تحلیل بنیادی فولاد مبارکه - ۲۴ خرداد ۸۸
شروین شهریاری
پرسش از آقای قجر: امکان افزایش سودآوری سهام فولاد مبارکه را با توجه به افزایش قیمت‌‌های جهانی چگونه ارزیابی می‌‌‌کنید؟

پاسخ: فولاد مبارکه اصفهان در گزارش بودجه خود برای سال 88، تولید حدود 7/4‌میلیون تن انواع محصول را پیش‌بینی کرده که تقریبا معادل ظرفیت کامل این کارخانه (8/4‌‌میلیون تن در بخش نورد) است. «فولاد» حجم عمده تولید خود در سال جاری را بر ورق گرم متمرکز کرده است.
در جدول (شماره ۱) جزئیات آخرین بودجه فروش حسابرسی شده شرکت در سال ۸۸ را مشاهده می‌کنید.
در جدول (شماره 2) یک پیش بینی تحلیلی از عملکرد شرکت در زمینه فروش محصولات در سال 88 را مشاهده می‌‌‌کنید.
در خصوص ارقام جدول (شماره ۲) باید به چند نکته توجه داشت:
1 - تناژ و ترکیب فروش محصولات در سال 88 بدون تغییر نسبت به بودجه خود شرکت لحاظ شده است.
۲ - قیمت میانگین فروش محصولات مبارکه در سال آتی برابر با آخرین قیمت‌‌های معامله در بورس کالا در نظر گرفته شده است.
3 - قیمت فروش محصولات پوشش دار و آهن اسفنجی معادل بودجه شرکت تخمین زده شده است.
حال به جدول (شماره ۳) توجه کنید که در آن پیش بینی تحلیلی از صورت سود و زیان شرکت در سال آتی در کنار آخرین
پیش بینی حسابرسی شده سال جاری ارائه شده است. در خصوص ارقام جدول (شماره 3) باید به چند نکته توجه داشت:
۱ - در نظر گرفتن قیمت‌‌های فروش هفته گذشته به عنوان میانگین سال جاری می‌‌‌تواند در زمره برآوردهای محافظه کارانه تلقی شود، جو صعودی کنونی در بازار آهن و رشد ملایم قیمت‌‌ها در بازار جهانی و نیز احتمال افزایش تعرفه واردات ورق فولاد از عواملی هستند که می‌‌‌توانند منجر به رشد قیمت محصولات مبارکه شوند. محاسبات نشان می‌‌‌دهد که در نظر گرفتن یک افزایش
100 تومانی در قیمت محصولات سه گانه مبارکه برای میانگین سال 88 با فرض ثبات سایر عوامل بیش از 200‌‌ریال بر درآمد هر سهم موثر خواهد بود .
۲ - در بودجه تحلیلی، هزینه بهای تمام شده معادل بودجه شرکت در نظر گرفته شده است که فرضیه ای نسبتا خوش بینانه تلقی می‌‌‌شود. عمده هزینه مواد مصرفی شرکت به خرید
سنگ آهن و قراضه اختصاص دارد. با توجه به افت شدید قیمت جهانی این مواد اولیه، «فولاد» کاهش 30‌‌درصدی نرخ سنگ آهن و حدود 25‌‌درصدی در نرخ خرید قراضه نسبت به میانگین سال گذشته را لحاظ کرده است. این در حالی است که در صورت خرید سنگ آهن به نرخ سال گذشته، حدود 87‌‌میلیارد تومان بر هزینه‌‌های شرکت افزوده خواهد شد که تاثیر کاهنده 55 ریالی بر سود ناخالص شرکت دارد. از سوی دیگر قیمت حامل‌‌های انرژی (برق، گاز و ...) در بودجه شرکت معادل سال گذشته در نظر گرفته شده که اطمینان کامل از تحقق این فرض مهم در سال جاری تاکنون در دست نیست.
۳ - هزینه‌‌های عملیاتی، هزینه مالی، درآمد سرمایه‌گذاری‌ها و الگوی محاسبه مالیات در پیش بینی تحلیلی مطابق بودجه حسابرسی شده سال ۸۸ لحاظ شده‌اند.
با در نظر گرفتن جمیع موارد فوق مشاهده می‌‌‌شود که سود خالص هر سهم فولاد در سال 88 مطابق مفروضات مورد اشاره، معادل 293‌‌ریال به ازای هر سهم خواهد بود که این برآورد البته در حال حاضر در معرض احتمال تغییرات جدی (به ویژه در بخش نرخ فروش محصولات و قیمت سنگ آهن مصرفی) قرار دارد. بدیهی است کارشناسان با تغییر هر یک از فرضیات می‌‌‌توانند به ارقام متفاوتی در خصوص میزان سودآوری شرکت در سال 88 دست یابند.
Shahriary_sh@yahoo.com