در بازار دیروز معامله‌گران در تحولات کلان اقتصادی شاهد اظهارات وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد شرکت‌های خودرویی بودند. غضنفری دیروز گفت: شرکت‌های خودروسازی باید درباره کاستی‌های به وجود آمده در روند تولیدشان به مردم توضیح بدهند. گروه بورس- همایون دارابی: بورس تهران روز گذشته شاهد رکورد شکنی دوباره شاخص کل بود.

شاخص کل بورس اوراق بهادار روز گذشته به مدد افزایش قیمت جهانی فلزات و مواد خام توانست برای نخستین بار در عمر ۴۶ساله خود به ورای مرز ۳۱هزار و ۵۰۰واحد دست پیدا کند. شاخص دیروز با ثبت ۳۴۹ واحد رشد معادل ۱۲/۱ درصد توانست به مرز ۳۱هزار و ۶۰۸واحد دست پیدا کند.

در بازار دیروز آرامش سیاسی حاکم بر فضای سیاسی کشور و همچنین خوش‌‌بینی به تحولات سیاسی و بین‌المللی به ویژه دور جدید مذاکرات با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی موجب شد تا معامله‌گران به تحولات اقتصادی به ویژه خبرهای اقتصادی واکنش مثبت نشان بدهند که در این بین رشد بهای جهانی فلزات به ویژه مس و سرب و روی به همراه بازگشایی نماد هلدینگ نفت و گاز پارسیان پس از اعلام سود سال آینده موجب شد تا نمادهای وابسته به این تحولات، رشد قابل ملاحظه‌ای را تجربه کنند. نمادهایی نظیر ملی مس، کالسیمین، توسعه معادن روی، سرمایه‌گذاری غدیر و فولاد‌سازها دیروز با رشد قیمتی، شاخص را در رکورد شکنی عمده خود حمایت کردند.

به گزارش ایسنا، مهدی غضنفری با بیان این‌که خودروسازان مانند دیگر تولیدکنندگان باید پاسخگوی مردم باشند، درباره وضعیت واردات خودرو برمبنای اولویت‌های ۱۰ گانه گفت: در حال حاضر امکان واردات خودروهای کم‌مصرف به داخل کشور فراهم است و ثبت سفارش آنها انجام می‌شود.

غضنفری با اشاره به این‌که اخیرا خودروسازان توانسته‌اند کمبود نقدینگی خود را از بانک‌ها تامین کنند، افزود: آنها به ما قول داده‌اند که روند تولید به حالت قبل بازگردد و حتی امکان تامین قطعات از خارج را که تا پیش از این برایشان میسر نبود دارند.

خبری درباره پتروشیمی‌ها

در همین حال، دیروز در مورد وضعیت شرکت‌های پتروشیمی نیز خبرهایی در رسانه‌ها منعکس شده بود؛ در این رابطه دبیر انجمن صنفی صنعت پتروشیمی و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به بورس‌نیوز گفت: گاز مصرفی پتروشیمی‌ها در گذشته به ازای هر متر مکعب ۵/۶ سنت و با نرخ برابری دلار ۱۰ هزار و ۳۵۶ ریال تحویل شرکت‌ها می‌شد که در پی مصوبه جدید دولت با افزایش نرخ برابری دلار تا ۲۵ هزار ریال، خوراک پتروشیمی‌ها از مبلغ ۷۰ تومان به ۱۷۰ تومان افزایش یافته است.

اما در هفته‌های اخیر صحبت‌هایی از افزایش نرخ این خوراک از ۵/۶ سنت به ۱۳ سنت نیز مطرح شده که در این صورت قیمت گاز مصرفی پتروشیمی‌ها با افزایش حدود ۳۰۰ درصدی همراه خواهد شد.

احمد مهدوی با بیان مخالفت انجمن با تصمیم دولت برای افزایش مجدد نرخ گاز مصرفی پتروشیمی‌ها افزود: با توجه به مصوبه دولت افزایش حامل‌های انرژی در سال جاری ممنوع است. اما عده‌ای از موافقان طرح افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، معتقدند که گاز مصرفی شرکت‌های پتروشیمی مشمول حامل‌های انرژی نیست و افزایش نرخ آن قانونی است.

