عرضه «صادرات» در بورس پیش از انتخابات

گروه بورس - سهام بانک صادرات ایران با نماد «وصادر» به عنوان چهارصدوپنجاهمین شرکت بورسی در تابلو اصلی بازار اول عرضه می‌شود.

در این رابطه رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس و اوراق بهاداردرگفت‌وگو با سنا اظهار داشت: براساس دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت‌شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ضروری است که اطلاعات مالی خود را منتشر کنند. بر این اساس شرکت بانک صادرات نیز شامل این دستورالعمل است و بایدصورت‌های مالی میاندوره‌ای ۹ ماه و پایان سال مالی ۸۷ خود را به سازمان ارائه کند.

وی تاکید کرد: ابهاماتی در خصوص پیش‌بینی سال مالی ۸۷ و ۸۸ وجود دارد که رفع ابهامات در دستور کار است و عرضه اولیه سهام بانک صادرات ایران منوط به ارائه اطلاعات و رفع ابهامات موجود، خواهدبود.

امیرحمزه مالمیر گفت : در خصوص تاریخ جلسه معارفه و عرضه اولیه سهام در هیات پذیرش بحثی نشده است و توصیه می‌شود که بانک صادرات ایران قبل از جلسه معارفه، اطلاعات مورد نظر را به سازمان ارائه نماید.

شایان ذکر است بانک صادرات ایران برای سال مالی منتهی به اسفند۸۸ با سرمایه ۱۶ هزارو ۸۰۳‌‌میلیارد ریال برای هر سهم ۲۰۴ ریال سود پیش‌بینی کرده است.

همچنین بانک صادرات ایران برای سال مالی۸۷ با سرمایه ۱۶ هزار و ۸۰۳‌‌میلیارد ریال به ازای هر سهم ۱۶۲ ریال سود پیش‌بینی کرده بود که در ۶ ماه منتهی به ۳۱ شهریور ماه ۸۷توانست معادل ۷۰ ریال آن را پوشش دهد. لازم به ذکر است که بانک صادرات ایران عملکرد ۹ ماه و ۱۲ ماه سال مالی ۸۷ را اعلام نکرده است.

براساس این گزارش، درآمد تلفیقی هر سهم «صادرات» برای سال مالی ۸۷ مبلغ ۱۵۵ ریال اعلام شده بود که در پایان نیمه نخست سال مالی مذکور تنها ۷۳ ریال آن محقق شده است. این درحالی است که از مهمترین اولویت‌های کاری بانک صادرات در سال ۸۸، محور قرار دادن سودآوری با توجه به خصوصی شدن، مشتری مداری و رشد در ابعاد مختلف، توسعه ابعاد تکنولوژیکی و فناوری‌های نوین، ارتقای کیفیت نیروی انسانی و بهبود مدیریت منابع انسانی عنوان شده است.

درهمین رابطه معاون سازمان خصوصی‌‌سازی در گفت‌وگو با فارس از برگزاری جلسه معارفه بانک صادرات در ۹ خرداد و عرضه تا ۶ درصدی سهام سومین بانک دولتی در۱۲ خرداد خبر داده است. غلامی‌‌‌در برابر این سوال که چند درصد از سهام بانک صادرات در روز اول عرضه خواهد شد، پاسخ داد: با توجه به تجربه موفق فروش ۶ درصد از سهام بانک تجارت در۲۸ اردیبهشت، برنامه واگذاری ۶ درصد از سهام بانک صادرات نیز مدنظر سازمان خصوصی‌‌سازی قرار دارد.

سرمایه هزار و ۶۸۰‌‌‌میلیارد تومانی

در شرایطی که سرمایه اسمی‌‌‌بانک‌‌های ملت و تجارت به ترتیب هزار و ۳۴۱ و هزار و ۴۰‌‌‌میلیارد تومان است که سرمایه اولیه بانک صادرات ۲‌‌‌میلیون تومان بوده اما طی چند مرحله افزایش سرمایه، این متغیر به بیش از هزار و ۶۸۰‌‌‌میلیارد تومان رسیده است. آخرین افزایش سرمایه بانک صادرات در ۲۳ اسفند ۱۳۸۴ بالغ برهزار و ۴۹۱‌‌‌میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی دارایی‌های ثابت و اندوخته تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی انجام شد.

به گزارش فارس با توجه به سرمایه اسمی، بانک صادرات افزون بر ۱۶‌‌‌میلیارد برگ سهم ۱۰۰ تومانی دارد و از این لحاظ بزرگترین بانک حاضر در بورس خواهد بود. به استناد مصوبه ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت، با واگذاری ۴۰ درصد از سهام بانک صادرات ایران از طریق بورس، در طرح توزیع سهام عدالت موافقت شده که به گفته غلامی، ‌‌‌بعد از کشف قیمت سهام‌‌،‌ بیش از ۴‌‌‌میلیارد سهم به سبد عدالت داده خواهد شد.

وضعیت سپرده‌ها و تسهیلات اعطا شده

مجموع سپرده‌های بانک صادرات ایران در پایان سال‌های ۸۵ و ۸۶ به ترتیب معادل ۱۹۸ هزار و ۳۲۳‌‌‌میلیارد ریال و ۲۶۵ هزار و ۴۱۳‌‌‌میلیارد ریال و مانده تسهیلات اعطایی بانک صادرات به بخش‌های دولتی و غیردولتی در پایان سال‌های ۸۵ و ۸۶ به ترتیب معادل ۱۵۵ هزار و ۵۵۲‌‌‌میلیارد ریال و ۱۸۵ هزار و ۳۴۳‌‌‌میلیارد ریال است. بدین ترتیب سهم بانک صادرات ایران از تسهیلات

اعطا شده توسط سیستم بانکی کشور در سال‌های ۸۵ و ۸۶ به ترتیب معادل ۸/۱۲ و ۳/۱۱ درصد بوده در حالی که سهم این بانک از مجموع سپرده‌های تجهیز شده توسط شبکه بانکی کشور در دو سال مذکور به ترتیب معادل ۵/۱۴ و ۸/۱۴ درصد است.

افت نسبت کفایت سرمایه

بررسی‌‌ها از وضعیت نسبت کفایت سرمایه شبکه بانک صادرات نشان می‌دهد که این متغیر در سال‌‌های ۸۴ تا ۸۶ به ترتیب ۷/۶، ۷ و ۳ درصد بوده که دلیل کاهش بسیار محسوس این نسبت در سال ۸۶ ناشی از شناسایی ارزش فعلی تعهدات آتی بانک به صندوق بازنشستگی کارکنان بانک به مبلغ ۵۲۷‌‌‌میلیارد بود.

اما نسبت کفایت سرمایه بانک صادرات در ۳۱ شهریور ۸۷ از ۳ به ۸/۵ درصد رسیده که این رشد ناشی از فروش بلوک

۵۱ درصدی سهام سرمایه‌‌‌گذاری غدیر به ارزش ۹۲۲‌‌‌میلیارد تومان بود. با این همه بانک صادرات نیز به مانند بانک تجارت از نسبت کفایت سرمایه استاندارد و ۸ درصدی بانک مرکزی فاصله محسوسی دارد که برای جبران آن باید یا سود تقسیمی را کاهش دهد یا اینکه به مانند بانک تجارت افزایش سرمایه را در نظر داشته باشد.

کاهش حاشیه سود

از طرف دیگر حاشیه سود این بانک در حالی از تفاوت سود دریافتی و تسهیلات اعطایی تقسیم بر تسهیلات اعطایی و سود پرداختی به سپرده‌گذاران تقسیم بر سپرده‌های مدت دار محاسبه می‌‌‌شود که این متغیر در سال ۸۴ حدود ۶/۲ درصد و در سال ۸۵ با زیان ۳۴/۱ درصدی و در سال ۸۶ با حاشیه سود ۴۱ صدم درصد رو‌به‌رو شد که از وضعیت نامناسب سوددهی خبر می‌‌‌دهد.

تاریخچه بانک صادرات

بانک صادرات ایران«سهامی عام» در تاریخ ۱۶ شهریور ماه سال ۱۳۳۱ تحت شماره ۳۸۳۳ و با نام (بانک صادرات و معادن)در اداره ثبت شرکت‌های تهران با سرمایه ۲۰‌‌میلیون ریال به ثبت رسید.

بر اساس این گزارش در سال ۱۳۴۲ کلمه معادن از نام این بانک حذف و بانک صادرات ایران با نام جدید به فعالیت خود ادامه داد و به موجب مصوبه خردادماه ۱۳۵۸ شورای انقلاب این بانک ملی اعلام شد و درسال ۱۳۵۹ شعب و واحدهای تابعه این بانک در هریک از استان‌ها به بانک مستقلی تحت عنوان بانک صادرات استان تبدیل شده که بانک صادرات ایران تنها سهامدار این بانک‌ها است.

براساس این گزارش، در حال حاضر تعداد شعب این بانک تا پایان سال ۱۳۸۶ بدین صورت است که ۳۰۵۲ شعبه در داخل، ۱۷ شعبه در مناطق آزاد و ۲۱ شعبه در خارج کشور دارد که جمع آنها ۳۰۹۰ شعبه در ضمن بانک صادرات ایران در ۴ شعبه خارجی به نام‌های بانک صادرات PLC‌‌، بانک صادرات تاشکند به میزان ۱۰۰ درصد و فیوچر بانک بحرین به میزان ۳۳/۳۳ درصد و آرین بانک افغانستان به میزان ۵۰ درصد مشارکت دارد. همچنین سهم بانک صادرات ایران از کل تعداد شعب بانکی فعال در کشور در پایان سال ۸۶ به میزان ۱/۱۹ است.

همچنین شرکت کارگزاری بانک صادرات به عنوان کارگزار معرف و شرکت تامین سرمایه امین، ارزش‌گذاری این بانک را بر عهده دارند و براساس قرارداد منعقده گذشته‌‌، ۴۰ درصد از سهام بانک صادرات بعد از کشف قیمت به سبد سهام عدالت واگذار خواهد شد.