گروه بورس - درپی برگزاری مجمع فوق‌العاده شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، موادی از اساسنامه این شرکت تغییر کرد. براین اساس سازمان بورس با برخورداری از سهام ممتاز در این شرکت می‌تواند با هر سهم ممتاز از ۲۰حق رای برخوردار شود. به بیان دیگر ۵ درصد سهام سازمان بورس به میزان ۱۰۰ درصد حق رای خواهد داشت.

طبق قانون بازار اوراق بهادار، هیچ سهامداری نمی‌تواند بیش از ۵درصد، سهامدار شرکت سپرده‌گذاری مرکزی باشد، در حالی که سازمان بورس، مالکیت ۳/۲۷درصد و بانک ملی ایران نیز مالکیت ۱۴درصد این شرکت را دارا است. سازمان بورس در اقدامی جالب توجه، حاضر شده است که درصد سهام خود در این شرکت را به ۵درصد کاهش دهد، اما از طریق تبدیل سهام خود به سهام ممتاز، حق رای خود را افزایش داده است.

به این ترتیب با تغییر اساسنامه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، سازمان بورس هم در انتخاب اعضای هیات‌مدیره رای بیشتری خواهد داشت و هم در انتخاب بازرس قانونی و حسابرس شرکت صاحب رای خواهد بود و از همه جالب‌تر اینکه تغییرات یاد شده نیز باید به تصویب سازمان برسد.

در شرایطی که شرکت سپرده‌گذاری مرکزی یک شرکت سهامی عام است، تغییرات یاد شده با روح قوانین حاکم بر شرکت‌های سهامی عام در تضاد است و این درحالی است که طبق قوانین موجود، هر عضو هیات‌مدیره این شرکت باید توسط سازمان بورس تایید صلاحیت شود، بنابراین «سازمان» نیازی به رای مدیریتی ندارد.

سازمان بورس با سه عضو هیات‌‌مدیره

سید سعید سنایی، معاون شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی در گفت‌وگو با موج در خصوص صورت جلسه مجمع فوق‏العاده این شرکت گفت: تغییر تبصره یک ماده ۸ اساسنامه شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی در انتخاب اعضای هیات‌‌مدیره و افزایش سهام ممتاز، مهم‏ترین تغییرات این اساسنامه است.

وی یاد آورشد: سازمان بورس قبلا نیز از سهام ممتاز برخوردار بوده که بر اساس آن، تنها می‏توانست به انتخاب اعضای هیات‌‌مدیره بپردازد. در حال حاضر، این مساله به تغییر اساسنامه، بازرس و حسابرس شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی تسری می‏یابد. وی ادامه داد: بر اساس این سهام ممتاز، سازمان بورس می‏تواند به جای دو، سه عضو هیات‌‌مدیره را در این شرکت تعیین کند. وی در خصوص اختلاف نظر نمایندگان سازمان بورس و بانک ملی گفت: این امتیاز سهام ممتاز تنها برای سازمان بورس بود. سنایی ادامه داد: با توجه به این که پس از سازمان بورس، بانک ملی با مالکیت ۱۴‌‌درصدی سهام این شرکت، دومین سهامدار اکثریت محسوب می‏شود، آنها نیز خواستار این میزان امتیاز بودند.

وی با بیان این که صورت جلسه این مجمع برای امضا و تایید به سازمان بورس ارسال شده است، گفت: پس از امضای سازمان بورس و بانک ملی، تشریفات ثبت آن در ثبت شرکت‏ها صورت خواهد گرفت.

نیاز به مجمع نیست

علی صالح‌‌آبادی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار نیزدر گفت‌وگو با موج با بیان این که امتیاز سهام ممتاز سازمان بورس شامل تقسیم سود و دیگر مسائل نمی‌شود، گفت: سهام ممتاز سازمان بورس قادر به تعیین سه عضو هیات‌‌مدیره است و دیگر سهامداران ۲ عضو هیات‌‌مدیره باقی مانده را تعیین می‌کنند.

وی تصریح کرد:در عمل با این انتخاب، مدیریت شرکت در اختیار سازمان بورس قرار می‌گیرد. صالح‌‌آبادی در پاسخ به این سوال که مخالفان و موافقان این تصمیم چه کسانی بودند، بر تصویب این تغییر اساسنامه‌ای تاکید کرد و با اشاره به این‌که تصویب اساسنامه نهادهای مالی و بورس‌ها بر عهده سازمان بورس است، گفت: سازمان بورس می‌تواند بدون طی تشریفات مجمع به تصویب اساسنامه این نهادها بپردازد.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به این اختیار، چرا اقدام به برگزاری مجمع فوق‌العاده کردید، گفت: با توجه به این‌که تصویب این تغییرات ازسوی دو مرجع مشکلی را ایجاد نمی‌کند، می‌خواستیم این تغییرات هم از سوی مجمع و هم از سوی سازمان بورس صورت گیرد.

پیشنهادات نماینده بانک ملی

صالح‌‌آبادی در خصوص واکنش نماینده بانک ملی در تغییرات اساسنامه این شرکت اظهار داشت: شنیده‌ام که نماینده بانک ملی پیشنهاداتی داشته است. با توجه به این‌که بانک ملی نیز عضو هیات رییسه مجمع بود، قرار شد پس از بررسی از سوی سازمان بورس، این پیشنهادات نهایی شود.

اشاعه فرهنگ غلط در بازار سرمایه

وی در پاسخ به این پرسش که آیا فکر نمی‌کنید برگزاری این گونه مجامع از سوی نهاد ناظر ( سازمان بورس) منجر به اشاعه فرهنگ غلط در بازار سرمایه شود، گفت: نه، زیرا شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی شرکت خاصی است که پروژه‌ها و مسائل ناتمامی در آنجا وجود دارد، بنابراین تا زمان تکمیل و اتمام آنها، مدیریت این شرکت در اختیار سازمان بورس خواهد بود. پس از تکمیل پروژه‌ها، سازمان بورس دیگر مشکلی نخواهد داشت. رییس سازمان بورس از نرم افزار پس از معاملات به عنوان یکی از پروژه‌های ناتمام این شرکت نام برد که سازمان در تلاش است تا مراحل نهایی آن طی شود.

اتفاق خاصی نیفتاده است

وی در خصوص قائل شدن این امتیاز برای سازمان بورس این گونه توضیح داد: ما در حال حاضر در یک دوره‌‌گذار هستیم تا فعالیت شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی را به یک مرحله مناسب‌تری برسانیم و پس از طی آن می‌توانیم سهام ممتاز را برداریم، اما سهام ممتاز تا رسیدن به آن مرحله برای سازمان بورس وجود دارد، ضمن این‌که این امتیاز در اساسنامه شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی از سال ۸۴، برای سازمان بورس وجود داشته و اکنون تغییر خاصی اتفاق نیفتاده است.

ارزش پابرجا است

وی با بیان این‌که این اقدام سبب نخواهد شد فروش سهام بعدی این شرکت با ارزش پایین تری معامله شود و حقوق دیگر صاحبان سهام از نظر اقتصادی به خطر افتد، تاکید کرد: ارزش شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی کاهش نمی‌یابد و حضور سازمان بورس به افزایش این ارزش کمک می‌کند.

صالح‌‌آبادی با تاکید بر سود آوری شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی گفت: علاقه‌مند هستیم که این شرکت سودآور باشد تا سهامدارانی که به قصد سود دراین شرکت آمده‌اند، بتوانند از سود شرکت استفاده کنند.

سود ۲۵ تومانی

رییس سازمان بورس به تقسیم سود ۲۵ تومانی این شرکت در مجمع عمومی عادی سالانه اشاره کرد. وی از سود آوری و پتانسیل‌های شرکت به عنوان عوامل تاثیر‌‌گذار در ارزش سود آوری آن نام برد که سبب خواهد شد ارزش شرکت از نظر سود‌آوری کاهش نیابد.

مجمع بدون مصوبه

از سوی دیگر مدیر‌عامل شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی با توجه به واکنش‏های صورت گرفته در خصوص برگزاری مجمع فوق‏العاده این شرکت گفت: این مجمع هنوز مصوبه ندارد.

علیرضا حاجی نوروزی، مدیرعامل شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی در گفت‌وگو با موج اظهار داشت: مطرح شدن تغییرات اساسنامه‌ای از سوی هیات‌‌مدیره شرکت سپرده سازی مرکزی جهت شبیه سازی و الگو‌برداری از اساسنامه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس بود. وی ادامه داد: این درخواست به سازمان بورس ارائه شد تا با دید نظارتی، تغییراتی در آن اعمال شود. وی بر لزوم مطرح شدن این تغییرات در مجمع شرکت نیز تاکید کرد. حاجی نوروزی در پاسخ این سوال که بر اساس چه قانونی سازمان بورس از امتیاز سهام ممتاز برخوردار شد، درحالی که تنها مالکیت ۵‌‌درصد از سهام این شرکت را داراست؟ گفت: ۵‌‌درصد سهام ممتاز سازمان بورس هیچ تغییری نکرده و هنوز امضایی در صورت جلسه مجمع صورت نگرفته است.

اختلاف دو نماینده بانک ملی و سازمان بورس

وی در مقابل این موضوع که سهامداران حاضر در مجمع با تغییرات پیشنهادی سازمان بورس مخالف بودند، تنها به اختلاف بانک ملی با سازمان بورس اشاره کرد. وی گفت: تفاوت نظرات تنها میان نماینده بانک ملی با سازمان بورس وجود داشت. البته برخی از سهامداران نیز در این خصوص اظهار نظراتی داشتند. مدیر‌عامل شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی ادامه داد: با توجه به این‌که نایب رییس هیات‌‌مدیره سازمان، ریاست این مجمع را بر عهده داشت، به پیشنهاد وی قرار شد نقطه نظرات به صورت مکتوب به سازمان بورس به منظور بررسی به سازمان بورس ارائه شود.

مجمع هنوز مصوبه ندارد

وی با تاکید بر این‌که هنوز چیزی به عنوان مصوبه در اختیار من قرار نگرفته است، در خصوص پیشنهادهای ارائه شده از سوی نماینده بانک ملی به سازمان بورس در این تغییرات اساسنامه‌ای اظهار بی اطلاعی کرد و تصریح کرد: اگر گفت‌وگوهای نماینده بانک ملی با سازمان بورس به نتیجه برسد، حتما به من ابلاغ خواهد شد. حاجی نوروزی در خصوص اختیار سازمان بورس در تعیین سه عضو هیات‌‌مدیره بر اساس تغییرات اساسنامه‌ای گفـت: در این خصوص که بر اساس حساسیت فعالیت‌های شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی تصویب شده باشد سازمان بورس قادر به تعیین سه عضو هیات‌‌مدیره در این شرکت است، کاملا بی‌اطلاعم.

اشکالات ذاتی

مدیر‌عامل شرکت سپرده‌‌گذاری مرکزی درخصوص تغییرات پیشنهادی در اساسنامه این شرکت، به وجود چند ایراد مخالف قانون تجارت اشاره کرد و با تاکید بر ذاتی بودن این ایرادات گفت: به طور مثال، بازرس و حسابرس شرکت تنها می‌توانست تا ۲ سال حسابرسی شرکت را بر عهده گیردکه بر اساس این تغییرات، این مدت زمان به سه سال افزایش یافت. همچنین در این اساسنامه پیش‌‌‌بینی نشده بود که مجمع می‌تواند به هیات‌‌مدیره پاداش دهد. وی سپردن ضمانت نامه از سوی هیات‌‌مدیره به شرکت را تغییر دیگری در این اساسنامه عنوان کرد.