گروه بورس - هدیه لطفی: به منظور آشنایی علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در بورس، این ستون به صورت روزانه مفاهیم اولیه و ابتدایی بازار سهام را که در قالب پرسش مطرح هستند به صورت اختصار تشریح می‌کند. این مطلب برگرفته از سایت «مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی» و نوشته‌های «دکتر ابوالفضل شهرآبادی» است. معیارهای انتخاب کارگزار چیست؟ و سرمایه‌گذار برای گزینش کارگزار چه مواردی را باید در نظر داشته باشد؟

برخی از معیارهای انتخاب کارگزار قابلیت انجام سریع سفارش مشتری، داشتن اطلاعات مربوط و کافی و برخورداری از سیستم‌های اطلاعاتی و کنترلی مناسب است. معمولا سرمایه‌گذاران دائمی بورس هر کدام با کارگزار معینی کار می‌کنند. با این حال این سرمایه‌گذار است که باید با توجه به مزیت‌ها کارگزار خود را انتخاب کند. برخی از این موارد به شرح زیر است، حجم سرمایه سرمایه‌گذار، تعداد مراجعه‌کنندگان به کارگزار، نوع شخصیت خریدار در ارتباط با کارگزار، رتبه کارگزار از نظر حجم خرید و فروش، سابقه فعالیت، حسن شهرت، عدم‌تعلیق فعالیت، مشتری‌مداری و ...

حجم سرمایه سرمایه‌گذار: باید دقت کرد که کارگزار برای چه مقدار سرمایه‌هایی کار می‌کند و آیا سرمایه ما در حدی است که کارگزار برای ما معامله کند؟ بعضی از کارگزارن به نسبت حجم سرمایه افراد، آنها را در اولویت قرار می‌دهند. به طور مثال دیده می‌شود کارگزاری که اکثر مشتریان آن دارای سرمایه‌های بالای یکصد میلیون تومان باشند، سرمایه‌گذار با سرمایه ۱۰میلیون تومانی را مشتری جدی نمی‌دانند.

تعداد مراجعه‌کنندگان به کارگزار:

باید توجه کرد که آیا کارگزار فرصت رسیدگی به درخواست‌های همه مشتریان را دارد؟ چراکه در غیر این صورت شاید به علت نبود فرصت کافی، کارگزار مجبور شود درخواست مشتریان را به روزهای بعد موکول کند و این مساله با توجه به ارزش معاملات بورس، ممکن است موجب از دست رفتن برخی فرصت‌ها برای متقاضیان خرید و فروش شود.

نوع شخصیت خریدار در ارتباط با کارگزار (حقیقی یا حقوقی):

برخی از کارگزاری‌ها اکثرا دارای مشتریانی با شخصیت حقوقی هستند که این کارگزاری‌ها برای اشخاص حقیقی مناسب نیستند.

رتبه کارگزار از نظر حجم خرید و فروش:

هرچه رتبه کارگزار از نظر حجم معاملات بالاتر باشد، نشان‌دهنده فعالیت بیشتر آن کارگزار است و نکته مثبتی به حساب می‌آید، به شرط اینکه مورد اول؛ یعنی حجم سرمایه سرمایه‌گذار رعایت شود. پس بهتر است از میان کارگزارانی که سرمایه ما با سرمایه مشتریان آنها همخوانی دارد، کارگزاری را انتخاب کنیم که دارای حجم معاملات بیشتری باشد یا به عبارتی فعال‌تر باشد. البته الزاما گستردگی فعالیت کارگزاران نیز به گردش مالی آنها ختم نمی‌شود، بلکه کمیت مشتریان هم مهم است.

برای آگاهی بیشتر به آدرس www.rdis.ir مراجعه کنید.