جنب پل حافظ
روز عرضههای سنگین!
گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد عرضههای سنگینی بود. عرضههایی که برخی از صفهای خرید سنگین بازار را به چالش کشید و برخی از نمادها را تا صف فروش پایین کشاند. در بازار دیروز معاملهگران در مسایل کلان موثر بر بازار سهام شاهد تشدید فضای انتخابات ریاست جمهوری و تلاش کاندیداها برای جمعآوری آرا بودند که همین امر سبب شده است مسایل اقتصادی در صدر موضوعات مورد بحث قرار گیرد. چنین فضایی سبب خواهد شد با توجه به اینکه کمتر از سه هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است، معاملهگران عمده بازار تحت تاثیر این رویداد بزرگ از سطح فعالیت خود بکاهند. چنین کاهشی در سطح فعالیت معاملهگران یکی از دلایل عرضههای گسترده بازار ارزیابی میشود.
از سویی در کنار بحث کاهش فعالیت ناشی از نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری، بازار با پدیدههای درونی نیز دست به گریبان است. مهمترین موضوعی که در هفته گذشته با بازار سرمایه همراه بود بحث کاهش سطح نقدینگی معاملهگران متعاقب عرضه بانک تجارت و به همراه آن اعلام عرضه قریب الوقوع برخی از سهام بلوکی (که تمایل معاملهگران عمده را برای فراهم آوردن نقدینگی افزایش میدهد) است.
با خروج میزان قابل ملاحظهای نقدینگی از بازار و در شرایطی که تزریق نقدینگی جدید تا کنون نتوانسته است خلاء به وجود آمده را جبران کند زمینه ای را برای عرضه سهام توسط معاملهگران فراهم میسازد که در این میان صفهای خرید در نمادهای رشد قیمت یافته عمدهترین سوژه برای این عرضه ها را تشکیل میدهد. از سویی بازار همچنین تحت تاثیر نزدیکی زمان برگزاری مجمع سالانه شرکتها با توقفهای پرتعداد و همچنین بازگشاییهای نمادها پس از انتشار گزارشهای عملکرد شرکتهای بورسی قرار میگیرد که همین امر از تب و تاب بازار به ویژه پس از توقف نمادهای عمده میکاهد.در شرایط کنونی کارشناسان بازار با رصد جریان نقدینگی، در انتظار آن هستند که دریابند سهامداران عمده بازار چه اقدامتی را در دستور کار خود قرار میدهند و تکلیف عرضههای جدید و بلوکی سهام از سوی سازمان خصوصیسازی چگونه خواهد بود.در بازار دیروز بحث در مورد بلوکهایی که عصر روز شنبه اطلاعیه واگذاری آنها منتشر شد بخش عمده ای از توجه معاملهگران را به خود جلب کرده بود.سازمان خصوصیسازی در آخرین آگهی واگذاری خود واگذاری ۹درصد سهام پالایشگاه اصفهان،۱۰درصد سهام بانک ملت(در قالب دو بلوک ۵درصدی)و سهام مدیریتی پتروشیمیشیراز را اعلام کرده است.عرضه سهام پالایشگاه اصفهان که پیش از این قرار بود در حد ۲۵درصد باشد با انصراف تعاونی مسکن وزارت بهداشت برای عرضه بلوک ۱۴درصدی خود توجه بیشتری از معاملهگران را به خود جلب کرده است.
با توجه به اعلام واگذاری ۲۵درصد سهام «شپنا» به سهام عدالت و باقی ماندن ۲۰درصد سهام در اختیار دولت، بلوک ۹درصدی میتواند به خریدار احتمالی خود فرصت آن را بدهد که با ائتلاف با هر یک از سهامداران (گروه دولت و سهام عدالت یا گروه سهامدارانی که در آینده باقی سهام را خریداری میکنند)مدیریت پالایشگاه را تعیین کند.
در همین حال براساس قوانین اجرایی اصل ۴۴ مبنی بر عدم واگذاری بیش از ۵درصد سهام بانکهای دولتی به اشخاص حقیقی یا حقوقی (غیر از تعاونی و شرکتهای سهامیعام)سازمان خصوصی سازی عرضه دو بلوک ملت را برنامه ریزی کرده است که در نرخ پایه یک هزار و ۳۰۰ریال برای سرمایهگذاران عمده مطلوب خواهد بود.اما چالش برانگیز ترین عرضه مربوط به پتروشیمیشیراز خواهد بود، جایی که بازگشایی نماد سهام در روز شنبه قیمت پایه بلوک را از مرز اولیه ۷۱۴ریال به ورای یک هزار و ۱۰۰ریال رسانده است. این چنین جهشی در قیمت پایه میتواند برای خریداران نامناسب باشد به ویژه آنکه پتروشیمیشیراز به لحاظ قیمت فروش کود شیمیایی و قیمت گاز مصرفی با ابهامات جدی مواجه است.در بازار دیروز در گروه بانکی بانک تجارت تحت تاثیر نیاز مالی معاملهگران با عرضههای سنگینی مواجه شد که حمایت سهامداران مدافع سبب شد تا ۱۲۶میلیون سهم معامله شود که ۵۵درصد ارزش کل معاملات دیروز بازار سهام را تشکیل میداد. در گروه تجهیزات بازار دیروز تحت تاثیر نتایج مجمع فوق العاده صدرا قرار گرفت که مهمترین تبعات آن ریزش صف خرید آذراب بود. آذراب که تحت تاثیر احتمال واگذاری سهام مدیریتی خود به شرکت مپنا رشد قیمتی را تجربه کرده بود با اعلام عدم تمایل سهامداران جدید صدرا در واگذاری این شرکت و همچین اعلام قصد این گروه برای خرید سهام مدیریتی آذراب با عرضههای سنگینی مواجه شد.
در این گروه کارشناسان بازار در انتظار بازگشایی نماد صدرا هستند امری که میتواند به جابجایی دوباره سهامداران منجر شود به ویژه آنکه نتایج و سخنان مطرح شده در مجمع صدرا برای هر یک از گروههای سهامداری صدرا میتواند دارای معنا یا مفهومیمتفاوت باشد.در گروه خودرویی، سازمان خصوصی سازی علاوه بر اعلام واگذاری سه بلوک ذکر شده،برنامه آتی خود را برای واگذاری ۳۷درصد سهام ایران خودرو،سایپا و سرمایهگذاری رنا اعلام کرده است که این امر به معنای خروج کامل دولت از صنعت خودرو خواهد بود. در این گروه الکتریک خودرو شرق که در سال گذشته با تقسیم سود سنگین مواجه شده بود مجوز تبدیل این تقسیم سود به افزایش سرمایه را دریافت کرده است.در گروه خودرو، پارسخودرو توانسته است بهرغم رکود حاکم بر بازار خودرو، رکورد تولید خود را بشکند.شرکت پارس خودرو در اردیبهشت سال جاری با ثبت رکورد تولید ۲۵۲۴۷ دستگاه خودرو نسبت به ۲۰۹۰۳ دستگاه در مدت مشابه سال گذشته ، رشد تولیدی معادل۲۳ درصد را به ثبت رساند.در همین حال میزان تولید شرکتهای خودرویی با میزان فروش آنها میتواند متفاوت باشد به ویژه آنکه شایعاتی در مورد فروش اندک شرکتهای تولیدی منتشر شده است.در گروه خودرویی نماد زامیاد دیروز برای تعدیل سود متوقف شد. زامیاد همچنین احتمالا با کاهش سود سال ۸۸نیز مواجه است.هر چند که برخی از گزارشهای زامیاد خبر از احتمال تقسیم محدود سود در حد ۴۱۰ریال داده است.در گروه هلدینگی سرمایهگذاری غدیر با عرضههای سنگین مواجه شد که باعث از میان رفتن صف خرید این شرکت شد. در این نماد معاملهگران با خبرهایی در مورد راه اندازی واحد دوم پتروشیمیزاگرس بزرگترین مجتمع متانول سازی جهان مواجه است.زاگرس قرار است در تیرماه امسال شاهد راه اندازی واحد دوم خود به ظرفیت ۶۵/۱میلیون تن باشد. در گروه فولادی معاملهگران با خبرهایی در مورد واگذاری طرح فولاد خرمشهر به فولاد خوزستان مواجه اند هر چند ابعاد این واگذاری به ویژه نحوه تعامل این دو واحد مشخص نیست.فولاد خوزستان در گذشته نیز مسوولیت ایجاد کارخانه ورق عریض «فولاد اکسین» را برعهده داشت که علی رغم سرمایهگذاریهای سنگین در نهایت از این شرکت جدا شد.در گروه فلزی نماد ملی مس دیروز پس از کاهش سود شرکت به سطح یک هزار و ۷۸ریال بازگشایی شد که بهرغم پایداری قیمت سهم به ریزش صف خرید سرمایهگذاری معادن و فلزات منجر شد.
در گروه سیمانی معاملهگران با مصاحبه پورخلیل رئیس انجمن صنفی سیمان مواجه بودند که در آن به تشریح روند صادرات سیمان و شرایط این صنعت در داخل پرداخته است. به گفته وی در حال حاضر ۷میلیون تن مازاد تولید سیمان در کشور وجود دارد و شرکتهای سیمان خاش، هرمزگان، کارون، بهبهان، خوزستان، شرق، کرمان، اردبیل، ایلام، ارومیه، صوفیان، کردستان و غرب شرکتهایی هستند که صادراتی در حد یک میلیون تن به بازارهای منطقه دارند. در مجموع بازار دیروز شاهد معامله ۸/۲۸میلیارد تومان سهام بود که در نهایت به ریزش شاخص به میزان ۲۲واحد منجر شد.
ارسال نظر