شروین شهریاری
تاثیر آزادسازی صادرات سیمان بر سیمانی‌ها
پرسش از آقای کمالی: تاثیر آزادسازی صادرات سیمان بر سودآوری شرکت‌های این صنعت چقدر خواهد بود؟

همان طور که مستحضرید بازار داخلی عرضه و تقاضای سیمان در حال حاضر در تعادل به سر می‌برد و مازاد عرضه باعث افت قابل ملاحظه قیمت‌ها تا سطوح نزدیک به نرخ مصوب و حتی در مواردی کمتر از آن شده است. این مساله در کنار بهره برداری از فاز نهایی طرح توسعه برخی شرکت‌های سیمانی و رکود نسبی بازار تقاضا باعث افزایش مازاد عرضه این محصول در کوتاه مدت خواهد شد. در حال حاضر وضع تعرفه ۱۰۰ هزار تومانی مانع از صادرات سیمان مازاد توسط شرکت‌های داخلی شده است. یک بررسی اولیه نشان می‌دهد که حذف این تعرفه در شرایط کنونی تصمیمی منطبق با منطق اقتصادی است زیرا اولا تداوم مازاد عرضه سیمان منجر به کاهش تولید و عدم استفاده از ظرفیت کارخانجات خواهد شد. از سوی دیگر صادرات، منابع ارزی فراهم می‌کند که در شرایط فعلی با توجه به افت قیمت نفت و کاهش درآمدهای ارزی برای کشور مغتنم خواهد بود. در نهایت انتقال اثر این تصمیم بر وضعیت بورس تهران می‌تواند منجر به جذب سرمایه در سهام شرکت‌های سیمانی و متعاقب آن شرکت‌های سرمایه‌گذاری مرتبط شود که در مجموع موجب تحرک بخشی قابل‌توجهی از بازار سرمایه به طور طبیعی و بدون نیاز به راهکارهایی نظیر تزریق مستقیم نقدینگی خواهد شد. حال برای بررسی تاثیر حذف تعرفه صادرات بر سودآوری شرکت‌های سیمانی، یک نمونه فرضی را مطرح می‌کنیم:
فرض کنید شرکت «الف» دارای حاشیه سود ناخالص 50درصدی (معادل میانگین حاشیه سود کنونی شرکت‌های سیمانی) در فعالیت خود است. درآمد فروش این شرکت برابر A بوده و بدین ترتیب بهای تمام شده A ا 5/0 خواهد بود. جدول زیر وضعیت شرکت فرضی را در این حالت نشان می‌دهد:

حال شرایطی را در نظر بگیرید که درآمد فروش شرکت به واسطه افزایش قیمت محصولات با ۱۰۰ درصد رشد مواجه شود. وضعیت شرکت «الف» را در چنین شرایطی در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

همانطور که ارقام دو جدول مقایسه ای فوق نشان می‌دهند، سودآوری شرکت «الف» با رشد درآمد فروش به صورت تصاعدی افزایش می‌یابد و البته علت این رویداد نیز به عدم تغییر بهای تمام شده مربوط می‌شود. البته در مورد تعمیم الگوی فوق به مساله تاثیرحذف تعرفه صادرات بر سودآوری شرکت‌های سیمان باید به دو نکته توجه داشت: نخست اینکه هر چند قیمت سیمان در بازار صادراتی کشورهای همسایه حدود دو برابر قیمت داخلی (90 تا 100 دلار) است، اما شرکت‌های تولید کننده در صورت آزادسازی صادرات، تنها بخشی از محصولات خود را صادر خواهند کرد، بنابراین اثر افزایش قیمت فروش به تناسب حجم فروش صادراتی بر کل درآمد فروش منعکس خواهد شد.
دوم اینکه هزینه حمل سیمان قابل توجه است و با انتقال به سرفصل هزینه‌های عملیاتی، اثر کاهنده‌ای بر سودآوری شرکت‌ها بر جای می‌گذارد. بدین ترتیب آثار آزادسازی صادرات بر سودآوری شرکت‌ها تا حد زیادی به موقعیت جغرافیایی کارخانجات سیمان بستگی خواهد داشت.
پرسش از آقای نادر محمدی از شهر زنجان از طریق تلفن: وضعیت سود آوری و آینده شرکت‌های فولاد مبارکه و نگین طبس را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در خصوص «فولاد» و «کطبس» مطالبی در روزهای ۳۰ آذر ماه و ۲ مهر ماه در همین ستون منتشر شده است که در راستای پاسخ به این پرسش می‌توانید به این مطالب مراجعه کنید.
Shahriary_sh@yahoo.com