«فخاس» در انتظار تابلو!

گروه بورس- همایون دارابی: بازار دادوستد سهام در هفته جاری شاهد عرضه اولیه سومین فولادی بورس، فولاد خراسان خواهد بود. در بازار هفته جاری معامله‌گران شاهد اوج‌گیری گروه فولادسازان خواهد بود. بازگشایی نماد فولاد مبارکه احتمالا در روز یکشنبه که با تعدیل EPS ا۵۱۹ ریالی این شرکت همراه خواهد بود، احتمال جهش قیمتی مبارکه را به دنبال خواهد داشت. مبارکه که در دو هفته اخیر با توجه به عرضه‌های دولتی شاهد خروج از حوزه شرکت‌های دولتی (با توجه به کاهش سهام دولت به زیر ۵۰درصد) بوده است، همچنین عرضه‌های خصوصی‌سازی موجب شده است فولاد مبارکه با کسب ۱۹هزار و ۶۲۲سهامدار، نقش موثری در بازده سهامداران داشته باشد. تصمیم‌ دولت برای واگذاری ۴بلوک ۵درصدی فولاد مبارکه، ضمن بیان غیرمستقیم تصمیم دولت برای عدم واگذاری صنعت فولاد کشور به خارجیان (فولاد خوزستان نیز تنها در حد ۲۰درصد وگذاری بلوکی خواهد داشت) موجب شده است معامله‌گران برای خرید بلوک‌های مبارکه پیش قدم شوند، امری که با توجه به انتظار بازگشایی نماد فولاد مبارکه در حد ۴هزار و ۲۰۰ تا ۳۰۰ریال باعث می‌شود بهای بلوک‌های مبارکه که در حال حاضر ۳هزار و ۹۰۰ریال تعیین شده است تا روز بازگشایی افزایش یابد. با توجه به این شرایط و همچنین رشد بهای فولاد خوزستان که به دلیل شمول در ضوابط رفع گره‌های معاملاتی بدون معامله پرحجمی رشد ۲درصدی را هر روزه تجربه می‌کند، موجب خواهد شد تا فولاد خراسان که البته به دلیل نداشتن واحد احیا از قراضه استفاده می‌کند و فولادساز محسوب نمی‌شود، در بهترین شرایط راهی تابلو شود. انتظار برای استقبال از فولاد خراسان موجب شد تا عرضه اولیه «فخاس» از ۵درصد متداول به ۱۵درصد افزایش یابد.

افزون بر این، در بازار سهام روند معاملات همچنین متاثر از وضعیت کمبود نقدینگی است؛ اگرچه انتظار می‌رود در صورت جهش قیمتی فولادمبارکه (با توجه به شمار قابل‌ملاحظه سهامداران) بتوان به بازگشت و تزریق نقدینگی جدید به بازار امیدوار بود. با توجه به عرضه‌های اولیه قابل ملاحظه پیش‌روی، تجهیز نقدینگی نقش موثری در پایداری بازار خواهد داشت.

بازار سهام همچنین در هفته جاری متاثر از بازار جهانی نیز خواهد بود. بازار جهانی محصولات پتروشیمی متاثر از رشد رکوردشکن بهای نفت در حال افزایش است. پس از چند هفته انتظار معامله‌گران برای افت بهای نفت به دلیل عدم افت قیمت و کاهش موجودی‌ها، خریداران تن به قیمت فروشندگان داده و قیمت‌ها با جهش مواجه شده است. محصولات آرماتیک با رشد ۵ تا ۱۰۰دلاری (بنزن با ۹۰دلار بیشترین رشد را تجربه کرده است.) همچنین تداوم رشد بهای متانول که قیمت این محصول را در بازار تک‌محموله‌ای به ۵۰۰دلار در هر تن رسانده، موجب شده است، نمادهای وابسته به بازار محصولات پتروشیمی با رشد خوبی مواجه شوند، هرچند که مساله پتروشیمی‌ها با تکنولوژی جدید و پتروشیمی‌های قدیمی (یا نفتایی) و اصل دوری و نزدیکی به مرزهای صادراتی موجب اولویت‌دهی یا عدم اولویت‌دهی به شرکت‌های موجود خواهد شد. در بازار جهانی فلزات نیز به رغم موقعیت مستحکم فلز مس، روی و آلومینیوم در شرایط امیدوارکننده‌ای برای نمادهای وابسته قرار ندارند و این مساله تداوم فشارهای فروش را بر این نمادها افزایش می‌دهد.

