آنسوتر
تداوم رکود در بازارهای مالی
سنا - مهمترین اخبار بازارهای مالی جهان در هفته گذشته منتشر شد.تداوم روند منفی شاخصها در بازارهای سهام کشورهای آمریکایی، افزایش قیمت طلا، گسترش رکود در بازارهای مالی جهان و زیاندهی شرکتهای بزرگ مهمترین اخبار بازارهای مالی جهان در هفته منتهی به ۱۳ بهمن ماه بودند.
«آمریکــا»
روند منفی شاخص سهام بورسهای آمریکایی تا پایان ژانویه ادامه یافت تا بدترین ماه ژانویه در تاریخ بازارهای سهام آمریکا به ثبت برسد. علت عمده این اتفاق گزارش نومیدکننده سوددهی شرکتها و رکود شدید اقتصادی بود که در ۲۶ سال گذشته بیسابقه بوده است. شاخص سهام بورس برزیل نیز کاهش یافت که دلیل آن شایعه ناکافی بودن اقدامات دولت جهت رشد اقتصادی و گسترش رکود جهانی اقتصاد بود. پس از گزارش کاهش تولیدات کانادا و همچنین کاهش صادرات و قرارداد با آمریکا که از سال ۱۹۸۲ تاکنون بیسابقه بوده، شاخص سهام کانادا به علت کاهش قیمت سهام بخشهای کالا و مالی روند نزولی را در پیش گرفت. این در حالی است که تداوم روند کاهشی شاخص این بورس در هفت سال گذشته بیسابقه بوده است.به گزارش «گروه گلدمن ساخس» شاخص سهام آمریکا در صورت عدم تصویب طرح اقتصادی اوباما از سوی مجلس آن کشور افزایش نخواهد یافت و حتی احتمال کاهش شاخص S&P۵۰۰ به ۷۵۲ واحد میرود.
«اروپـــا»
شاخص سهام اروپا (DJ STOXX۶۰۰) پس از پنج هفته کاهش در این هفته افزایش یافت که علت آن رشد سهام شرکتهای بخش معدن بود. اما کاهش سهام بخش مالی در بورس لندن بیش از افزایش سهام بخش معدن در این بورس موثر بود و از اینرو شاخص این بورس (FTSE۱۰۰) در این هفته کاهش یافت. شاخص بورس آلمان نیز کاهش یافت که کاهش سه درصدی سهام شرکت «آلیانز» و «بورس آلمان» نقش عمدهای را در آن ایفا کرد. از عوامل موثر بر بازار سهام در هفته آینده میتوان به تصمیمات تعیین نرخ بهره از سوی بانکهای مرکزی اروپا و انگلستان و گزارش بخش تولیدات و خدمات آمریکا و اروپا اشاره کرد.
«آسیــا»
شاخص سهام بورسهای آسیایی برای نخستین بار در یک ماه گذشته با پیشگامی بخش بانکی افزایش یافت که علت آن اقدامات آمریکا و ژاپن جهت احیای بازارهای اعتباری و رشد اقتصادی بود. اما شاخص بورس توکیو (Nikkei۲۲۵) در این هفته کاهش یافت که علت عمده آن کاهش پیشبینی سود شرکتهای بزرگی مانند توشیبا و نینتندو بود. برخلاف بورس ژاپن، شاخص بورس هنگ کنگ به دلیل اعلام اقدامات چین مبنی بر کاهش تاثیر رکود اقتصادی در این کشور افزایش یافت. به گفته Nikko Citigroup Ltd سرمایهگذاران در ژاپن باید سهام بانکها و شرکتهایی را که به شدت بدهکار هستند و قرار است از اقدامات دولت بهرهمند شوند خریداری کنند.
