گروه بورس- عضو هیات‌مدیره بانک تجارت، برنامه‌های این بانک را به عنوان یک شرکت بورسی تشریح کرد. سید مجتبی فهیم هاشمی در گفت‌وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه آمده‌ایم تا با بانک‌های خصوصی رقابت کنیم، افزود: در بانک‌های دولتی معیار و ملاک اصلی سنجش و مقایسه بانک‌ها میزان سهم بانک از کل سپرده‌ها، تسهیلات و ... در بازار بانک‌ها است و میزان کارآیی، بازدهی و سود هر سهم چندان مورد توجه و اعتنا نیست. بانک تجارت در شاخص‌های اصلی بین ۵ بانک دولتی همواره چهارم بوده است. اکنون در کسوت بانک خصوصی و به خصوص بورسی، معیار اصلی بزرگ بودن بانک، حجم ارزش روز سهام بانک (ارزش بازار) است که عوامل عمده آن میزان سوددهی و سرمایه بانک است. وی خاطرنشان کرد: با توجه به توانمندی‌ها و نقاط قوت بانک تجارت، هدف اصلی ما رقابت سالم با بانک‌های خصوصی بورسی و به دست آوردن رتبه اول ارزش بازار بین بانک‌های بورسی است. فهیم هاشمی با اشاره به رتبه بانک تجارت به لحاظ ارزش کل بازار سهام تاکید کرد: هم اکنون به لحاظ ارزش کل بازار بین شرکت‌های بورسی رتبه نهم و بین بانک‌های بورسی رتبه سوم را داریم؛ اما هدف اصلی به دست آوردن رتبه اول بین بانک‌ها و رتبه هفتم شرکت‌های بورسی موجود است.

وی در پاسخ به اینکه آیا پیش‌بینی می‌کردید بانک تجارت با استقبال اینچنینی در بازار مواجه شود، گفت: اطلاعاتی که طی یک هفته قبل از عرضه سهام بانک داشتیم، حاکی از نگاه مثبت بازار بود؛ ولی واقعیت این است که ما هم انتظار چنین رویکردی را نداشتیم. این در حالی است که هیچ‌گاه بازار را به خرید سهام تجارت تشویق نکردیم. طبعا از اینکه ماه‌ها برنامه‌ریزی، هماهنگی و تلاش گسترده منجر به عرضه‌ای موفق شد، خوشحالیم. این عضو هیات‌مدیره بانک تجارت با اشاره به اینکه شفافیت کامل حساب‌های بانک و صداقت در اطلاع‌رسانی شعار اصلی در بانک بوده است، یادآور شد: در جلسه معارفه و روز عرضه سعی کردیم، هیچ نقطه ابهامی از بانک تجارت برای سهامداران باقی نماند؛ خصوصا اینکه هیچ گاه سعی نکردیم بانک را به غیر از آنچه هست، معرفی کنیم و فقط اطلاعات را به طور کامل در اختیار بازار قرار دادیم.

وی در پاسخ به این سوال که با وجود اطلاعات ارائه شده چرا بازار درخصوص پایین بودن نسبت پایین کفایت سرمایه و ریسک‌های بانک اعتنا نکرده است، گفت: استقبال از سهام بانک برآیند تمام ویژگی‌ها، توانمندی‌ها، نقاط قوت و ضعف و ریسک‌های سهم بود. اتفاقا معتقدم بازار در قضاوت و بررسی‌ها در مورد بانک تجارت توجه و اعتنای کاملی به نقد صاحب‌نظران داشت؛ در غیر این صورت P/E گروه بانکی باید به مراتب بالاتر از وضعیت موجود می‌بود.

فهیم هاشمی با اشاره به اینکه ۷درصد سرمایه بانک در دو روز اول فروخته شد، گفت: این ۷درصد معادل ۷۳۰میلیون سهم بوده است؛ از سوی دیگر طی سه روز اول ۸۷۶میلیون سهم (معادل ۱۲۰درصد عرضه ۷درصد) به طور خودجوش معامله شده است.

به عبارت دیگر همان عرضه ۷درصد نیز طی دو روز ۲۰درصد گردش داشته است.

آمار دیگر اینکه از عرضه روز اول حدودا ۶۳درصد به اشخاص حقیقی و ۳۷درصد به حقوقی‌ها رسیده است که این آمار در نوع خود و در مقایسه با عرضه‌های قبلی قابل توجه است و ابعاد مختلف آن باید مورد تحلیل و بهره‌برداری قرار گیرد.

به‌هر حال به طریقی برنامه‌ریزی کرده‌ایم که سهامداران از فروش سهام بانک تجارت پشیمان شوند (به‌خصوص در حال حاضر و در کوتاه‌مدت)؛ برای میان‌مدت نیز برنامه‌داریم.

عضو هیات‌مدیره بانک تجارت با اشاره به اینکه از تمامی نظرات کارشناسان بازار سرمایه استفاده خواهیم کرد، افزود: اعتقاد داریم خریداران سهام بانک به خصوص در روز عرضه اولیه نباید متضرر شوند و از تمامی نظرات درخصوص بهبود وضعیت بانک استفاده خواهیم کرد.

فهیم هاشمی درخصوص ادامه عرضه سهام بانک تجارت با اشاره به اینکه تصمیم‌گیرنده نهایی در این مورد سازمان خصوصی است، گفت: طبق هماهنگی‌های انجام شده با سازمان خصوصی‌سازی قرار شد، عرضه‌های بعدی سهام بانک با توجه به حجم تقاضا و کشش بازار صورت گیرد؛ البته با توجه به اینکه سهم بانک در حال حاضر به حالت متعادلی رسیده است، بعید به نظر می‌رسد که فعلا عرضه دیگری در راه باشد.