«کدال» فردا رونمایی میشود
پایان عصر گزارشهای پاکتی
این در حالی است که بازار نسبت به شبکه اطلاعرسانی الکترونیک بازار سرمایه (کدال) یا اطلاعات کافی ندارد یا نسبت به مزایا و معایب آن تحلیلهای چند لایه و متفاوتی دارد.
بر پایه گزارش تحقیقی گروه بورس، در کنار مزیتهایی که این سیستم جدید از جمله حذف رانت اطلاعاتی دارد، استفاده از چنین سیستمی موسوم به «کدال» با کاستیهایی همراه بوده که یکی از این کاستیها این است که در ابتدا فقط 14شرکت از میان 250شرکت فعال بازار از طریق این سیستم اطلاعرسانی میکنند. از سوی دیگر، امکان بهرهگیری همه شرکتهای پذیرفته شده در بورس از سیستم مزبور زمانبر است. افزون بر این شرکتها از طریق این سیستم باید به طور کامل و در چارچوب ضوابطی که بورس تعیین کرده، اطلاعرسانی کند و اگر اطلاعرسانی آنها به دلیل ضعف سیستم داخلیشان حتی یک مورد نقص داشته باشد، اطلاعات این شرکتها ثبت نخواهد شد و در صورت عدم اطلاعرسانی کامل در فرمتهای تعیین شده، نماد شرکت به منظور اطلاعرسانی کافی متوقف خواهد ماند که همین موضوع میتواند به توقفهای طولانیمدت نمادها در بازار منجر شود.
از سویی دیگر در بازار شرکتهایی حضور دارند که چندان رابطه خوبی با اطلاعرسانی ندارند، حال آنکه بورس در آیندهای نزدیک قصد دارد که از شرکتهای پذیرفته شده، حق بهرهبرداری از سیستم دریافت کند، در این شرایط آیا میتوان به اطلاعرسانی از سوی چنین شرکتهایی امیدوار بود که در شرایط عادی (رایگان بودن انتشار اطلاعات) از اطلاعرسانی خودداری میکردند. ضمانت اجرایی این سیستم هم برای برخی از معاملهگران جای سوال دارد و اینکه نحوه برخورد بورس با شرکتهایی که از سیستم جدید استفاده نمیکنند، چگونه است؟ جدای از اینها، هنوز امضای الکترونیک برای استفاده از آن نیازمند تایید مراجع ذیربط است که هنوز تصویب نشده است.
در عین حال کاهش زمان انتشار اطلاعات دریافت شده از شرکتها و حذف رانت اطلاعاتی به همراه امکان جستوجو و پالایش مناسب اطلاعات از جمله مزایای این سیستم معاملاتی جدید است.
در مراسم فردا معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراقبهادار نیز سامانه الکترونیک انتشار اطلاعات ناشران را برای حاضران معرفی خواهد کرد.
سازمان بورس و اوراقبهادار بر اساس ماده 2 قانون بازار اوراقبهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه 1384) موظف است در راستای حمایت از حقوق سرمایهگذاران و با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراقبهادار اقدام به راهاندازی سامانه یکپارچه گردآوری و انتشار الکترونیک اطلاعات کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه، در همین رابطه، کارگروهی برای راهاندازی این سامانه در شرکت اطلاعرسانی بورس تهران تشکیل شد تا متخصصان این شرکت، سامانه الکترونیک پیشرفتهای را همگام با آخرین استانداردهای روز جهان، طراحی کنند. این کارگروه فعالیت خود را از آبان سال ۸۵ آغاز کرد و موفق شد، شبکه اطلاعرسانی ناشران اوراقبهادار را با امکانات متنوعی همچون سرویسهای ناشران، نظارت، انتشار و مدیریت پشتیبانی اطلاعات طراحی کند و به بهرهبرداری برساند. از سوی دیگر افتتاح رسمی فاز اول شبکه کدال در این هفته بخشی از دستاوردهای مهم بازار سرمایه در یکسال اخیر است و تا پایان سال چند طرح مهم دیگر نیز افتتاح میشود.
افشای اطلاعات 7دقیقهای میشود
مدیر روابطعمومی و امور بینالملل سازمان بورس و اوراقبهادار با بیان این مطلب گفت: با راهاندازی شبکه اطلاعرسانی ناشران (کدال)، رانت اطلاعاتی در بازار سرمایه بسیار کاهش مییابد و سرعت انتشار اطلاعات به کمتر از هفت دقیقه خواهد رسید.
به گزارش سنا، سیدرضا حسینی با بیان اینکه فاز نخست شبکه اطلاعرسانی ناشران یکشنبه 18 آبان ماه به بهرهبرداری میرسد، افزود: با راهاندازی این شبکه، سرعت افشای اطلاعات و شفافیت اطلاعرسانی در بازار سرمایه به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
وی افزود: با افتتاح این شبکه که به دست توانای متخصصان و مهندسان داخلی طراحی و آماده بهرهبرداری شده است، ایران به جمع کشورهای پیشرفته میپیوندد.
