شروین شهریاری
درخواست از آقای هومن نامقی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از وضعیت سهام شرکت سرمایه‌‌‌گذاری صنعت و معدن ارائه کنید.

فعالیت «وصنعت» در رشته سرمایه‌‌‌گذاری متمرکز است، بنابراین مطابق دیدگاه تئوریک باید از روش محاسبه NAV به ارزش‌‌‌گذاری آن بپردازیم. در جدول زیر جزئیات این محاسبه را بر اساس آخرین اطلاعات صورت‌‌‌‌های مالی (12 ماهه منتهی به 31 شهریور 87) مشاهده می‌‌‌‌کنید:

باید توجه داشت که در جدول فوق با توجه به ترکیب سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌‌های خارج بورسی و اخذ ذخیره کاهش درمورد برخی از آن‌ها، ارزش بازار سرمایه‌‌‌گذاری‌‌های مزبور معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده است.
همانطور که ارقام جدول فوق نشان می‌‌‌‌دهند، سهام «وصنعت» در بازار در حال حاضر همچون بقیه شرکت‌‌های سرمایه‌‌‌گذاری کمتر از ارزش ذاتی معامله می‌‌‌‌شود به طوری که قیمت روز سهم حدود نصف NAV محاسبه شده است (P/NAV=۰.۵) . از لحاظ این نسبت، صنعت و معدن در بین شرکت‌‌های سرمایه‌‌‌گذاری وضعیت مناسبی دارد؛ بدین معنا که فاصله قیمت از NAV نسبت به اکثریت گروه بیشتر است. در ادامه به چند نکته مهم در خصوص وضعیت شرکت اشاره شده است:
1 - مطالعه صورت‌‌‌‌های مالی سالانه «وصنعت» نشان می‌‌‌‌دهد که ارزش بازار سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌‌های کوتاه مدت و بلند مدت نسبت به بهای تمام شده با کاهش مواجه شده است و همین مساله شرکت را با مساله اخذ ذخیره کاهش‌‌‌‌های سنگین در چند دوره اخیر مواجه کرده است.( در مجموع 7/57 میلیارد تومان). میزان اخذ ذخیره کاهش سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها در سال مالی گذشته برابر 5/3 میلیارد تومان بوده که در سرفصل هزینه‌‌‌‌های استثنایی در صورت سود و زیان طبقه بندی شده است. باید توجه داشت که شرکت درمورد سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌‌های کوتاه مدت بورسی (سریع‌المعامله)، میزان اخذ ذخیره را دقیقا مطابق با میزان کاهش ارزش سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها در نظر گرفته است. این در حالی است که در سرفصل سرمایه‌‌‌گذاری بلند مدت بورسی که به سهام لیزینگ صنعت و معدن سرمایه‌‌‌گذاری آتیه دماوند اختصاص دارد، با کسری اخذ ذخیره مواجه است.
بدین ترتیب شرکت کاهش ارزش در سهام مزبور را دائمی‌ ‌‌‌تلقی نکرده و تنها ۴/۱۶ میلیارد تومان ذخیره از بابت کاهش ارزش این دو سهم نسبت به بهای تمام شده در حساب‌‌‌ها منظور کرده است.
این رقم، 16 میلیارد تومان کمتر از کل ذخیره‌ای است که در تاریخ 31 شهریور 87 با در نظر گرفتن قیمت روز سهام این دو شرکت مورد نیاز است.
به نظر می‌‌‌‌رسد در حال حاضر دائمی‌‌‌‌تلقی نکردن این کاهش ارزش، مورد قبول حسابرس واقع شود، اما با گذشت زمان این احتمال وجود دارد که در صورت عدم تغییر شرایط، «وصنعت» ملزم به اخذ ذخیره کاهش ۱۶ میلیارد تومانی (۱۰۷ ریال به ازای هر سهم) در دوره‌‌‌‌های آتی شود.
2 - شرکت در آینده نزدیک برگزاری مجمع عمومی‌‌‌‌عادی سالانه مربوط به سال مالی گذشته را در پیش رو دارد. سوابق تاریخی نشان می‌‌‌‌دهد که این شرکت در چند سال گذشته حداکثر تقسیم سود را در مجمع بین صاحبان سهام داشته است. بدین ترتیب این احتمال وجود دارد که در مجمع آتی نیز میزان مناسبی از کل سود 164 ریالی محقق شده در سال مالی گذشته بین سهام داران تقسیم شود.
این مساله در کنار P/E کوچک کنونی سهم و نیز حمایت‌‌‌‌های نسبی اخیر مجموعه صنعت و معدن از شرکت، ریسک سهام «وصنعت» را کاهش داده است.
3 - بنابر مصاحبه انجام شده توسط مدیر عامل شرکت، «وصنعت» در نظر دارد تا از ابتدای سال مالی جاری با فروش بلوکی و خرد سهام برخی شرکت‌‌های سرمایه پذیر، به مرور از این صنایع (به ویژه سیمان) خارج و وارد صنعت ساختمان شود.
اجرای این برنامه در صورتی که بر فروش سهام غیرسیمانی (نظیر پارس سوئیچ، نیرو کلر و ...) متمرکز شود، سود مناسبی را از محل فروش سهام در صورت‌‌‌‌های مالی ایجاد خواهد کرد، زیرا این شرکت‌‌ها به علت عملکرد مناسب، با ارزش بازاری به مراتب بیشتر از بهای تمام شده قابلیت فروش خواهند داشت. (نظیر آنچه در مورد کنتورسازی در سال گذشته اتفاق افتاد).
اما درمورد وضعیت سهام سیمانی و همچنین اغلب سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌‌های خارج بورسی، تحقق فروش سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها با شناسایی سود با توجه به وضعیت بازار این شرکت‌‌ها و وضعیت بهای تمام شده «وصنعت» در این سرمایه‌گذاری‌‌ها دشوار به نظر می‌‌‌‌رسد.
البته با توجه به اظهار نظر کلی انجام شده، باید به انتظار انتشار اطلاعات آتی شرکت در خصوص نحوه اجرای این استراتژی جدید (واگذاری برخی سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌‌های کنونی و انجام سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌‌های جدید) در آینده بمانیم.
Shahriary_sh@yahoo.com