شروین شهریاری
پرسش از آقای وفا تجلی: وضعیت سرمایه‌گذاری بوعلی را چگونه ارزیابی می‌‌‌‌کنید؟

پاسخ:‌ برای ارزیابی سهام شرکت‌‌‌های سرمایه‌گذاری، باید به تخمین و ارزیابی NAV (خالص ارزش دارایی‌ها) پرداخت. محاسبات مربوط در این زمینه در جدول زیر نمایش داده شده است:

در مورد محاسبه جدول فوق باید توجه داشت که ارزش بازار سرمایه‌گذاری‌‌‌های خارج بورسی معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده است. با ارزش‌گذاری دارایی‌‌‌های خارج بورسی، محاسبه انجام شده دستخوش تغییراتی در جهت افزایش NAV خواهد شد. به ویژه آنکه در سرمایه‌گذاری‌‌‌های خارج بورسی مالکیت 7‌درصدی پتروشمیران و سرمایه‌گذاری 17‌میلیارد تومانی در زمین و مستغلات که مطمئنا ارزش روز بالاتری نسبت به بهای تمام شده دارند، جلب توجه می‌کند. همچنین در جدول فوق کاهش ارزش بازار سرمایه‌‌گذاری‌ها با توجه به اطلاعات آخرین وضعیت پرتفولیوی شرکت در 30 آبان 87 محاسبه شده است.آخرین تحولات در مورد شرکت به مجمع اخیر سرمایه‌‌گذاری بوعلی بازمی‌گردد که در ادامه چند نکته از موارد مطروحه در مجمع و نیز نتایج پرسش و پاسخ نگارنده با برخی از مدیران شرکت نقل به مضمون می‌گردد:
۱ - مدیریت شرکت عنوان نموده بر اساس آخرین محاسبات کارشناسی انجام شده توسط شرکت، خالص ارزش دارایی‌‌های بوعلی (با لحاظ کردن ارزش روز سرمایه‌‌گذاری‌‌های غیر بورسی) در محدوده ۱۳۰ تومان به ازای هر سهم قرار دارد. البته صورت وضعیت سرمایه‌گذاری‌‌‌های بورسی شرکت نشان می‌دهد که ارزش بازار اکثر سرمایه‌گذاری‌‌‌های انجام شده نسبت به بهای تمام شده کمتر بوده و این مساله باعث تحمیل اخذ ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌ها طی سال‌‌‌های متوالی مالی اخیر شده است. مطابق صورت وضعیت سبد سرمایه‌گذاری‌های بورسی، ارزش روز این دارایی‌ها در پایان آبان ۸۷ حدود ۴۲‌ میلیارد تومان کمتر از بهای تمام شده آنها بوده است. این در حالی است که کل ذخیره کاهش اخذ شده جهت سرمایه‌گذاری‌های شرکت در صورت‌های مالی حسابرسی شده اخیر، بالغ بر ۲/۳۱ میلیارد تومان است. در صورت تداوم این وضعیت، سرمایه‌گذاری بوعلی احتمالا باید مجددا مقادیر دیگری به عنوان ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌ها در هزینه دوره شناسایی کند.
2 -«وبوعلی» قصد دارد با انجام سرمایه‌‌گذاری‌‌‌‌های جدید و تنوع بخشی به پرتفولیو بازدهی سرمایه‌‌گذاری‌‌‌‌های خود را طی سال‌‌‌‌های آتی بهبود بخشد. در همین راستا با توجه به وضعیت نامساعد بازار سهام، شرکت تصمیم به سرمایه‌‌گذاری در حوزه املاک و مستغلات گرفته است که مجموع سرمایه‌‌گذاری‌‌‌‌های شرکت در این بخش مطابق صورت‌‌‌‌های مالی 17 میلیارد تومان (بهای تمام شده) است. مدیریت شرکت ابراز امیدواری کردند که با فروش این سرمایه‌‌گذاری‌‌‌ها در آینده نزدیک بازده مناسبی برای شرکت و صاحبان سهام ایجاد شود.
۳ - سازمان اقتصادی کوثر (به عنوان سهامدار عمده) و سرمایه‌‌گذاری سبحان (به عنوان بازار گردان غیررسمی) به‌رغم وضعیت نامساعد بازار سرمایه، تلاش‌هایی جهت بهبود وضعیت سرمایه‌‌گذاری بوعلی انجام داده‌اند. در همین راستا سازمان کوثر با خرید سهام شهاب از «وبوعلی» در سال مالی گذشته باعث ایجاد درآمد قابل توجهی در بخش فروش سرمایه‌‌گذاری‌ها شد. همچنین سرمایه‌‌گذاری سبحان اقدام به جمع آوری تدریجی سهام بوعلی در بازار کرده است و حمایت‌‌های خود را در این زمینه کماکان ادامه خواهد داد.
4 - بر اساس آخرین گزارش منتشره در 30 آبان 87 ، بزرگترین بخش سبد سرمایه‌‌گذاری‌‌های شرکت به صنعت کانی‌‌‌‌های غیر فلزی اختصاص دارد. ( حدود 5/22 درصد) بدین ترتیب می‌‌‌‌توان گفت آینده سهام سیمان نقش موثری در وضعیت شرکت سرمایه‌‌گذاری بوعلی ایفا خواهد کرد. شرکت در مجمع اخیر خود 5 تومان سود نقدی به ازای هر سهم بین سهامداران تقسیم کرد. همچنین سرمایه‌گذاری بوعلی پیش‌بینی درآمد هر سهم خود برای سال مالی جاری ( منتهی به 31 شهریور 88) را 159 ریال اعلام نموده است.
Shahriary_sh@yahoo.com