پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۱۵ بهمن ۸۶
پرسش: خانم ساجدی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از سودآوری شرکت فولاد خوزستان در سال جاری ارائه دهید.
شروین شهریاری
پرسش: خانم ساجدی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از سودآوری شرکت فولاد خوزستان در سال جاری ارائه دهید. با در نظر گرفتن مفروضات زیر، اقدام به تخمین سودآوری شرکت در سال ۸۶ میکنیم:
۱ - حجم تولید در گزارشهای قبلی شرکت با توجه به راهاندازی بخشی از طرح توسعه و با فرض دستیابی به ظرفیت اسمی کامل ۳/۲میلیون تن پیشبینی شده بود. شواهد نشان میدهد که دسترسی به این ظرفیت با توجه به سوابق شرکت و مشکلات تامین انرژی، خوشبینانه در نظر گرفته شده بود. بنابراین در گزارش ۹ ماه، این پیشبینی تعدیل شده و بودجه تولید و فروش به ۱۶/۲میلیون تن کاهش یافته که در ۹ ماه حدود ۶/۱میلیون تن شمش فولادی تولید و به فروش رسیده است. ما نیز در تخمین سودآوری همین رقم را لحاظ میکنیم؛ قیمت میانگین فروش محصولات در ۹ماه اول حدود ۵۰۳ تومان در هر کیلو و اکنون حداقل ۱۵درصد بالاتر از میانگین ۹ماه اول سال است. در این خصوص نیز با رعایت احتیاط، قیمت فروش ۵۶۰هزار تن محصول را در زمستان ۵۸۰ تومان و بدین ترتیب میانگین نرخ فروش سالانه محصولات، ۵۲۳ تومان در هر کیلو محاسبه میشود. بدین ترتیب کل درآمد حاصل از فروش بالغ بر ۱۱۳۰میلیارد تومان خواهد شد.
۲ - برای تولید هرتن شمش فولاد (محصول نهایی)، فولاد خوزستان در سال جاری حدود ۶/۱ تن سنگ آهن نیاز دارد. همچنین شرکت اعلام کرده است که قصد دارد موجودی مواد اولیه در ابتدای دوره را در سال جاری حفظ کند. شرکت در ۹ ماه حدود ۱/۲میلیون تن خرید سنگ آهن داشته که با فرض خرید ۹۰۰هزار تن دیگر به پیشبینی تناژ تولید رسیده و موجودی یک میلیون تنی سنگ آهن در ابتدای دوره نیز در پایان دوره تقریبا حفظ خواهد شد. بنابراین با فرض خرید سه میلیون تن سنگ آهن که یک میلیون تن وارداتی و ۲میلیون تن داخلی (مطابق میانگین سهمیه چند سال گذشته) باشد به ارقام ۱۳۰میلیارد تومان (داخلی) و ۱۳۰میلیارد تومان (خارجی) برای تامین سنگ آهن مورد نیاز میرسیم. در این فرض، قیمت سنگ آهن داخلی مطابق مفروضات شرکت با رشد هزینه حمل و سنگ آهن وارداتی با ۱۰درصد رشد نسبت به پیشبینی شرکت (با احتساب هزینه حمل) در نظر گرفته شده است. با توجه به افزایش سرسامآور اخیر قیمت جهانی سنگ آهن و افزایش هزینههای حمل، پیرو رشد قیمت حاملهای انرژی، فرض معقولی است. (در بودجه شرکت قیمت سنگآهن خارجی ۱۳۱ دلار با هزینه حمل لحاظ شده است.)
مابقی هزینه اقلام مواد اولیه مطابق مفروضات بودجه برابر ۱۳۷میلیاردتومان است. بنابراین سهم هزینه مواد اولیه در قیمت تمام شده در مجموع بالغ بر ۳۹۷میلیاردتومان خواهد شد.
۳ - هزینه سربار تولید در پیشبینی ۸۶ با افزایش ۳۳درصدی از ۱۲۲هزارتومان در هر تن در سال ۸۵ به بیش از ۱۶۳ هزار تومان رسیده است. با بررسی گزارشات ادواری سال جاری در مییابیم که سربار هر تن تولید در این دوره حداکثر ۱۶۰هزار تومان محقق شده است. با اصلاح (کاهش) این سرفصل، برای ۱۶/۲میلیون تن تولید، این رقم بالغ بر ۳۴۶میلیارد تومان خواهد شد. بنابراین مجموع بهای تمام شده کالای فروش رفته با احتساب دستمزد ۳۹میلیارد تومانی، ۷۸۲میلیارد تومان (۳۹+۳۴۶+۳۹۷) به دست میآید.۴ - سایر اقلام نظیر هزینههای عملیاتی و مالی و متفرقه، با توجه به پوششهای موزون در گزارشهای ادواری، احتمالا با انحراف کمی نسبت به پیشبینی جدید بودجه تحقق خواهد یافت. این اقلام را در اینجا نیز مطابق مفروضات بودجه لحاظ میکنیم. در محاسبه مالیات نیز قبلا در پیشبینی بودجه معافیتهای صادراتی و نیز معافیت۵/۲درصدی ناشی از بورسی شدن شرکت در سال ۸۶ محاسبه نشده بود که در گزارش جدید اصلاحات انجام شده است. با توجه به محاسبات فوق، سود خالص فولاد خوزستان برای سال جاری ۱۶۳میلیارد تومان (۷۴۳ ریال به ازای هر سهم) به دست میآید که حدود ۲۰میلیارد تومان از آخرین پیشبینی شرکت بیشتر است.
در پایان یادآوری این نکته ضروری است که پیشبینی انجام شده با توجه به مفروضات، تنها جنبه گمانه زنی داشته و با تغییر هریک از فرضهای موجود میتوان به پیشبینیهای مختلفی از سود سال جاری شرکت دست یافت. همچنین آثار احتمالی قطع انرژی در زمستان که میتواند دستیابی به پیشبینی تولید «فخوز» را دچار مشکل کند، در این برآورد لحاظ نشده است.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر