گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته تحت تاثیر انتشار گزارش‌های عملکرد ۹ ماهه نه‌چندان دلچسب برخی از شرکت‌های بورسی و همچنین برخی تحولات اقتصادی و سیاسی با افت ۱۶/۱ درصدی مواجه شد. به این ترتیب شاخص اولین روز هفته را با عقب‌نشینی به کانال ۳۷ هزار واحدی آغاز کرد. در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که انتشار گزارش‌های بیش از ۳۱شرکت بورسی در انتهای هفته تاثیراتی را بر بازار داشت که در این شرایط دو نماد فولاد مبارکه و ملی مس بیش از نمادهای دیگر متاثر شده و تشکیل صف فروش برای این دو نماد در میان شگفتی معامله‌گران رخ داد.این صف فروش در شرایطی صورت گرفت که پس از تعدیل سود این دو شرکت در گزارش شش ماهه انتظاری برای تعدیل مجدد سود آنها در گزارش ۹ ماهه در بازار وجود نداشته و به نظر می‌رسد این صف‌های فروش بیش از آنکه متاثر از گزارش‌های ۹ ماهه باشد ناشی از حضور فروشندگانی در بازار است که عرضه‌های سنگینی را راهی تابلو کردند. این امر در شرایطی رخ داد که هر دو شرکت ملی مس و فولاد مبارکه متاثر از رشد ارزش دلار و افزایش بهای فروش‌، رکوردهای سود‌آوری سال‌های اخیر خود را شکسته‌اند. برخی از کارشناسان گزارش‌های ۹ ماهه اخیر را نیز در بر گیرنده محافظه‌کاری غیر‌عادی می‌دانند که این امر برخلاف رویه شش‌ماهه نخست بورس است؛ به طوری که در گزارش‌های منتشره در سه ماهه و شش ماهه موارد مثبت بیشتر به نمایش گذاشته شده بود.

سرانجام ریسک‌های سیستماتیک چه می‌شود؟

در همین حال دیروز معامله‌گران از برخی مسائل سیاسی و اقتصادی نیز متاثر بودند؛ در مسائل سیاسی پس از اظهار نظرهای اولیه در مورد مذاکرات هفته گذشته تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به نظر می‌رسد انتظار برای حصول توافقی در کوتاه‌مدت در مذاکرات هسته‌‌ای کمرنگ‌تر شده باشد.دیروز سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد: ایران حتی برای لحظه‌‌ای فعالیت‌های خود را در زمینه غنی‌سازی متوقف نمی کند. به گزارش ایرنا، علی‌اصغر سلطانیه درباره مذاکرات دو روزه (۲۷ و ۲۸ دی‌ماه) نمایندگان ایران با نمایندگان آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی در تهران گفت: مذاکرات با آژانس در زمینه نزدیک‌سازی دیدگاه‌ها و رفع برخی اختلافات موفقیت‌آمیز بود. نماینده دائم ایران در آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی یادآور شد: مذاکرات با آژانس درباره حل اختلافات ادامه خواهد یافت و دو طرف برای دور آتی مذاکرات در ماه آینده به توافق دست یافتند.

در همین حال در صحنه اقتصادی دیروز بازار موازی ارز و سکه شاهد نوسان‌های قابل ملاحظه‌‌ای بود. دیروز بهای دلار در بازار آزاد در ورای مرز ۳۳هزار ریال قرار گرفت و سکه بهار آزادی نیز بیش از ۱۳میلیون و ۵۰۰هزار ریال دادوستد شد. از سوی دیگر بازار موازی دیگر املاک و مستغلات نیز با فعالیت‌های بیش از پیش مواجه است. برخی از کارشناسان نگران تکرار رفتار بازار در سال ۹۰ در سال جاری هستند.