این در حالی است که منظور قانون‌گذار از ممنوعیت افزایش نرخ حامل‌های انرژی، عدم افزایش قیمت‌ها در جهت کنترل آنها در کشور بوده که متاسفانه برخی از مسوولان، بدون توجه به این امر که می‌تواند باعث افزایش بهای تمام شده محصولات و در نتیجه افزایش قیمت‌ها در کشور شود، اقدام به بالا بردن پی در پی این نرخ‌ها می‌کنند.

این مقام مسوول همچنین ادامه داد: با نگاهی به نرخ گاز مصرفی در کشورهای دیگر در‌می‌یابیم که قیمت موجود در کشور ما بالاتر از سایر کشورها است، چرا‌که میانگین نرخ گاز مصرفی شرکت‌های پتروشیمی در کشورهای حوزه خلیج فارس همانند قطر، عمان، عربستان و کویت حدود ۵/۴ سنت و در ایالات متحده آمریکا حدود ۸/۸ سنت است.

در بازار دیروز و در گروه فلزی ذوب‌آهن اصفهان تحت تاثیر اعلام برنامه خصوصی‌سازی این شرکت با صف خرید همراه شد. براساس اعلام سازمان خصوصی سازی امروز کارگزاری بانک ملی اقدام به برگزاری جلسه معارفه‌ای برای عرضه بلوک ۱۷درصدی این شرکت خواهد کرد.

در گروه تصفیه نفت، صف فروش پالایشگاه بندرعباس با خرید ۵۲میلیون سهم جمع‌آوری شد، تا این نماد نیز متعادل شود.

«شپنا» بالاخره گزارش داد

دیروز پالایشگاه اصفهان نیز گزارش حسابرسی شده شش ماهه خود را منتشر کرد. این نماد که از خرداد ماه متوقف است، در گزارش خود پوشش یک هزار و ۱۲۳ریالی را به‌رغم پشت سر گذاشتن دوره تعمیرات اساسی در نیمه نخست امسال اعلام کرد که رشد فوق‌العاده‌ای را در مقایسه با ۵۲۱ریال سال گذشته نشان می‌دهد.

همچنین «شپنا» در شرایطی پوشش یک هزار و ۱۲۳ریالی را اعلام کرده است که در گزارش سه ماه نخست این شرکت پوشش ۲۲۱ریالی گزارش شده بود؛ این امر به معنای تحقق ۹۰۲ریال سود در سه ماهه تابستان همزمان با رشد قیمت دلار است.در همین حال ترازنامه شرکت دارای۲هزار میلیارد تومان وجه نقد است که سرمایه‌گذاری همین وجه نقد در شش ماهه دوم با نرخ عادی بانکی نزدیک به ۵۰۰ریال می‌تواند سود برای شرکت به همراه داشته باشد.

در گروه دارویی، داروسازی دکتر عبیدی که به تازگی سود هر سهم سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۹ خود را از ۱۴۶ تومان به ۱۱۸ تومان کاهش داده بود، در اولین پیش‌بینی، سود سال مالی ۹۲ را مبلغ ۱۰۶۶ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده است. این در حالی است که تولید، فروش و مبلغ فروش شرکت به دلیل حذف تعدادی از محصولات زیانده و نوسازی و بازسازی خط جدید تولید شربت و همچنین افزایش۱۰ درصدی قیمت محصولات با رشد خوبی همراه شده است. اما از سوی دیگر افزایش هزینه‌ها باعث شده که سود خالص شرکت نسبت به سال مالی ۹۱ با کاهش ۱۰ درصدی روبه‌رو‌ شود.

این شرکت دارویی برای سال مالی آتی واردات بیش از ۸/۴ میلیون یورویی را در صورت‌های مالی خود منظور کرده است که نرخ یورو را ۳۵۰۰ تومان در نظر گرفته است.

در گروه کانی‌های غیر‌فلزی، عضو اتاق ایران و صادر‌کننده کاشی در گفت‌وگو با ایسنا، با اعلام کاهش صادرات کاشی اظهار کرد: در حال حاضر صادر‌کنندگان کمتر تمایلی به صادرات کالاهای خود دارند. هوشنگ فاخر ادامه داد: بسیاری از صادر‌کنندگان به دلیل شکل‌گیری فضایی که در آن تغییرات زیادی در قوانین به وجود می‌آید، نگران صادرات هستند.

