در بررسی عملکرد ۱۷ شرکت در سال ۸۶ مشخص شد
تمرکز۸۰ درصدی درآمد کارگزاریها بر کارمزد
گروه بورس - دومین گزارش عملکرد شرکتهای کارگزاری در بورس تهران منتشر شد.
اولین گزارش که مربوط به شرکتهای کارگزاری با سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ماه بود، در تیر ماه سال جاری از طریق سایت شرکت بورس در دسترس عموم قرار گرفت. دومین گزارش نیز به بررسی و مقایسه عملکرد ۱۷ شرکت کارگزاری با سال مالی منتهی به پایان اسفند ماه پرداخته است. این گزارش عملکرد شرکتهای کارگزاری مزبور را در یک دوره زمانی یک ساله در سالهای ۸۵ و ۸۶ نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، سود و زیان بعد از کسر مالیات شرکتهای مورد بررسی در سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ معادل ۴۴درصد افزایش یافته است. از تعداد ۱۷شرکت مورد بررسی تعداد ۱۵ شرکت در سال ۸۶ و ۱۴شرکت در سال ۸۵ سودده و مابقی زیانده هستند. یکی از مهمترین دلایل افزایش در تعداد شرکتها سودده، افزایش حجم معاملات در سال ۸۶ به واسطه حضور شرکتهای صدر اصل ۴۴ در بورس بوده که افزایش ۱۵درصدی در درآمد کارمزد معاملات شرکتهای کارگزاری و افزایش ۵۹درصدی در ارزش معاملات نسبت به سال گذشته نیز بیانگر این مطلب است. همچنین در سال ۸۵، تنها ۸۲درصد از شرکتهای کارگزاری سودده بودند، حال آن که در سال ۸۶ از شرکتهای مورد ارزیابی قرار گرفته ۸۸درصد سودده شدهاند.
طبق اطلاعات استخراج شده از واحد مالی شرکت بورس مجموع «درآمد حاصل از ارائه تسهیلات به کارگزاران» شناسایی شده از ۱۷شرکت کارگزاری مورد مطالعه مبلغ ۶۸۲۲میلیون ریال است. این مبلغ در حدود ۱۰درصد کل هزینههای عملیاتی گزارش شده در صورتهای مالی شرکتهای کارگزاری را تشکیل میدهد و ۹۰درصد مابقی ناشی از سایر هزینهها مانند هزینههای اداری، حقوق و دستمزد و ... است. مقایسه مجموع درآمد کارمزد و درآمد عملیاتی شرکتهای مورد بررسی نشان میدهد که درآمد کارمزد شرکتهای کارگزاری حجم عمدهای از مجموع درآمد عملیاتی (۸۰درصد مجموع درآمد عملیاتی) در سال ۸۶ را تشکیل داده است و ۲۰درصد مابقی نیز مربوط به درآمد حاصل از خرید و فروش و نگهداری سهام، درآمد حاصل از سرمایهگذاری در اوراق مشارکت، درآمد حاصل از فعالیت در بورس کالا و سایر خدمات همچون قراردادهای سبدگردانی و امثال آن است.
در سال ۸۶، ۸۰درصد درآمد این کارگزاریها از محل دریافت کارمزد بوده و تنها ۱۱درصد از هزینههای این شرکت در سال گذشته عملیاتی بوده است. از بین شرکتهای کارگزاری یاد شده تعداد ۲شرکت کارگزاری در سال ۸۶ زیانده بودهاند. بررسی اجزای صورت سود و زیان این شرکتهای کارگزاری نشان میدهد که هزینههای عملیاتی بیش از ۵/۱برابر درآمد کارمزد خرید و فروش سهام گزارش شده در صورتهای مالی میباشد.
مبلغ سود و زیان شرکتهای سودده و زیانده بیانگر این مطلب است که در سال ۸۶ سود شرکتهای سودده با توجه به افزایش ۷درصدی در تعداد شرکتهای سودده نسبت به سال قبل، ۳۹درصد افزایش و زیان شرکتهای زیانده با توجه به کاهش ۳۳درصدی در تعداد شرکتهای زیانده نسبت به سال قبل، ۶۱درصد کاهش داشته است.
از مبلغ ۴۵میلیارد ریال سود خالص ۱۵ شرکت کارگزاری سودده در سال ۸۶ نیز مبلغ ۲۹۵میلیارد ریال (۶۵درصد کل سود شرکتهای سودده) متعلق به تعداد ۵ شرکت کارگزاری (۳۳درصد از کل شرکتهای سودده) و در سال ۸۵ از مبلغ ۳۲میلیارد ریال سود ۱۴ شرکت کارگزاری سودده، مبلغ ۲۱میلیارد ریال (۶۴درصد کل سود شرکتهای سودده) متعلق به تعداد ۵ شرکت کارگزاری (۳۵درصد از کل شرکتهای سودده) است. بررسی وضعیت فعالیت ۵ شرکت کارگزاری که ۶۵درصد از کل سود شرکتهای سودده را در سال ۸۶ به خود اختصاص دادهاند، نشان میدهد که تعداد ۴ شرکت از میان این شرکتها دارای مجوز کارگزار معرف، ۲ شرکت دارای مجوز بورس کالا، ۲ شرکت دارای رتبه بین ۵ الی ۱۰ در ارزش معاملات سال ۸۶ و ۳ شرکت وابسته به بانک است. تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری سود و زیان ۱۷ شرکت کارگزاری هم نشانگر افزایشی معادل ۴۴درصد در میانگین سود و زیان هر شرکت در سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ است. در این میان افزایش تعداد شرکتهای کارگزاری سودده، کاهش تعداد شرکتهای زیانده، کاهش زیان شرکتهای زیانده و افزایش ۴۴درصدی در سود بعد از مالیات شرکتهای مورد مطالعه خود گویای این واقعیت است. این موضوع بیانگر بهبود متوسط روند سوددهی شرکتهای کارگزاری در سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ است. افزون بر این ضریب پراکندگی سود و زیان شرکتهای کارگزاری در سال ۸۵ و ۸۶ به ترتیب برابر با ۰۴۲/۱ و ۹۵۵/۰ است. تجزیه و تحلیل این داده آماری بیانگر کاهش پراکندگی در سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ بوده و در سال ۸۶ توزیع سود بین شرکتهای کارگزاری نسبت به سال ۸۵ دارای پراکندگی کمتری است و سود و زیان نسبت به سال ۸۵ با اختلاف کمتری بین شرکتهای کارگزاری تقسیم شده است.
نتایج حاصل از اطلاعات مالی ۱۷ شرکت کارگزاری مورد بررسی با سال مالی پایان اسفند، مشابه با نتایجی است که در تیر ماه سالجاری در رابطه با ۶۷ شرکت کارگزاری با سال مالی۳۱ شهریور منتشر شد.
بهبود در وضعیت مالی شرکتهای کارگزاری در سال ۸۶ موضوعی است که میتوان در عمده شرکتهای کارگزاری مشاهده کرد. یکی از عمدهترین دلایل این بهبود را میتوان افزایش ۳۰درصدی در ارزش معاملات سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ و اجرای سیاست کلی اصل ۴۴ دانست.
ارسال نظر