فرمتهای متفاوت برای اطلاعرسانی
حسینی با بیان اینکه در فازهای بعدی اطلاعات تمامی فعالان بازار سرمایه که قانون آنها را موظف به انتشار اطلاعات خود کرده است، از طریق این شبکه منتشر خواهد شد، اظهار داشت: در این شبکه آخرین اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراقبهادار به صورت فرمتهایWord ، Excel ، JPEG XML، HTML و PDF در اختیار علاقهمندان قرارمیگیرد.
مدیرعامل شرکت اطلاعرسانی بورس تهران با بیان اینکه شبکه کدال آنلاین (ON- LINE) نیز کمتر از یک سال دیگر به بهرهبرداری میرسد، گفت: در این شبکه سرمایهگذاران میتوانند با بهرهبرداری از امکانات بسیار پیشرفته برای سرمایهگذاری خود در بورس برنامهریزی کرده و هر فرد میتواند دستورهای لازم را جهت تصمیمگیری، با توجه به شرایط آتی بازار به نرمافزار بدهد و بدون اینکه نیازی به مراجعه لحظهای به سایت داشته باشد، از آخرین وضعیت سهام خود در بورس و آخرین اطلاعات شرکتها مطلع شود.
SMS هم میتوانید بزنید
وی ارائه اطلاعات از طریق ایمیل و پیام کوتاه و فکس را از دیگر مزایای این نرم افزار اعلام کرد و افزود: افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند، میتوانند از طریق تلفنهمراه، آخرین اطلاعات مربوط به سرمایه خود را در بورس وشرکتی که در آن سهم دارند، با توجه به برنامهریزی که از طریق این سیستم طراحی کردهاند، دریافت کنند.
مدیر روابطعمومی و امور بینالملل سازمان بورس و اوراقبهادار اظهار داشت: برنامههای این شبکه به گونهای طراحی شده است که سهامدار میتواند با تعریف سقف و کف قیمت برای سهام مد نظر خود یا تعیین میزان مشخصی از تقاضا و یا عرضه، برای سیستم برنامهریزی کند تا در شرایط تعیین شده، به طور خودکار سفارش خرید یا فروش به کارگزار وی ارسال شود و از طریق تلفنهمراه خود نیز میتواند در صورت وقوع شرایط خاص از آخرین وضعیت سهام خود در بازار مطلع وعندالزوم نسبت به خریداری یا فروش آن اقدام کند.
وی با بیان اینکه راهاندازی سیستم اطلاعرسانی کدال آنلاین، منوط به راهاندازی نرمافزار جدید معاملاتی است، افزود: هماکنون مراحل طراحی این سیستم آغاز شده است که طبق برنامه سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
چاپ کتاب دو زبانه بورس
مدیرعامل شرکت اطلاعرسانی بورس با بیان اینکه افتتاح سیستم جدید معاملاتی نیز تحول بزرگی را در بورس به وجود خواهد آورد، افزود: چاپ اولین نمونه کتاب اول بازار سرمایه به دو زبان فارسی و انگلیسی، برگزاری نمایشگاه تخصصی، تدوین و تصویب چندین آییننامه و مصوبه مهم، از دیگر تحولات در بازار سرمایه تا پایان امسال است.
از اطلاعرسانی پاکتی تا «کدال»
مدیر عامل شرکت کارگزاری بانک کشاورزی نیز با مثبت برشمردن راهاندازی سیستم «کدال» در بازار سرمایه به بازخوانی روند تاریخی افشای اطلاعات در بورس تهران پرداخت.
حسین خزلی خرازی در گفتوگویی افزود: در اواسط دهه ۷۰ وضعیت اطلاعرسانی در بازار بسیار نامناسب بود. هیچ یک از شرکتهای پذیرفته شده در بورس ملزم به اطلاعرسانی نبودند و حتی در برخی از مواقع شرکتها در مقابل اطلاعرسانی و افشای اطلاعات مقاومت میکردند.
افشای اطلاعات بدون برنامه
وی روش اطلاعرسانی را در این مدت نامناسب توصیف کرد و گفت: فعالان قدیمی بازار سرمایه به یاد دارند که اطلاعات شرکتها در پاکتهایی به سازمان کارگزاران بورس داده میشد و حتی در برخی مواقع از نمابر برای ارسال اطلاعات استفاده میشد و این اطلاعات به قسمتهای مختلف سازمان میرفت و اساسا در این مدت format اطلاعرسانی دقیقی وجود نداشت.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در سالهای 76-77 برای اطلاعرسانی شرکتها، فرمی طراحی شد که آنها با پر کردن این فرم، اطلاعات خود را از طریق نمابر ارسال نمایند.
