آزادسازی نرخ سنگ‌آهن در مقابل بهره مالکانه 500میلیارد تومانی

گروه بورس- علیرضا باغانی: تصویب دریافت بهره مالکانه ۵۰۰میلیارد تومانی در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، گرچه در نخستین روز معاملاتی هفته با واکنش خاصی روبه‌رو نشد، اما به نظر می‌رسد که ضمن تاثیرگذاری در بازار، اعلام موضع بهره‌برداران از معادن دولتی را سبب شود. هرچند همزمان با انتشار چنین خبری گفته می‌شود که بهره‌برداران از معادن دولتی به ویژه سنگ‌آهنی‌ها، آزادسازی نرخ سنگ‌آهن را تنها راه ادامه فعالیت معادن پس از تصویب چنین بهره مالکانه‌ای عنوان می‌کنند.

خبرهای محفلی رسیده حاکی از احتمال افزایش ۳برابری قیمت سنگ‌آهن بعد از دریافت بهره مالکانه ۵۰۰میلیارد تومانی است و در ظاهر این واکنشی است که قرار است در مقابل تصویب چنین بهره مالکانه‌ای اتخاذ شود.

بحث آزادسازی نرخ سنگ‌آهن، چیز جدیدی نیست و بارها همزمان با تحولاتی که درباره حقوق دولتی و بهره مالکانه رخ داده، مطرح شده است.

تصویب دریافت بهره مالکانه ۵۰۰میلیارد تومانی اگرچه مربوط به همه معادن کشور است، اما شرکت‌های تولیدکننده سنگ‌آهنی در سال اخیر سهم ۲۰درصدی در پرداخت حقوق دولتی معادن داشته‌اند.

در شرایطی شرکت‌های تولیدکننده سنگ‌آهن، آزادسازی نرخ را تنها راه ادامه فعالیت خود عنوان می‌کنند که شرکت‌های فولادسازی، مصرف‌کننده عمده سنگ‌آهن بوده و افزایش نرخ محصولات فولادی تاثیرات مستقیمی در زندگی مردم دارد، بنابراین به نظر می‌رسد، دولت موافق آزادسازی نرخ سنگ‌آهن به این شیوه نباشد.

پوشش ۸۳درصدی EPS باما در ۱۰ماه

گفته‌های بازار: در شرایطی که قیمت جهانی روی سطح قیمتی ۲۵۰۰دلار را تجربه می‌کند، در بازار شایع شده که باما در ۱۰ماهه نزدیک به ۸۵درصد از پیش‌بینی سود خود را پوشش داده است.

شنیده‌های ما: بنابر خبرهای منتشره در سایت این شرکت، پیش‌بینی سود باما در ۱۰ماهه به میزان ۴هزار و ۱۶۷ریال یعنی معادل ۸۳درصد سود را پوشش داده است. باما در آخرین گزارش EPS واقعی خود را ۵هزار و ۱۵ریال اعلام کرده بود که این پیش‌بینی براساس قیمت هر تن روی ۳هزار و ۲۰۰دلار و هر تن سرب هزار و ۱۰۰دلار برآورد شده است.

شرکت باما براساس قیمت هر تن روی سه‌هزار و ۱۲۷دلار و هر تن سرب ۲هزار و ۸۱۵دلار، EPS خود را ۵هزار و ۱۶۳ریال اعلام کرده، این در حالی است که در صورتی که قیمت هر تن روی به ۲هزار و ۲۶۰دلار و هر تن سرب به ۲هزار و ۵۱۳دلار رسیده باشد، پیش‌بینی سود باما می‌تواند به ۵هزار و ۸۱ریال برسد.

پوشش ۸۳درصدی EPS واقعی باما در ۱۰ماهه نشان می‌دهد که این شرکت توانایی پوشش EPS خود را دارا است و مشکلی از این بابت ندارد.

برنامه فروش زمین در زامیاد

گفته‌های بازار: گفته می‌شود زامیاد به دلیل توقف شماره‌گذاری خودروی نیسان با احتمال کاهش EPS روبه‌رو است. در عین حال می‌گویند: این شرکت برنامه فروش ۲۰هزار مترمربع زمین را هم در دستور کار خود دارد.

شنیده‌های ما: منابع خبری گزارش می‌دهند، زامیاد برنامه فروش زمین ۴۸هزار متر مربعی را دنبال می‌کند، اما در‌حال‌حاضر این فروش انجام نگرفته است. همچنین فروش نیسان‌های غیرانژکتوری از سوی زامیاد پیش از عدم شماره‌گذاری انجام گرفته و اساسا زامیاد نیسان غیرانژکتوری ندارد که از بابت عدم شماره‌گذاری آن نگران باشد.

سیمان اردبیل تعدیلی ندارد

گفته‌های بازار: سیمان اردبیل نیز در بازار با این شایعه مواجه است که در صورت افزایش ظرفیت از ۲۳۰۰تن به ۳۵۰۰تن توانایی اعلام EPSا۲۵۰تومانی را دارا است. EPS سیمان اردبیل هم‌اکنون ۱۹۵تومان است.

شنیده‌های ما: منابع خبری وجود چنین تعدیلی در EPS سیمان اردبیل را تایید نمی‌‌کنند.