این در حالی است که رییس کل بانک مرکزی در مصاحبه‌ای خود خاطرنشان کرد: بانک مرکزی هنوز در خصوص اینکه دلار مبادلاتی به عنوان ارز مرجع کشور انتخاب شود، تصمیم نگرفته است؛ باید توجه داشته باشید که این قبیل تصمیمات مربوط به بانک مرکزی است. در بازار دیروز در گروه پتروشیمی معامله‌گران شاهد توقف نماد پتروشیمی شازند برای اعلام گزارش ۹ ماهه بودند؛ این امر در شرایطی بود که به گزارش سایت بورس‌نیوز با نیم‌نگاهی به گزارش‌های عملکردی شش ماهه شرکت پتروشیمی شازند و اندک جست‌وجو‌یی در میان بندهای حسابرسی ذکر شده در آن، به موضوعی برمی‌خوریم که در آن از اجرای تصمیماتی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران مبنی بر پرداخت ما به التفاوت نرخ نفتای مصرفی دریافت شده با ارز مرجع توسط شرکت‌های پتروشیمی که در شش ماهه اول سال جاری به جای مصرف داخلی، با قیمت‌های بالاتر به خارج صادر شده، سخن به میان آمده است. حال آنکه نکته عجیب ماجرا اینجاست که اقدام برای چنین تصمیمی، مصداق بارز عطف به گذشته در دستورالعمل‌های اجرایی است. دبیر کل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با تایید وجود چنین تصمیمی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش تصریح کرد: این شرکت تاکنون نرخ خوراک پتروشیمی‌ها را با ارز مرجع محاسبه و به آنها تحویل می‌داد. اما به یکباره تصمیم به تغییر معیار محاسبات خود و افزایش نرخ ارز برای آن دسته از محصولاتی گرفته که به جای فروش در داخل، به خارج صادر شده‌اند. حال آنکه به طور کلی اجرای چنین امری با برهم زدن تمام برآوردهای تولید و فروش شرکت‌ها، در واقع به معنای از بین بردن امنیت اقتصادی برای واحدهای پالایشی است.

احمد مهدوی‌ابهری اظهار داشت: در تلاش هستیم تا با رایزنی‌های به عمل آمده در کارگروه تخصصی پتروشیمی به این موضوع رسیدگی کنیم تا حداقل اجرای این برنامه و نیز افزایش نرخ خوراک، مشمول محصولات فروش رفته ابتدای سال نشود و برای مثال این نحوه محاسباتی را می‌توان از مهر‌ماه سال جاری مورد استفاده قرار داد. در همین حال دیروز اعلام شد دولت با مبنا قرار دادن ارز مرکز مبادلاتی قیمت فروش خوراک به صنایع پتروشیمی را ۲ برابر کرده است، با این وجود کارشناسان خواستار محاسبه قیمت خوراک پتروشیمی‌ بر مبنای نرخ فروش گاز به پاکستان شده‌اند تا امکان رقابت با قطر و عربستان فراهم باشد.

خوراک پتروشیمی‌ها باید ارزان باشد

در همین رابطه اکبر ترکان معاون اسبق وزیر نفت در گفت‌وگو با مهر در خصوص افزایش ۲ برابری نرخ خوراک صنعت پتروشیمی، گفت: نرخ خوراک گازی پتروشیمی‌ها در کشور باید از کشورهای رقیب ارزان تر باشد.

ترکان با بیان اینکه باید نرخ و قیمت خوراک پتروشیمی ۶۵ درصد از ارزان‌ترین اتان صادراتی ارزان‌تر باشد، گفت: از این رو پیشنهاد می‌شود در محاسبه قیمت خوراک پتروشیمی‌ها بهای گاز صادراتی به پاکستان مبنا قرار گیرد. در گروه فلزی دیروز فولاد مبارکه در شرایطی با صف فروش همراه شد که در بازار آهن بهای فولاد در حال افزایش چشمگیر است. دیروز نایب‌ رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد از افزایش ۱۰۰ تومانی قیمت هر کیلوگرم شمش فولاد در کشور به دلیل کمبود واردات خبر داد. حمیدرضا طاهری‌زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: طی یک هفته اخیر قیمت هر کیلوگرم شمش فولاد در کشور با افزایش ۱۰۰ تومانی به ۱۷۵۰ تومان رسیده است.