بـازار کـالا
به علت انتخاب ابزار جایگزین سرمایهگذاری نقدی از سوی سرمایهگذاران، قیمت طلا برای سومین ماه پیاپی افزایش یافت و قیمت نقره نیز به همراه آن صعود کرد. به دلیل گسترش شایعه خرید فلزات قیمتی در پی بروز رکود اقتصادی، قیمت پلاتین و پالادیوم نیز همراه با طلا افزایش یافت. قیمت برخی اقلام کشاورزی مانند گندم و ذرت کاهش یافت که علت کاهش قیمت گندم، افزایش بارندگی در آمریکا و حاصلخیزی خاک و افزایش این فرآورده، و علت کاهش قیمت ذرت، تداوم رکود اقتصادی و کاهش تقاضای لبنیات و سوخت اتانول حاصل از ذرت بود. اما قیمت گندم به علت شایعه افزایش واردات شکر به هندوستان افزایش یافت.
بـازار انـرژی
پس از گزارش دولت ایالات متحده مبنی بر پیشبینی افزایش تقاضای نفت در سه ماهه چهارم در آمریکا، قیمت نفت خام در نیویورک افزایش یافت. اما قیمت گاز طبیعی در نیویورک به شدت کاهش یافت که دلیل اصلی آن بسته شدن کارخانهها و نشانههایی از کاهش تقاضای سوخت صنعتی بود. عبدالهالبدری دبیرکل اوپک اعلام کرد که قیمت معقول نفت جهت پشتیبانی از سرمایهگذاری در محصولات جدید باید بشکهای ۷۰ تا ۹۰ دلار باشد. شرکت نفت دولتی برزیل اعلام کرد که به دنبال کاهش جهانی قیمت نفت و در جهت کاهش هزینهها، در برنامه استخدام چهارده هزار نفر کارگر در سال ۲۰۱۰ تجدیدنظر خواهد کرد. در همین حال کارکنان پالایشگاههای نفت بریتانیا به علت افزایش اشتغال کارکنان خارجی در بخش نفت این کشور، به ویژه گسترش پالایشگاه «توتال» دست به اعتصاب سه روزه زدند.
بازارهای در حال توسعه
بانک مرکزی روسیه از اقدام تضعیف ارزش واحد پول این کشور (روبل) دفاع کرد. رییس کل بانک مرکزی برزیل گفت: از آنجا که رشد اقتصاد این کشور روند کاهشی به خود گرفته، تورم تهدیدی جدی به شمار نمیرود. به اعتقاد وی، بحران جهانی اقتصاد در آینده نزدیک به پایان نخواهد رسید.
دیگر نقاط جهان
اخراج ۷۰ هزار کارگر در یک روز: رویترز گزارش داد که در روز دوشنبه هفته گذشته ۷۰ هزار کارگر در یک روز از کار برکنار شدند که این میزان اخراج روزانه تاکنون در جهان بیسابقه بوده است. شرکت کاترپیلار که بزرگترین تولیدکننده تجهیزات سنگین به شمار میرود اعلام کرد که در پی کاهش ۳۲ درصدی سود، ۲۰ هزار نفر، شرکت الکترونیکی فیلیپس نیز در پی زیان سه میلیارد دلاری، شش هزار نفر و بانک هلند نیز هفت هزار نفر از ۱۳۰ هزار کارمند خود را اخراج خواهند کرد.
هشدار بانک مرکزی آمریکا: مسئولان بانک مرکزی آمریکا نسبت به تداوم روند منفی جهانی اقتصاد و احتمال وقوع پدیده ضد تورم در این کشور هشدار دادند.
پیشبینی IMF در مورد کاهش رشد اقتصادی: گزارش جدید «صندوق بینالمللی پول (IMF)» حاکی از رشد
نیمدرصدی جهانی اقتصاد در سال جاری است که کمترین میزان پس از جنگ جهانی دوم به شمار میرود. پیشبینی این صندوق در ماه نوامبر ۲/۲ درصد بود که رقم فعلی به شدت با آن اختلاف دارد. همچنین IMF پیشبینی کرده که زیان بازار رهنی آمریکا به ۲/۲ تریلیون دلار خواهد رسید که همین موضوع کلیه بانکهای جهان را درگیر خواهد کرد. این میزان در پیشبینی نوامبر IMF معادل ۴/۱ تریلیون بود. همچنین رشد GDP سال جاری در کشورهای آمریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا در سال جاری معادل ۶/۱، ۶/۲ و ۲ درصد پیشبینی شده است.
ارسال نظر