
در حال حاضر براساس اطلاعات دریافتی، فولاد مبارکه تنها اندکی بیش از ۲درصد سهام قابل عرضه از سوی دولت باقی مانده است و پس از آن این شرکت دیگر عرضه‌ای از سوی دولت نخواهد داشت.
در این شرایط پذیرش نرخ‌های دولتی و همچنین خرید سهام از کارکنان فولاد که توجیه پذیری اندکی دارد، سوالاتی را برای کارشناسان ایجاد کرده است.
در این گروه صف خرید ملی مس نیز چهارشنبه در هم شکست این امر در شرایطی محقق شد.
بهای جهانی مس در حد 8هزار و 880 دلار است. همچنین بهای انواع فلزات دوباره رشد کرد هر چند که موجودی انبارهای LME هم رشد داشته است.
در گروه معدنی، دکتر سعد محمدی، مدیرعامل تهیه و تولید مواد معدنی در هفته گذشته خبر از سرمایه‌گذاری در آنومالی ‌مالی ۲ و ۴ گل گهر داده است.
هراتی نیک نیز خبر از برنامه‌ریزی برای افزایش تولید سنگ‌آهن کشور از 21میلیون تن به 40میلیون تن داده بود.
در گروه پتروشیمی بهای اکثر محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی با کاهش اندکی مواجه شده‌اند. دراین گروه پتروشیمی خارک پس از تعمیر سالانه مجددا فعالیت خود را از سر گرفته است.
در این گروه نماد پتروشیمی فن‌آوران در حالی روز چهارشنبه با عدم بازگشایی نماد مواجه شد که گزارش پیش‌بینی EPS این شرکت با شگفتی کارشناسان مواجه شد.
پیش‌بینی افزایش بهای تمام شده تا ۱۴۰میلیارد تومان حدود ۳ برابر سال گذشته و کاهش ۵۰درصدی هزینه‌های عملیاتی نسبت به سال قبل موجب شده است تا فن‌آوران نیازمند اطلاعات روشن‌تری باشد.
با احتساب 70 تومان به ازای هر متر مکعب گاز اگرچه بهای تمام شده شرکت افزایش می‌یابد، اما این رقم در صورت تحقق، همه صنایع را در بر می‌گیرد و می‌تواند هزینه شرکت‌های مختلف به ویژه شرکت‌های سیمانی فولادی و شرکت‌های انرژی بر را افزایش دهد.
در این گروه پتروشیمی اصفهان از ۱۸۰هزار تن تولید سال ۸۶، ۱۳۰هزار تن محصول را به ارزش ۱۳۵میلیون دلار صادر کرده است.
این شرکت طرح ایندریدفتالیک خود را نیز در نیمه دوم سال‌جاری به بهره‌برداری خواهد رساند.
در گروه تجهیزات پس از اعلام خبرگزاری جمهوری اسلامی مبنی بر مهلت حل مشکل کارگران صدرا تا روز چهارشنبه این شرکت در اطلاعیه‌ای برتصمیم درست خود تاکید کرد.
صدرا در ابتدای سال‌جاری قرارداد 386 کارگر قراردادی خود در بوشهر را تمدید نکرد. صدرا از اهمیت فوق‌العاده‌ای در اقتصاد استان بوشهر به دلیل شمار قابل ملاحظه کارکنان خود برخوردار است و هر گونه نوسان در فعالیت این شرکت اقتصاد استان بوشهر را متاثر می‌کند.
در گروه کانی غیر فلزی آخرین صورت پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی خبر از واگذاری قریب‌الوقوع ۹۲/۳۳درصد سهام کاشی اصفهان دارد.
سرمایه‌گذاری بانک ملی با خرید حدود 6درصد سهام فن‌آوران و یک درصد پتروشیمی خارک در حال تغییر آرایش پرتفوی خود است.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری با عرضه‌های قابل ملاحظه بود که در آن شاخص ۲۱/۰ واحد افت کرد. افتی که البته در کارنامه کل هفته تاثیری نگذاشت و شاخص هفته را با ۸۵/۹۸ واحد رشد به پایان رساند.
شاخص قیمت و سود نقدی نیز 66/373 واحد رشد کرد. شمار خریداران نیز پس از پایان تعطیلات نوروزی با 220درصد رشد نسبت به دومین هفته فروردین ماه به 18هزار و 291هزار و ارزش معاملات نیز با قطعی شدن معامله بلوک‌های 5درصدی فولاد مبارکه 4هزار و 650درصد رشد را به ثبت رساند.