بازار ضعیف و همچنان ضعیف

گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام روز گذشته نیز همچنان بر مدار ضعف حرکت کرد که البته تنها وجه متمایز آن با روزهای دیگر معاملات پرحجم‌تر گروه بانکداری نسبت به روزهای قبل بود. در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که آخرین معاملات روز جمعه در بازارهای بین‌المللی حکایت از افت شدید بهای نفت و فلزات داشت. بهای نفت به کمترین حد خود از سال ۲۰۰۵ رسید که همین امر ادامه مباحث کارشناسان در مورد کسری بودجه دولت و نحوه تامین این کسری بودجه را به همراه آورده است؛ به نظر می‌رسد در حال حاضر دولت دو راهکار افزایش تعرفه‌ها و همچنین افزایش ارزش دلار(کاهش ارزش ریال) برای گذار از شرایط کنونی را مد نظر دارد که در این بین کارشناسان معایب و منافعی را برای هر یک از این دو راهکار مدنظر دارند که به نظر می‌رسد در این میان کاهش ارزش ریال بتواند با تحرک بخشی به صادرات غیرنفتی منافع بیشتری را برای اقتصاد کشور به همراه بیاورد.

در بازار دیروز معامله‌گران در آغاز بازار با تشکیل صف‌های فروش قابل ملاحظه برای نمادهای فولادی و معدنی مواجه بودند که این امر البته با توجه به عدم تغییر قیمتی سه نماد چادرملو، گل‌گهر و معادن و فلزات به سوی نماد امید گرایش بیشتری داشت. با توجه به اینکه شمول برخی از این نمادها در ضوابط رفع گره‌های معاملاتی و عدم حرکت مشخص سهامداران عمده حرکت در این گروه عملا متوقف شده‌است و همه در انتظار آینده هستند. از سویی عدم معامله نمادهای دارای صف فروش به فشار روانی معامله‌گران انجامیده است که همین مساله سبب شده است فشار فروش در این نمادها با گذشت زمان افزایش پیدا کند. همین امر همچنین سبب می‌شود با عدم اصلاح قیمتی نمادهای دارای صف فروش، شدت افت قیمتی در آینده افزایش یابد.

در بازار دیروز در گروه فلزی، نماد فولادمبارکه با صف فروش همراه بود. این امر در شرایطی است که بهای بیلت فولادی مجددا در بورس فلزات لندن کاهش یافته است به نظر می‌رسد تداوم شرایط کنونی منجر به افزایش مشکلات در زمینه فروش شرکت‌های فولادی گردد که همین امر مشکلات مالی این نمادها را افزایش خواهد داد. از سویی بهای مس نیز همچنان در حال کاهش است. در گروه تولید‌کنندگان سرب و روی نیز دکتر نیک طره، مشاور شرکت توسعه معادن روی هفته گذشته در مطلبی ضمن پیش‌بینی تداوم افت بهای این دو فلز تا سال آینده میلادی بهای تمام شده هر تن روی را یک‌هزار و ۷۰۰دلار برای شرکت‌های ایرانی ذکر کرده است که این امر در مقایسه با نرخ یک‌هزار و صد تا دویست دلاری کنونی، بیان‌کننده قابل ملاحظه زیان احتمالی شرکت‌های تولید‌کننده در سال جاری است.

در گروه بانکداری، نمادهای این گروه دیروز نیز فعالیت قابل ملاحظه ای را به نمایش گذاشتند که بخشی از آن به دلیل انتشار برخی اعداد و ارقام در مورد میزان بالای جذب سپرده‌ها توسط بانک‌های خصوصی بوده است.

در گروه شیمیایی، تعدیل‌های پی‌در‌پی سموم علف کش دیروز به افت ۲۶درصدی این نماد در بازگشایی مجدد آن منجر شد. در مجموع بازار دیروز بازاری همچنان ضعیف بود که شاخص در آن ۴۴واحد دیگر افت کرد که ۱۶ واحد آن مربوط به نماد بدون حجم مبنا ملی مس بود.