در بازار چه خبر بود

در بازار چهارشنبه توقف نماد فولاد مبارکه موجب شد تا فشار تقاضا برای این نماد به سوی نمادهای دیگر بازار متمایل شود. از این‌رو بازار شرایط بهتری را تجربه کرد و موجب شد تا بیشتر نمادهای مورد اقبال از وضعیت عرضه‌های سنگین روز سه‌شنبه دور شوند و نمادهایی از جمله ملی مس، معادن و فلزات، گل‌گهر و چادرملو شرایط بهتری را شاهد بودند. در این بازار کارشناسان همچنان با دقت روند انتشار گزارش‌های ۶ماهه را دنبال کرده و به ارزیابی تاثیرات این گزارش پرداختند.

در بازار چهارشنبه در گروه خودرویی گزارش اخیر پارس خودرو تعجب کارشناسان را برانگیخته است. پارس خودرو که در گزارش سی‌ام خردادماه خود وعده اعلام تاثیر افزایش سرمایه را در میزان مالیات شرکت داده بود، در گزارش اخیر خود و پس از ۲ماه، تاثیر این معافیت مالیاتی را همچنان منظور نکرده و با پیش‌فرض‌های اولیه گزارش ۶ماهه خود را منتشر نکرده است. در چند هفته اخیر، روند انتشار گزارش‌های ۶ماهه و محتوای آنها همچنین واکنش‌ به این گزارش‌ها با (در بستن نمادها) موجب تعجب شده است هر چند که در مجموع روند انتشار گزارش‌های شرکت‌ها در سال‌ جاری به لحاظ سرعت و دقت نیز تقویت شده است و به این لحاظ بازار وضعیت بهتری دارد. در گروه بانکداری، مالی و اعتباری سینا شاهد حضور بنیاد مستضعفان به عنوان سهامدار عمده در حمایت از این شرکت بوده است. بنیاد بر اساس آمارهای ۲۸مهر ماه اقدام به خرید ۸۷۳هزار سهم سینا کرد که این اقدام مانع از کاهش قیمت سینا به سطح قیمت اسمی شد. به نظر می‌رسد، این اقدام بنیاد متعاقب تلاش مالی و اعتباری بیشتر و برای متوقف کردن روند کاهش این سهم بوده است.

در گروه تجهیزات توقف نماد صدرا شایعات زیادی را در مورد تعدیل آتی سود شرکت‌ موجب شده است. انتشار خبرهایی مبنی بر احتمال فروش دفتر مرکزی این شرکت و حذف برخی از درآمدهای پیش‌بینی شده عملیاتی شرکت در سال جاری موجب شده است تا پیش‌بینی نهایی سود هر سهم شرکت در سال جاری با مشکل مواجه شود. به نظر می‌رسد، صدرا با سود عملیاتی اندک و سود غیرعملیاتی قابل ملاحظه، شاهد بازگشایی نماد در چند ماه آینده باشد.

در گروه دارویی عملکرد تولید مواداولیه داروپخش و انتخاب شرکت به عنوان صادرکننده نمونه، شایعه تعدیل EPS شرکت را تقویت کرده است. در این گروه سبحان نیز با شایعه احتمال تعدیل EPS به دلیل اجرای طرح‌های توسعه‌ای مواجه است.