موج- ۱۷درصد از ارزش بازار متعلق به گروه خودروسازی است. مدیر سرمایه‌گذاری شرکت سرمایه‌گذاری سایپا گفت: بورس ایران نتوانسته است ارزش گذاری صحیح و منطقی برای صنعت خودرو ایجاد کند. محمد حسین عبدالرحیمیان، با اشاره به جایگاه و نقش مهم و ویژه صنعت خودرو در بورس و اوراق بهادار ایران اظهار داشت: در حال حاضر شرکت‌های خودروسازی با سرمایه معادل ۲۸ هزار و ۲۱۲میلیارد ریال معادل ۱۷‌درصد از سرمایه ثبت شده در بورس را دارا

هستند.

ارزش روز شرکت‌های خودروسازی

وی گفت: ارزش روز سهام شرکت‌های صنعت خودرو معادل ۴۶ هزار و ۴۲۸ میلیارد ریال بوده که معادل ۱۱‌درصد ارزش کل بورس

است.

وی در بیان پایین بودن نسبت P/E این صنعت نسبت به کل بورس، ادامه داد: در حال حاضر P/E صنعت خودرو ۵/۲ و کل بورس معادل ۳/۵ است.

عبدالرحیمیان تصریح کرد: با توجه به ‌درصد بالای سود تقسیمی‌این شرکت‌ها و روند سودآوری عملیاتی بسیار مناسب آنها (به عنوان مثال شرکت‌های گروه سایپا) همچنین ارزش جایگزینی و دارایی‌های بسیار بالای این شرکت‌ها به نظر می‌رسد که این صنعت در حال حاضر جایگاه اصلی و واقعی خود را در بورس دارا نبوده و پتانسیل بالایی برای رشد این صنعت و رونق سهام آن در بورس مشاهده می‌شود.

ضعف بورس کشور

مدیر سرمایه‌گذاری شرکت سرمایه‌گذاری سایپا تاکید کرد: یکی از نقیصه‌ها و ضعف‌های بورس ایران عدم ایجاد ارزش‌گذاری صحیح و منطقی برای صنعت خودرو کشور است.

به گفته وی؛ در فرآیند ارزش‌گذاری سهام یک شرکت باید به عواملی از قبیل میزان رشد فروش، تولید، سودآوری، ‌درصد تقسیم سود و پرداخت به موقع آن، طرحهای توسعه، بازار‌های مصرف داخلی و منطقه‌ای محصولات تولیدی آن، ارزش دارایی‌ها و ارزش جایگزینی شرکت‌ها، قرارداد‌ها و همکاری‌های مشترک با شرکای قدرتمند خارجی در جهت انتقال و استفاده از تکنولوژی‌های روز و زنجیره بازار مصرف جهانی و... توجه ویژه‌ای داشت.

صنعت پیشرو در بورس

وی ادامه داد: صنعت خودروسازی طی سال‌های اخیر به عنوان یکی از صنایع پیشرو و پربازده بوده که توانسته است بازدهی مناسب و منطقی نصیب ده‌هاهزار سهامدار خرد و بزرگ خود کند.

عبدالرحیمیان در پایان خاطرنشان کرد: در این زمینه به نظر می‌رسد با بلوغ و رشد هر چه بیشتر بورس و افزایش کارایی آن، همچنین دوری گزیدن از تصمیمات احساسی و فاقد پشتوانه علمی‌ از سوی سرمایه‌گذاران، شاهد رشد قیمت سهام شرکت‌های خودرویی پرپتانسیل در بورس باشیم.