شروین شهریاری

پرسش از طریق تلفن: ارزش ذاتی سهام موسسه مالی و اعتباری سینا را چقدر برآورد می‌‌‌کنید؟ پاسخ: تعیین ارزش ذاتی یک سهم وابسته به مدل انتخابی ارزش‌گذاری و نیز مفروضاتی است که در خصوص وضعیت آینده یک شرکت در نظر گرفته می‌‌‌شود. یکی از متداول ترین تئوری‌های ارزش‌گذاری مربوط به مدل‌‌هایی است که ارزش ذاتی کنونی سهم را معادل با تنزیل جریانات نقدی آتی در نظر می‌‌‌گیرند. بدیهی است در این مدل‌‌ها علاوه بر میزان جریانات نقدی قابل حصول در آینده، نرخ تنزیل نیز نقش اساسی در ارزش‌گذاری ایفا می‌‌‌کند.

حال با استفاده از همین رویکرد، اقدام به یک ارزش‌گذاری سریع درمورد «وسینا» می‌‌‌کنیم. جدول زیر پیش بینی وضعیت سودآوری شرکت در چند سال آینده را مطابق با اطلاعات استخراج شده از گزارش توجیهی افزایش سرمایه شرکت نشان می‌‌‌دهد:

پیش بینی روند سود آوری مالی

موسسه مالی و اعتباری سینا

سال مالی ۱۳۸۷ ۱۳۸۸ ۱۳۸۹ ۱۳۹۰ ۱۳۹۱ ۱۳۹۲

EPS ۲۴۸ ۲۷۰ ۳۴۲ ۴۴۸ ۶۰۷ ۸۳۰

DPS ۲۰۰ ۲۱۸ ۲۷۶ ۳۶۲ ۴۹۱ ۶۷۰

PV ۱۵۴ ۱۲۹ ۱۲۶ ۱۲۷ ۱۳۲ ۶۰۲

در جدول فوق، سود نقدی شرکت در هر سال(DPS) با نرخ ۳۰درصد تنزیل شده است. برای ارزش‌گذاری سهم در سال ۹۲ از مدل گوردون با نرخ بازده مورد انتظار ۳۰درصدی و نرخ رشد سودآوری صفر درصد استفاده شده است که نتیجه تنزیل شده نهایی ۶۰۲ ریال به دست آمده است. با جمع کردن ارقام ردیف آخر (PV) در جدول فوق، ارزش ذاتی کنونی سهم معادل ۱۲۶۹ ریال به دست می‌‌‌آید. بدیهی است کارشناسان با تغییر مفروضات می‌‌‌توانند به نتایج گوناگونی در خصوص ارزش ذاتی سهم دست یابند.

پرسش از آقای کاتبی: چرا سهام شرکت کشتیرانی با وجود گزارش شش ماهه مناسب (پوشش ۶۳ درصدی) و رشد شاخص بالتیک مورد توجه قرار نمی‌‌‌گیرد؟

پاسخ: به طور کلی سه عامل مهم نقش اصلی در تعیین سود‌آوری «حکشتی» دارند: هزینه حمل محصولات فله دریایی (شاخص بالتیک)، قیمت سوخت و تعداد ناوگان فعال شرکت. مطالعه روند تاریخی شاخص بالتیک نشان می‌دهد که این شاخص در سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ در محدوده ۶۵۰ واحد قرار داشته و در سال میلادی گذشته به رکورد حدود ۱۱۵۰۰ واحد دست یافته است. گفتنی است میانگین شاخص بالتیک در سال مالی گذشته «حکشتی» در محدوده ۶۵۰۰ واحد قرار داشته است.

براساس اعلام مسوولان شرکت در مجمع اخیر، «حکشتی» پیش‌بینی درآمد ۵۱۰ ریالی خود را برای سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۸۸ بر اساس شاخص بالتیک ۳۲۰۰ واحدی، سوخت سنگین (مازوت) ۵۸۰ دلاری و سوخت سبک ۹۵۰ دلاری پیش بینی و به بازار اعلام کرده است. (ارقام تقریبی می‌‌‌باشند.) بدین ترتیب رشد محدود کنونی این شاخص تا محدوده ۱۱۰۰ واحد را نمی‌‌‌توان محرک اساسی در بهبود وضعیت آتی شرکت ارزیابی نمود. البته کاهش قیمت مازوت به حدود ۴۰۰ دلار و نیز توسعه ناوگان شرکت (که امسال به رکورد بالاترین میزان خود خواهد رسید) از جمله عوامل موثر مثبت بر سودآوری شرکت تلقی می‌‌‌شوند. در خصوص میزان پوشش بودجه در شش ماه نخست سال مالی جاری نیز باید در نظر داشت که دلیل بهبود عملکرد «حکشتی» احتمالا به علت عقد قرارداد کوتاه مدت در قیمت‌های قبلی (عمدتا در سه ماهه اول سال مالی)، با متقاضیان خدمات بوده است.

Shahriary_sh@yahoo.com