جنب پل حافظ
یارانهها + پایان سال =سردرگمی!
گروه بورس-همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در حالی پا به آخرین هفته سال میگذارد که در صحن مجلس شورای اسلامیمجموعه مصوبات، شگفتی معاملهگران را ایجاد کرده است.
عکس: حمید جانیپور
گروه بورس-همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام در حالی پا به آخرین هفته سال میگذارد که در صحن مجلس شورای اسلامیمجموعه مصوبات، شگفتی معاملهگران را ایجاد کرده است. در بازار سرمایه مصوبات هفته گذشته مجلس شورای اسلامی که چرخشی ۱۸۰درجه را نسبت به مباحث مربوط به هدفمند کردن یارانهها داشت، سبب شده است تا کارشناسان بازار با شگفتی و ناباوری شاهد این تغییرات باشند.حذف بندهای مربوط به یارانههای که ابتدا قرار بود ۸هزارو ۵۰۰میلیارد تومان درآمد برای دولت ایجاد کند اما سرانجام نه تنها به درآمد دولت منجر نشد بلکه حتی ممکن است هزینههای جدیدی را با تصویب عدم تغییر قیمت بنزین و گازوییل و برق و گاز ایجاد کند. این موضوع سبب شده است تا بازار با عدم قطعیت نسبت به این تغییرات واکنش نشان بدهد. از دید این گروه از معاملهگران تحولات کنونی تا زمان انتخابات ریاست جمهوری پایدار خواهد بود و پس از آن تغییر شرایط قطعی است.در همین حال اعلام حضور میرحسین موسوی در صحنه انتخابات ریاست جمهوری را نمیتوان بیتاثیر بر تصمیم مجلس دانست. در صحنه انتخابات ریاست جمهوری به نظر میرسد در حالی که فضای انتخاباتی به سوی یک دو قطبی شدید در حال حرکت بود با ورود میرحسین فضا میتواند تغییر کند. امری که هم اینک با اظهار نظرهای اولیه برخی از شخصیتهای سیاسی نشاندهنده این تغییر است. با توجه به شرایط حوزه سیاسی داخلی انتظار میرود از ابتدای سال آینده شرایط سیاسی داخلی بر بازار سهام موثرتر شود.
در صحنه سیاسی خارجی نیز شرایط حاکم بر صحنه پرونده هستهای کشورمان نیز همچنان مد نظر است که در این بخش البته همچنان معاملهگران در انتظار حرکت جدید گروه ۱+۵هستند.
در بازار سهام در حوزه اقتصادی معاملهگران در شرایط تصویب لایحه بودجه با ابهامات جدی نیز در موارد دیگر نیز مواجه هستند. عدم موافقت هیات دولت در مورد تعیین سود بانکی سبب شده است نگرانی در مورد احتمال تکرار شرایط سال گذشته و مخالفتهای پیدرپی و سرانجام کاهش سود بانکی را تجدید کند.معاملهگران در این زمینه منتظر آن بودند که دولت تعیین نرخ سود بانکی را به فرمول نرخ تورم به اضافه سه درصد کارمزد بانکی بسپارد اما به نظر میرسد این امر جای خود را به کاهش سود بانکی بدهد. امری که میتواند در سایه افزایش نرخ سپردههای بانکی (انتشار گواهی سپردهها)به مشکل جدی بانکها منجر شود. در کنار این مساله موضوع نرخ ارز نیز مسالهای مهم است. در صحنه مجلس همچنین موضوع مصوبه واگذاری ۲هزار و ۵۰۰میلیارد تومان سهام قابل فروش به تامین اجتماعی نیز موضوعی جالب توجه است. براساس این مصوبه تامین اجتماعی با فروش یا سود حاصل از این واگذاری باید حقوق بازنشستگان را افزایش دهد. این مصوبه و دیگر مصوبههای واگذاری سهام دولت موجب افزایش عرضهها در بورس خواهد شد که این امر نمیتواند در سطح نقدینگی بازار جذب شود.
در حوزه اقتصاد بینالملل بهای فلزات تقویت نسبی را شاهد است که در این میان بهای مس به دلیل کاهش موجودی انبارها افزایش یافته است. موجودی انبار فلزات لندن به مرز ۵۰۰هزار تن کاهش یافته است که همین امر سبب افزایش بهای مس شده است. بهای فلزات دیگر از جمله آلومنیوم، روی وسرب نیز افزایش نسبی یافته است که در این میان آلومنیوم به یک هزار و ۳۱۲دلار در هر تن و سرب به یک هزارو ۲۲۵دلار در هر تن رسیده است.شاخص بالتیک نیز با رشد نسبی به ۲هزار و ۲۰۱واحد رسیده است. فولاد نیز در مرز ۳۰۰دلار در هر تن رسیده است که در حوزه مدیترانه نرخ همچنان در مرز ۲۷۰دلار در هرتن است.
در صحنه بورس اوراق بهادار در آخرین هفته کاری بورس تهران شرایط قابل توجهای بر بازار حاکم است. به سنت همیشگی معاملهگران در آخرین هفته سال شاهد تلاش سرمایه گذاران عمده برای تقویت قیمت سهام جهت کاهش میزان ذخیره احتمالی کاهش ارزش سهام پرتفوی سهام است. در همین حال جریان معاملات بلوکی و عمده نیز برای رقم زدن آخرین ترکیبها در پرتفوی شرکتهای سرمایهگذاری است.
در همین حال بحث بازگشایی نماد مخابرات ایران نیز همچنان وجود دارد به ویژه آنکه این نماد در پایان هفته گذشته اقدام به انتشار گزارش پیش بینی سود سال ۸۸ شرکت کرده است. در بازار سهام فرارسیدن پایان سال سبب خواهد شد از امروز(شنبه)میزان عرضه سهام نیز با افت مواجه شود چرا که عملا فروشندگان شانس دریافت بهای سهام خود را در سال ۸۷ نخواهند داشت.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه شاهد افزایش نسبی حجم داد و ستدها ناشی از آخرین روز امکان دریافت بهای سهام فروخته شده بود. در بازار روز چهارشنبه ۲۲میلیارد تومان سهام معامله شد که ۳/۶۳درصد آن را معاملات بلوکی سرمایه گذاران عمده تشکیل میداد. هر چند روز چهارشنبه معاملات بازار رشد کرد اما در کل هفته ارزش معاملات نسبت به هفته قبل در حدود ۵۰درصد افت کرد و به ۸/۳۷میلیارد تومان رسید.
در بازار روز چهارشنبه در گروه تصفیه نفت معاملهگران در ابتدای وقت معاملاتی با صف خرید در نماد پالایشگاه اصفهان مواجه شدند تا بازار بتواند با تاکید بر این مساله رشد شاخص را تجربه کند. از سویی به نظر میرسد معاملهگران با توجه به رسیدن برخی از قیمتها به کفهای تاریخی خود شاهد عدم عرضه سهام وپایداری صفهای خرید هستند.
در گروه فلزی ملی مس با صف خرید مواجه شد. در این گروه همچنان معاملهگران در انتظار گزارش پیش بینی سود سال آینده شرکت فولاد مبارکه هستند. با توجه به احتمال کاهش این سود احتمال توقف نماد نیز وجود دارد.
در گروه بانکی صف فروش نماد کارآفرین جمعآوری شد. این جمعآوری با خرید ۸/۸میلیون سهم انجام شد که بهای سهم به نرخ ۲هزار و ۵۰۰ریال نزدیک شده است. با توجه به احتمال تقسیم ۵۰۰ریالی این نماد، معاملهگران شاهد رسیدن پی به ئی سهام به کمتر از ۳پس از مجمع هستند که برای یک بانک بی سابقه است. در گروه موسسه مالی و اعتباری سینا نیز مجوز تبدیل به بانک را دریافت کرده است. در همین شرایط نمادهای اقتصاد نوین و پارسیان نیز همچنان در گیر صفهای فروش هستند که این مساله احتمالا با اصلاح بیشتر قیمتی بر طرف خواهد شد.
در گروه برقی آخرین اطلاعیه مپنا همچنان با ابهاماتی از سوی کارشناسان بازار مواجه است. کاهش یک باره پیش بینی درآمد سرمایه گذاریهای مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران از ۱۳۰میلیارد تومان به ۱۵میلیارد تومان مهمترین ابهامیاست که اطلاعیههای اخیر شرکت راه حلی برای آن نشان نمیدهد. در این گروه کنتورسازی نخستین محصولات خط دیجیتال هوشمند خود را راهی بازار کرده است.
در گروه تجهیزات تراکتورسازی ایران با انتشار گزارش کاهش سود سال ۸۷ شرکت به حد ۴۰۰ریال در انتظار بازگشایی است.
در گروه سیمانی بازگشایی نماد سیمان هرمزگان با حمایت سهامداران عمده و پس از افزایش سرمایه با رشد ۱۷درصدی قیمت سهام همراه شد. در مجموع معاملهگران روز چهارشنبه با رشد ۹/۳واحدی شاخص مواجه شدند.امری که البته سبب دوری شاخص از مرز هشت هزار واحد نشده و شاخص در مرز ۸ هزار و ۱۵۰ واحد مانده است. شاخص با کارنامه هفته گذشته۳/۱۹درصد افت را تا آخرین هفته سال به خود دیده است.
ارسال نظر