وی تصریح کرد: این در حالی است که پرداخت ارز مبادله‌ای به صنعت فولاد با کندی روبه‌رو‌ شده است.وی با بیان اینکه در مرحله اول هدفمندی یارانه‌ها، هیچ یارانه‌ای به صنعت فولاد نرسید، گفت: در حال حاضر کارخانه‌های فولاد با مشکل قطع گاز روبه‌رو‌ ‌‌نیستند، ولی ممکن است، با سرد شدن هوا این اتفاق بیفتد و کارخانه‌ها مجبور به استفاده از مازوت به جای گاز باشند.

نگاهی به برخی گزارش‌های مهم ۹ماهه

در همین حال دیروز گزارش فولاد مبارکه حکایت از آن داشت که این شرکت برای هر سهم در سال مالی منتهی به اسفند ۹۱ براساس عملکرد واقعی ۹ ماهه نخست مبلغ ۷۷۶ ریال عایدی خالص پیش بینی کرده که در دوره مورد بررسی موفق به پوشش ۷۰ درصد از آن شده است. این شرکت که در دوره ۹ ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته از افزایش ۴۵ درصدی فروش، ۳۰ درصدی بهای تمام شده و ۹۱ درصدی سود خالص هر سهم برخوردار بوده و همچنین اعلام نموده که در نظر دارد نیمی از عایدی خالص هر سهم را بین سهامدارانش تقسیم کند.

«فولاد» که در پیش‌بینی قبلی در آبان ۹۱ برای هر سهم مبلغ ۷۷۴ ریال عایدی خالص در نظر گرفته بود، علت تغییر اخیر را افزایش درآمد به دلیل افزایش مقدار تولید و فروش محصولات و همچنین افزایش نرخ فروش محصولات و نیز افزایش بهای تمام شده به خاطر افزایش نرخ خرید مواد اولیه اعلام کرده است.آنچه در گزارش اخیر «فولاد» مهم به نظر می‌رسد اختلاف قیمت فروش محصولات در سه ماهه سوم در گزارش ارسالی به بورس با متوسط قیمت فروش در فصل گذشته بورس کالا است به طوری که قیمت‌های فروش در بورس کالا به طور متوسط بیش از ۱۰ درصد از قیمت‌های موجود در گزارش بیشتر است.

در گروه تجهیزات، انتشار گزارش‌های مناسب ۹ ماهه در نمادهای حفاری و آذراب این نمادها را به صف خرید رساند. دیروز شرکت حفاری شمال با سرمایه‌‌ای معادل ۲۶۰ میلیارد و ۵۴۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در صورت‌های مالی دوره ۹ ماهه منتهی به آذر ۹۱ برای هر سهم مبلغ ۴۰۷ ریال سود خالص محقق کرده و این در حالی است که عایدی پیش‌بینی شده برای هر سهم در سال مالی منتهی به اسفند ۹۱ مبلغ ۵۴۵ ریال بوده است.

«حفاری» در گزارش اخیر خود اعلام کرده که از مجموع درآمد ارائه خدمات از بابت قراردادهای منعقده با شرکت نفت مناطق مرکزی ایران (حدود ۵۰ درصد درآمدها) که به صورت یورو است و همچنین درآمد کارکرد کل دکل‌های خشکی و سایر قراردادها که به صورت ارزی هستند مبلغ ۵۸ میلیارد و ۳۶۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان درآمد تسعیر شناسایی شده است. در گروه مخابرات نیز همراه اول گزارش ۹ ماهه متعادلی را دیروز راهی تابلو کرد.

در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن شاخص کل ۴۴۴واحد کاهش یافت و به ۳۷هزار و ۸۹۸ واحد رسید.ارزش معاملات نیز ۱/۹۳ میلیارد تومان بود که ۱۷/۸درصد آن را معاملات ۴/۲۲ میلیون سهم ملی مس تشکیل داد. از ۲۱۳نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۰۷نماد با کاهش قیمت و ۱۰۲نماد با رشد ارزش همراه شدند.