پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۲۵ دی ۸۶
خوانندهای پرسیده است: سهام کمباین ایران با توجه به P/E پایین و شروع به رشد سایر سهام همگروهی افت زیادی کرده و کماکان در روند منفی قرار دارد. علت چیست؟
شروین شهریاری
خوانندهای پرسیده است: سهام کمباین ایران با توجه به P/E پایین و شروع به رشد سایر سهام همگروهی افت زیادی کرده و کماکان در روند منفی قرار دارد. علت چیست؟ پیشتر نیز اشاره کردیم که قبل از قضاوت در مورد پایین یا بالا بودن P/E سهام یک شرکت لازم است دو نکته بررسی شود: ابتدا قابلیت تحقق سود اعلام شده مورد مطالعه قرار گیرد و در صورت اطمینان از تحقق آن، به تخمین سودهای آتی شرکت بپردازیم و متناسب با رشد یا نزول درآمدهای آتی میتوان P/E مناسب سهم را کشف کرد.
کمباین ایران اخیرا گزارش نه ماههای را منتشر نموده که طی آن تنها ۱۵۴ ریال از سود ۵۴۴ ریالی (۲۸درصد) خود را تحصیل کرده است. اما در مورد «تکمبا» باید به یکی از نسبتهای فعالیت، تحت عنوان دوره گردش موجودی کالا توجه خاص کرد. این نسبت بیانگر مدت زمانی است که به طور میانگین طول میکشد تا کالای تولید شده به فروش برسد. با مراجعه به صورتهای مالی حسابرسی شده شرکت در مییابیم که نسبت قیمت تمام شده به متوسط موجودی مواد و کالای شرکت در سال ۱۳۸۵ رقمی حدود ۲/۱ است (۳۰۰ روز) که این بدین معنا است که محصول در این شرکت در طول هر سال حدودا یک بار تولید و به فروش میرسد. بنابراین میتوان انتظار داشت که درآمد حاصل از فروش این شرکت در یک دوره متراکم زمانی تحقق یابد. سایر شواهد نیز صحت این مطلب را تایید میکنند: بنابر گزارشهای خود شرکت، بیشترین آمار فروش همواره به دوره سه ماهه پایانی سال تعلق دارد و بنابراین فروش محصولات «تکمبا» به صورت فصلی محقق میشود. با توجه به نکات مورد اشاره انتظار میرود بخش عمدهای از سود خالص شرکت در گزارش ۱۲ماهه تحقق یابد و گزارشهای ادواری دیگر از درصد پوشش بودجه پایینی برخوردار باشند.
اما در رابطه با مشکلات شرکت میتوان به عدم وصول مطالبات معوق از دولت، کاهش سقف تسهیلات اعطایی به کشاورزان و ترخیص نشدن برخی قطعات وارداتی اشاره کرد که همه موارد مذکور باعث ایجاد مشکلات نقدینگی برای شرکت شدهاند که در ترازنامه نیز این مساله مشهود است. در صورت تداوم این وضعیت، با توجه به افزایش و آزادسازی قیمت کمباین و کاهش قدرت خرید مشتریان، دسترسی به پیشبینی سود سال جاری دشوار خواهد بود.
چندی قبل نیز کمباین ایران تعدیل منفی پیشبینی درآمد سال ۸۶ را به بازار اعلام کرد که البته آن تعدیل عملیاتی نبوده و صرفا به دلیل عدم ثبت افزایش سرمایه شرکت تا مهلت مقرر و حذف اثر معافیت مالیاتی در سالجاری اتفاق افتاده است.
پرسش از خانم حجازی از طریق پست الکترونیک: وضعیت بانک اقتصاد نوین با توجه به افزایش سرمایه پیش رو را چگونه ارزیابی میکنید؟
مطابق صورتهای مالی شش ماهه حسابرسی شده، تسهیلات اعطایی بانک اقتصاد نوین به ویژه در بخش عقود مشارکتی رشد چشمگیری داشته، به طوری که نسبت کفایت سرمایه بانک نیز به حدود ۸ رسیده است. بانکها در چنین وضعیتی معمولا راهکار افزایش سرمایه را در پیش میگیرند. بانک اقتصاد نوین نیز مجوز افزایش سرمایه ۲۵درصدی را در اختیار دارد که بنا بر اظهارات در مجمع نوسا تا اواخر ماه بهمن آن را اجرایی خواهد کرد.
گمانهزنیهای اولیه بنیادی نشان میدهد که «ونوین» این پتانسیل را دارد که بعد از افزایش سرمایه ۲۵درصدی نیز مجددا EPS کنونی را تکرار کند و همزمان تعدیل پیشبینی درآمد ناشی از رشد درآمد تسهیلات اعطایی را به بازار اعلام نماید. با توجه به تعدد پرسشها در مورد «ونوین» میکوشیم در هفته آینده تحلیل جامعی از وضعیت این شرکت را در ستون پرسش و پاسخ ارائه دهیم.
Shahriary-sh@yahoo.com
ارسال نظر