پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۱۵ فروردین ۸۷
پرسش از آقای حشمت مردانی از طریق پست الکترونیک: روند کلی بازار سرمایه را در فصل بهار امسال چگونه پیشبینی میکنید؟
شروین شهریاری
پرسش از آقای حشمت مردانی از طریق پست الکترونیک: روند کلی بازار سرمایه را در فصل بهار امسال چگونه پیشبینی میکنید؟ مطالعه تاریخچه رفتارشناسی بورس تهران نشان میدهد که در فصول مختلف سال، بازار رفتارهای متفاوتی از خود بروز میدهد. البته این نوسانات مقطعی برای سرمایهگذاران بلندمدت (که تعداد آنها در سالهای اخیر در بازار سرمایه رو به کاهش گذاشته است) چندان حائز اهمیت نیست؛ اما معامله گران کوتاهمدت و میانمدت با مطالعه این چرخه های زمانی میتوانند به چگونگی تغییرات کلی بازار پی برده و بهترین زمان برای خرید و فروش سهام را تشخیص دهند.
مطالعه چرخه های زمانی در بورس نشان میدهد که در بیشتر سالها، فصل رونق بورس تهران مقارن با آغاز بهار بوده است. هر سال با فرا رسیدن تیرماه و نزدیک شدن به زمان برگزاری فشرده مجامع شرکتها، به دلیل انتظارات سهامداران از دریافت سود نقدی، سهام شرکتها از رشد قیمتی برخوردار میشوند و به این ترتیب افزایش شاخصها تا تشکیل مجامع ادامه مییابد. اما بعد از ارائه اطلاعات در مجامع و دریافت سود نقدی و انتشار گزارشهای سه ماهه، بازار با رکودی سنتی در ماههای مرداد و شهریور مواجه میشود که در آن روند تعدیل قیمتها به ویژه در شهریورماه (مقارن با سال مالی شرکتهای سرمایهگذاری) قابل مشاهده است. این مساله در سالهای اخیر با نزدیک شدن به ماه رمضان و رکود سنتی بازار در این دوره ترکیب شده است. همچنین بازار بعد از فصل برگزاری مجامع معمولا در نوعی حالت انتظار برای انتشار گزارشهای میان دورهای (۶ ماهه) و کشف صنایع و سهام پیشرو به سر میبرد و معاملهگران ترجیح میدهند تا زمان دریافت گزارشهای جدید و اظهار نظر حسابرسان در فصل پاییز، تصمیمات اساسی خود را به تاخیر اندازند. این روند نیز به نوبه خود زمینهساز رکود در اواخر تابستان است.
در حال حاضر بورس تهران یکی از کمترین P/Eهای میانگین موزون خود را در سالهای اخیر تجربه میکند، به نحوی که این نسبت به طور میانگین در بازار اکنون در محدوده کمتر از ۵/۵واحد قرار دارد. هر چند کاهش این نسبت نشاندهنده کم اعتمادی سرمایهگذاران به بازار است، اما میتوان انتظار داشت که در صورت حاکمیت جو آرامش بر بازار در فصل بهار، به تدریج فضای تقاضا و خرید بر سهام شرکتهای ارزنده حکم فرما شود وهم زمان با افزایش انتظار سرمایهگذاران، شاخصها از این رهگذر بتوانند در فصل بهار و تا زمان برگزاری مجامع رشدی هر چند کوتاهمدت و آرام را تجربه کنند. شرایط تورمی حاکم بر قیمت فروش محصولات برخی شرکتها نیز در کوتاهمدت میتواند به این روند کمک کند.
البته باید توجه داشت که در سال گذشته به طور کلی اثر متغیرهای محیطی بر بازار سهام به گونهای بود که روند رفتار بازار را از تطابق با چرخههای زمانی خارج کرد و بدین ترتیب فصل بهار به یکی از دورههای رکود بورس تبدیل شد. بنابراین پیشبینی فوق در مورد سالجاری نیز تنها یک گمانهزنی بوده و در صورت بروز آثار رویدادهای غیرمترقبه، مطمئنا روند سنتی رفتار بازار دستخوش تحول خواهد شد.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر