آن سوتر
رشد شاخصهای بورس آمریکا و افت بورسهای اروپا و آسیا
سنا - مهمترین اخبار بازارهای مالی جهان در هفته گذشته منتشر شد.
کاهش قیمت گاز طبیعی، تداوم روند کاهشی قیمت سهام شرکتهای بورسی در کشورهای آسیایی، اروپایی و آمریکایی و در مقابل افزایش قیمت طلا و نقره از مهمترین اخبار بازارهای مالی کشورهای جهان در هفته گذشته بودند.
بـازار سهـام
«آمریکــا»: پس از کاهش شدید قیمت سهام بورسهای آمریکا، در پی افزایش قیمت نفت و پیشبینی شرکت جنرال الکتریک مبنی بر وجود سرمایه مناسب، شاخص سهام صنعتی داوجونز آمریکا در ۳۵ دقیقه آخر معاملات هفته با پیشگامی سهام بخش بانکها و انرژی ۱۵۰ واحد افزایش یافت. در همین حال با ثبت ۲۱ درصد کاهش در شاخص (S&P۵۰۰) نسبت به ۲۰ نوامبر یعنی هنگامی که این شاخص به کمترین حد خود در ۱۱ سال گذشته رسیده بود، نشانههایی مبنی بر عدم پایان روند نزولی مشاهده شد.
شاخص سهام کانادا نیز به پایینترین حد خود در ۵ سال گذشته رسید که علت آن ثبت بالاترین نرخ بیکاری در آمریکا در ربع قرن گذشته و افزایش نگرانی از رکود جهانی اقتصاد و تاثیر سوء آن بر سوددهی شرکتها بود.
«اروپـــا»: شاخص سهام اروپا (۶۰۰اDJ STOXX) برای چهارمین هفته پیاپی کاهش یافت که علت عمده آن کاهش سهام بخش مالی در پی گزارش نرخ بیکاری شدید در آمریکا بود. همین موضوع (بیکاری در آمریکا) موجب کاهش قیمت سهام تمام بورسهای اروپایی از جمله بریتانیا (FTSE۱۰۰) شد.
علت کاهش شاخص سهام بورس ایتالیا (S&P/ MIB) علاوه بر موضوع فوق، نگرانی از گسترش بحران اقتصادی در ایتالیا و کشورهای شرق اروپا بود.
«آسیــا»: شاخص سهام بورس های آسیا برای چهارمین هفته پیاپی با پیشگامی شرکتهای بخش مالی و خودروسازی کاهش یافت که علت آن افزایش نگرانی از زیانهای حاصل از بحران مالی به ویژه در سوددهی شرکتها بود. شاخص سهام ژاپن نیز به روند نزولی خود ادامه داد که علت آن کمبود نقدینگی و بروز نشانههایی از فروپاشی در بخش خودروسازی و صنایع الکترونیک بود.
اما شاخص سهام چین بهرغم کاهش انتهای هفته در مجموع روند مثبتی را در این هفته سپری کرد، که علت آن کاهش نگرانی تولیدکنندگان کالا و صنایع خطوط کشتیرانی مبنی بر کاهش صادرات این کشور بود.
بـازار کـالا
به علت تقاضای خرید فلزات قیمتی به عنوان جایگزین سرمایهگذاری در بخش سهام و اوراق قرضه دولتی، قیمت طلا و نقره افزایش یافت. علت افزایش قیمت مس که برای دومین هفته پیاپی روی داد، امیدواری نسبت به افزایش تقاضای این فلز در چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده این فلز بود.
قیمت اکثر اقلام کشاورزی نظیر سویا، گندم و پنبه افزایش یافتند که علت افزایش قیمت سویا، کاهش عرضه آن در پایانههای ایالت نیواورلئان آمریکا (بزرگترین تولیدکننده سویا در آن کشور) و نیز بحث اعمال مالیات بر این فرآورده در آرژانتین بود. دلیل افزایش قیمت گندم، کاهش ارزش دلار و احتمال افزایش تقاضای خرید این غله از آمریکا به عنوان بزرگترین تولیدکننده غله در دنیا بود.
بـازار انـرژی
قیمت نفت خام به بالاترین حد خود در پنج هفته گذشته رسید که علت آن تضعیف ارزش دلار در برابر یورو و افزایش تقاضای خرید کالا به عنوان جایگزین سرمایهگذاری بود.
به گفته یکی از تحلیلگران کمرزبانک آلمان، چنانچه روند بازار نزدیک به میانگین ۵۵ روزه اخیر باشد، قیمت نفت نزدیک به ۵۱ دلار در هر بشکه خواهد بود. به گفته شرکت «مدیریت سرمایه BlueGold» که یک صندوق پوششی بریتانیایی است، چنانچه اوپک نسبت به کاهش تولید نفت در این ماه موافقت کند، قیمت نفت با ۳۵درصد افزایش به ۶۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید. پس از گزارش دولت آمریکا مبنی بر کاهش سطح اشتغال و در پی آن، بروز نشانههایی از کاهش تقاضای سوخت صنعتی ونیروگاهی، قیمت گاز طبیعی به پایینترین حد خود در شش سال گذشته رسید.
بازارهای در حال توسعه
رییس بورس اوراق بهادار کلمبیا گفته است: بهرغم کاهش جهانی اقتصاد، این بورس روند مثبت خود را ادامه خواهد داد. بازار اوراق بهادار کلمبیا در سال جاری بهترین عملکرد را در بین بورسهای آمریکای لاتین داشته است. از سوی دیگر پس از گزارش نرخ بیکاری در آمریکا، ارزش پزو (واحد پول مکزیک) در برابر دلار آمریکا به شدت افزایش یافت.
ارسال نظر