وی در پایان با تاکید بر اینکه ما سالانه ۳۰۰ تا ۳۵۰میلیون متر‌مربع تولیدات کاشی داریم، گفت: از این میزان رقمی در حدود ۱۰۰ میلیون متر مصرف داخلی و مابقی صادر می‌شود که در حال حاضر بسیاری از صادر‌کنندگان ترجیح می‌دهند برای تولیدات خود بازار داخلی پیدا کرده و صادرات نداشته باشند.

در گروه ساختمانی دیروز نماد توسعه آذربایجان در بازار بازگشایی شد.

«وآذر» سود واقعی و ۱۲ ماهه منتهی به شهریور ۹۱ را از ۲۳۲ ریال قبلی به ۸ ریال کاهش داده است که علت این تعدیل منفی ،عدم فروش سهام شرکت کولاک شرق بوده است.

و آذر ۱۰۰ درصد شرکت کولاک شرق ( معادل ۶/۱۵ میلیون سهم) را با بهای تمام شده هر سهم ۲۵۲ تومان در اختیار دارد. این شرکت برای سال آتی نیز در اولین پیش بینی ۵۵ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده است.

در گروه تجهیزات، دیروز بیشتر نمادهای این گروه با صف خرید همراه شدند. نماد مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران در این گروه براساس خبرهای اولیه، مالکیت دارایی‌های دو نیروگاه پرند و سنندج را به ظرفیت مجموع ۲هزار و ۴۰۰مگاوات به دست آورده است.با این توافق که براثر اموال این دو نیروگاه صورت گرفته است مپنا نزدیک به ۱۸درصد ظرفیت کل تولید برق کشور را در اختیار خود دارد.

حساب «خاور» بازگشایی می‌شود

در گروه خودرویی، مدیر عامل شرکت ایران خودرو دیزل در رابطه با خبر منتشر شده روزهای گذشته در گفت‌وگو با بورس نیوز اظهار کرد: مشکلاتی که در زمینه فروش کشنده‌های هوو برای «خاور» به وجود آمد، با طرح شکایت خریداران این نوع خودرو جریمه نقدی را برای شرکت در بر داشت. اما این مشکل مربوط به امسال نبوده و از سال ۱۳۸۵ این مساله گریبان گیر شرکت بوده است.

هاشم یکه‌‌زارع افزود: با مذاکرات صورت گرفته با شاکیان پرونده و نیز اقدامات به عمل آمده در سازمان تعزیرات امیدواریم هرچه سریع تر حساب بانکی «خاور» بازگشایی شود.

وی در ادامه سخنان خود از برقراری تفاهم با حدود ۵۰ درصد از شاکیان پرونده خبر داد.

اما بحث دریافت جریمه از شرکت بنز که توسط مدیر عامل شرکت ایران خودرو دیزل، در مجمع اخیر سهامداران طی تیر ماه ۹۱ مطرح شد نیز نکته دیگری است که می‌تواند اثر قابل توجهی بر سود برآوردی شرکت در بودجه امسال اعمال کند.

مدیر عامل «خاور» در خصوص وجوه بنز نیز تصریح کرد: با وجود مشقات فراوانی که در رابطه با این پرونده وجود داشت، شرکت به توفیقات زیادی دست یافته و قرار بر این است تا نتیجه نهایی این امر در جلسه‌ای که نیمه آذر‌ماه برگزار می‌شود، مشخص شود و پس از روشن شدن وضعیت این پرونده می‌توان راجع به اثرات آن بر صورت‌های مالی «خاور» اظهارنظر کرد.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۲/۸۲ میلیارد تومان سهام مورد معامله قرار گرفت که ۴/۱۹ درصد آن را معامله ۴/۵۲ میلیون سهم پالایشگاه نفت بندرعباس تشکیل داد. از ۲۱۸نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۹۹نماد با کاهش قیمت و ۱۱۶نماد با رشد ارزش همراه شدند و بقیه نمادها هم تغییر قیمتی نداشتند.