ارائه ابزارهای با بازدهی ثابت برای نجات بورس

گروه بورس- معصومه طاهرخانی:نسخه‌هایی که این روزها برای بورس بیمار تهران پیچیده می‌شود، مسیرها را به سمتی برده که ظاهرا باید با راه نجاتی جز سهام به دنبال چاره گشت.

این موضوع البته آن جایی شکل جدی‌تر به خود می‌گیرد که دبیر کل سابق بورس به صراحت تاکید می‌کند که «در شرایط فعلی، نمی‌توان بازار سرمایه را فعال کرد».

کاری از دست سهام بر نمی‌آید!

دکتر حسین عبده تبریزی که در نشست تخصصی بررسی مالی جهان، ریشه‌ها و راهکارها سخنرانی می‌کرد، در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» که پرسید «آیا می‌توانیم عنوان «بحران» را برای شرایط این روزهای بورس تهران که در نتیجه آن شاهد سقوط‌های روزانه شاخص هستیم، بگذاریم؟ و اگر معتقد به بحران هستید راهکار شما برای خروج از این حالت چیست؟» گفت: واقعیت این است که طی چند سال اخیر مردم عادی حضور قوی در بازار نداشته‌اند و غالبا سرمایه‌های خود را به سمت دیگر برده‌اند.

در چنین شرایطی هم عده محدودی فعال در بازار داشتیم که با دید کوتاه مدت نوسان‌گیری می‌کردند و در پاره‌ای موارد حتی بازیگران نهادی هم علاقه بلندمدت به بازار نداشتند.

وی ادامه داد: الان یک نوع ناامیدی جدی در بازار وجود دارد. به نظر من در چنین شرایطی می‌توانیم با استفاده از ابزارهایی با نرخ بازده ثابت از قبیل اوراق مشارکت یا صندوق‌ها، سرمایه‌گذاران خرد را به سمت این بازار بکشیم. در مجموع با توجه به شرایط نامناسب بورس و روندهای پیش‌بینی بازده سهام، می‌توان گفت که نمی‌توان بازار سرمایه را فعال کرد.

نمی‌توانیم خوش‌بین باشیم!

اما دکتر «محمد طبیبیان»، رییس سابق موسسه عالی بانکداری هم ضمن تاکید بر بحرانی بودن اوضاع و احوال فعلی بورس تهران گفت: « در اینکه شرایط فعلی بحرانی است، شکی نیست. از طرفی هم نمی‌دانم چه طور می‌توان تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد. ما باید خیلی حسابگر باشیم تا شرایط را به نفع خود تغییر دهیم. در واقع فعلا نمی‌توانیم خیلی خوشبین باشیم.»

خرید سهام به شرط چاقو!

دبیرکل سابق بورس تهران در پاسخ به سوال یکی از حاضران که پرسید: «آیا توقف معاملات بورس تهران می‌تواند چاره‌ساز باشد و از افت بیشتر قیمت‌ها جلوگیری کند یا خیر؟گفت: متاسفانه ارزش معاملات بورس تهران که در حال حاضر کمتر از ۲ تا ۳میلیارد تومان در روز است، کمتر از میزان معاملات بنگاه‌های املاک است. اینجا است که باید پرسید آیا در بورس تهران نقدینگی نیست؟ من فکر می‌کنم که نقدینگی هست، ولی اگر کم است، دلیل آن به این برمی‌گردد که نقدینگی مثل سابق خلق نمی‌شود.

وی ضمن تاکید دوباره بر استفاده از ابزارهایی با بازده ثابت گفت: اگر صندوق‌ها فعال شوند و سهام را به شرط چاقو خریداری کنند، می‌توان به بهبود شرایط امیدوار بود. وی بر استانداردسازی حوزه نظارت بر بورس تاکید کرد و گفت: ضروری است برای حوزه نظارت بر بورس بحث استانداردسازی را مطرح و بیشتر از گذشته به آن توجه کنیم.بحران اخیر به صراحت می‌گوید که ما طی سال‌های گذشته هیچ کاری انجام نداده‌ایم.

بهانه جدید خصوصی‌سازی؛ بحران جهانی!

عبده تبریزی «در مورد آثار کوتاه‌مدت و بلندمدت بحران بر بورس تهران» گفت: به عقیده من اگر در شرایط فعلی محدودیت‌های شاخص برداشته شود، عدد شاخص تا ۶هزار واحد هم پایین می‌آید. چراکه در بازار ما، تنها سهام چند شرکت خاص در حال معامله هستند. پیش‌بینی برای روند شاخص طی‌ کوتاه‌مدت افت بیشتر از اکنون است. از طرفی دیگر برای بلندمدت هم تصور من بر این است که روند خصوصی‌سازی کندتر می‌شود که در نتیجه آن سهام بانک‌ها نه تنها واگذار نمی‌شود، بلکه ممکن است تنها به سهام عدالت کفایت شود.