بورس به فاز استراحت می‌رود؟

عکس: آکو سالمی

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افت ۲۳۵واحدی شاخص کل بود، افتی که با تشکیل صف‌های فروش در برخی از نمادهای عمده بازار همراه شد. در بازار دیروز معامله‌‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که با توجه به رکورد‌شکنی‌های اخیر شاخص، ورود بازار به فاز استراحت سناریویی قابل اعتنا به شمار می‌آید. از دیدگاه گروهی از معامله‌‌گران شاخص با توجه به رکورد‌شکنی‌های اخیر و همچنین نبود یک گروه پیشرو مشخص باید با اصلاح قیمتی و تزریق نقدینگی جدید برای حرکت‌های بعدی آماده شود.

دور جدید انتشار خبرهای مبهم

در همین حال بازار با عدم تحقق برخی از خبرهای مثبت وعده داده شده مواجه است. اعلام اولیه مخالفت سازمان حمایت با رشد ۲۲درصدی قیمت سیمان، عدم افزایش قیمت خودرو و همچنین اعلام احتمال شروع مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و همچنین انتشار خبرهایی مبنی بر احتمال عرضه ارز شرکت‌های پتروشیمی در اتاق مبادلات ارزی که قیمتی به مراتب کمتر از قیمت بازار آزاد دارد، موجب شده است معامله‌‌گران در برآوردهای خود از تحولات آتی تجدید نظری را صورت دهند.

تعلیق در معاملات عمده سهام و همچنین احتمال تغییر نرخ ارز در محاسبه خوراک شرکت‌های پتروشیمی و پالایشگاهی از ارز مرجع به ارز اتاق مبادلات نیز نگرانی‌های دیگر بازار سرمایه است که هر یک از این نگرانی‌ها موجب تاثیر بر یک بخش از بازار شده است.

در بازار دیروز و در تحولات بازارهای موازی دیروز معامله‌‌گران شاهد نبود نرخی شفاف برای ارز بودند. این اتفاق موجب شده که شرکت‌های دارای صادرات و درآمد ارزی با ابهام ارزیابی مواجه شوند.

در بازار دیروز معامله‌‌گران در گروه فلزی شاهد بازگشایی نماد تولید‌کنندگان سرب و روی بودند که این شرکت‌ها به رغم افت تولید به مدد نرخ بالاتر دلار توانستند تعدیل‌های قابل ملاحظه‌ای را نشان دهند. این امر موجب شد تا توسعه معادن روی معادل ۲درصد، کالسیمین ۹درصد، فرآوری مواد معدنی ۷درصد و ملی سرب و روی ۵/۸درصد رشد قیمت را شاهد باشند. بازگشایی نماد فولاد خراسان نیز دیروز با جهش ۳۲درصدی و پتروشیمی آبادان نیز با رشد ۳۸درصدی همراه بود. اما همه این پتانسیل مثبت نتوانست روند افت بازار را تغییر دهد.

در گروه خودرویی دیروز مجمع فوق‌العاده خبهمن با حضور اکثریت سهامداران برگزار و افزایش سرمایه را به تصویب رساند.

به گزارش بورس۲۴، در این جلسه سرمایه گروه بهمن معادل ۴۴ درصد از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران افزایش یافت تا سرمایه شرکت از ۳۵۲ میلیارد تومان به ۵۷۰ میلیارد تومان برسد.

در این گروه دبیر انجمن خودروسازان گفت: خودروسازان برای خریدهای خود بیشتر نیازمند یورو هستند و به همین دلیل نمی‌توانند ارز مورد نیاز خود را از مرکز مبادلات ارزی تامین کنند.

احمد نعمت‌بخش در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: طی دو هفته اخیر که مرکز مبادلات ارزی راه‌اندازی شده است، خودروسازان برای تامین ارز مورد نیاز خود به این مرکز مراجعه کرده‌اند، اما با توجه به اینکه در این مرکز یورو عرضه نمی شود، موفق به تامین نیاز ارزی خود نشده‌اند.

وی تصریح کرد: پرداخت ارز مرجع به صنعت خودروسازی از تیرماه امسال قطع شده است.

به گزارش فارس، دولت با راه‌اندازی مرکز مبادلات ارزی، ارز مورد نیاز متقاضیان را ۲ درصد زیر قیمت بازار آزاد عرضه می‌کند.

صدرا می‌ماند یا می‌رود؟

در گروه تجهیزات، از زمان توقف نماد معاملاتی شرکت صنعتی دریایی ایران در حالی نزدیک به هفت ماه می‌گذرد که هنوز خبری از بازگشایی آن به گوش نمی‌رسد.

مهدی اعتصام، مدیر‌عامل شرکت صنعتی دریایی ایران در رابطه با نتایج این جلسه و زمان بازگشایی نماد «خصدرا» در گفت‌وگو‌ با بورس نیوز تنها به ذکر این نکته اکتفا کرد که طی روز‌های آتی آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام منتشر خواهد شد و در ادامه اذعان داشت: طی این جلسه که روز بیست‌ونهم ماه جاری برگزار می‌شود، سهامداران حقیقی و حقوقی نسبت به تداوم یا انحلال شرکت از فعالیت‌های آن تصمیم‌گیری خواهند کرد.

در گروه حمل‌و‌نقل مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از بلوکه شدن ۵۰ میلیون دلار از دارایی‌های این شرکت نزد بانک مرکزی خبر داد. محمدحسین داجمر در گفت‌وگو با ایسنا، با اعلام این‌که بانک مرکزی بخشی از درآمدهای این شرکت ناشی از ارائه خدمات به مسافران یا شرکت‌های دیگر را بلوکه کرده است، گفت: متاسفانه این اقدام بانک مرکزی شرکت را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.وی افزود: بانک مرکزی این مبلغ را به صورت ارزی نگهداری کرده و فقط حاضر است معادل ریالی آن را به ما

بازگرداند.

به گفته او، بانک مرکزی قصد دارد این مبلغ را با ارز ۱۲۲۶ تومان به حساب شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران واریز کند، در حالی که ما معتقدیم این رقم باید به صورت ارزی در اختیار ما قرار گیرد.

در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن شاخص با ۸/۰ درصد افت به سطح ۲۸هزار و ۸۶۲واحد رسید. ارزش معاملات نیز دیروز ۸/۹۶ میلیارد تومان بود که ۳/۱۶ درصد آن را معاملات ایران خودرو تشکیل داد. همچنین از ۲۰۹نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۴۱نماد با کاهش قیمت و ۶۳نماد با رشد ارزش همراه شدند و بقیه نمادها هم بدون تغییر بودند.