رانت اطلاعاتی در کارخانه اطلاعاتی بورس
وی با تشبیه سازمان بورس به یک کارخانه و سازمان اطلاعاتی گفت: در شرایطی که اطلاعرسانی بازار به شکل سنتی و غیرالکترونیکی انجام میگرفت، رانت اطلاعاتی بسیاری وجود داشت و بین ورودی اطلاعات شامل اطلاعات خام و خروجی آن شامل اطلاعات پردازش شده، فاصله زیادی وجود داشت و عدهای از رانت اطلاعاتی برخوردار بودند، اما بعدها با الکترونیکی شدن سیستم وضعیت اطلاعرسانی بورس تا حدی بهبود یافت.
به گفته وی، پس از گذشت سالها از اطلاعرسانی پاکتی و نمابری بورس، همچنان بورس تهران از سامانه اطلاعاتی قوی برخوردار نیست و بعضا فاصله بین دریافت اطلاعات و افشای آن بسیار زیاد و طولانی است.
اطلاعات 20 دقیقهای افشا میشود
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه با راهاندازی سامانه معاملاتی «کدال» فاصله ارسال اطلاعات و افشای آن به طور استاندارد باید به ۲۰دقیقه کاهش یابد، گفت: زمان افشای اطلاعات در مواقع معاملات میتواند حتی تا ۱۰ دقیقه هم کاهش یابد.
او با اعلام اینکه بورس تهران برای رسیدن به چنین استانداردی باید تلاش کند، گفت: گرچه کیفیت و صحت و سقم اطلاعات شرکتها بسیار مهم است، اما مسوولیت اطلاعات اعلام شده ناشران آنها هستند و نهاد ناظر سازمان بورس با بررسی اجمالی اطلاعات میتواند نسبت به انتشار آنها اقدام کند.
«کدال» سامانهای ملی است
وی «کدال» را یک سامانه ملی دانست و افزود: این سامانه ملی بودجه ملی و پشتیبانی انفورماتیک بسیار قوی میطلبد و بهتر است در این زمینه از تجربیات کشورهای خارجی نیز استفاده شود و این سیستم همواره با پیشرفتی که مشابه خارجی آن دارد، توسعه پیدا کند.
رفتار خود را تغییر دهید، میتوانید
وی در پاسخ به این پرسش که چه شرکتهایی شرایط لازم برای استفاده از این سیستم جدید معاملاتی را دارند، گفت: بهرهمندی از سیستم نیاز به تغییر فرهنگ و رفتار کدال دارد و همه شرکتهایی که اعتقاد به اطلاعرسانی شفاف دارند با تغییر فرهنگ و رفتار میتوانند به راحتی به وظیفه اطلاعرسانی خود عمل کنند.
«کدال» بازار را مختل نمیکند
خرازی در پاسخ به پرسشی دیگر که این سامانه معاملاتی جدید در ابتدا آیا اختلالاتی را در بازار سبب میشود، گفت: اگر شرکتها به تغییر رفتار و فرهنگ خود در اطلاعرسانی تن دهند و ناظران از جمله بورس نیز بتوانند با توسعه این سامانه و استفاده درست از آن خدمات مناسبی را به معاملهگران دهد، به نظر میرسد که در ابتدای کار نیز مشکل خاصی ایجاد نشود.
مهمترین مزیت کدال
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با مثبت ارزیابی کردن راهاندازی سیستم «کدال» در بازار سرمایه، این اتفاق را گامی مهم در حذف رانت اطلاعاتی در بازار توصیف کرد.
حسین ملاحسینآقا در گفتوگو با خبرنگار ما افزود: مهمترین مزیت کدال این است که فاصله بین ارسال اطلاعات و افشای آن را از بین میبرد و بازار در کوتاهترین زمان ممکن، میتواند به اطلاعات شرکتها دست یابد.
برنامههای آتی هم افشا شود
وی با بیان اینکه ارزش شرکتها براساس آمار بودجه و مقایسه آن با عملکرد و برنامههای آینده شرکت مشخص میشود، گفت: اگر در سیستم کدال بخشی به عنوان افشای برنامههای آینده شرکت در نظر گرفته شود، با استقرار کامل این سیستم، ارزش شرکتها را در بورس میتوان تعیین کرد.از نظر وی، افشای اطلاعات یا اعلام برنامههای آتی شرکت بیش از اطلاعات اتفاقات رخ داده در شرکتها مهم است و چنانچه بازار تشنه اطلاعات شرکتها است، در سیستم کدال باید به آینده و برنامههای آتی شرکت نیز توجه شود.
بازار سالم با «کدال»
ملاحسینآقا در عین حال گفت: راهاندازی سیستم «کدال» بازار را سالمتر میکند و به همه این امکان را میدهد که از اطلاعات بهرهمند شوند.
ارسال نظر