پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵)
تحلیل بنیادی «وبوعلی»
درخواست از خوانندهای بدون ذکر نام: تحلیلی از وضعیت سرمایهگذاری بوعلی با توجه به افت شدید قیمتی و تداوم صف فروش ارائه کنید.
درخواست از خوانندهای بدون ذکر نام: تحلیلی از وضعیت سرمایهگذاری بوعلی با توجه به افت شدید قیمتی و تداوم صف فروش ارائه کنید.
پاسخ: برای ارزیابی تحلیلی سهام شرکتهای سرمایهگذاری، معتبرترین روش، تخمین و ارزیابی NAV (خالص ارزش داراییها) است. به این منظور، همانطور که پیشتر در همین ستون مبانی نظری آن تشریح شده، باید مازاد ارزش بازار سرمایهگذاریها نسبت به بهای تمام شده را با حقوق صاحبان سهام جمع و حاصل را بر تعداد سهام شرکت تقسیم کرد. محاسبات مربوطه در جدول زیر نمایش داده شده است:
در مورد وضعیت شرکت و ارقام جدول فوق باید به چند نکته توجه داشت:
1 - ارزش بازار سرمایهگذاریهای خارج بورسی معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده است که این مساله احتیاط زیادی را در برآورد NAV منعکس میکند. با ارزشگذاری داراییهای خارج بورسی، محاسبه انجام شده دستخوش تغییراتی در جهت افزایش NAV خواهد شد. به ویژه آنکه در سرمایهگذاریهای خارج بورسی مالکیت 7درصدی پتروشمیران و سرمایهگذاری 12میلیارد تومانی در زمین و مستغلات که مطمئنا ارزش روز بالاتری نسبت به بهای تمام شده دارند، جلب توجه میکند.
۲ - شرکت سرمایهگذاری بوعلی پیشبینی درآمد خود برای سال مالی اخیر (منتهی به ۳۱ شهریور ۸۷) را ۱۲۵ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده است. بررسی اولیه نشان میدهد این پیشبینی درآمد به احتمال زیاد در سال مالی گذشته محقق نشده است. علت این مساله به دو عامل مربوط میشود: نخست اینکه صورت وضعیت سرمایهگذاریهای بورسی شرکت نشان میدهد که ارزش بازار اکثر سرمایهگذاریهای انجام شده نسبت به بهای تمام شده کمتر بوده و این مساله باعث تحمیل اخذ ذخیره کاهش ارزش سرمایهگذاریها طی سالهای متوالی مالی اخیر شده است. مطابق صورت وضعیت سبد سرمایهگذاریهای بورسی، ارزش روز این داراییها در پایان شهریور ۸۷ حدود ۶/۳۳ میلیارد تومان کمتر از بهای تمام شده آنها بوده است. این در حالی است که کل ذخیره کاهش اخذ شده جهت سرمایهگذاریهای شرکت در صورتهای مالی حسابرسی شده سال قبل، بالغ بر ۱/۲۰میلیارد تومان بوده است. از سوی دیگر، پیشبینی اخذ ذخیره کاهش ارزش در بودجه «وبوعلی» برای سال مالی گذشته حدود ۵/۱۱میلیارد تومان بوده است.
بنابراین سرمایهگذاری بوعلی علاوه بر میزان مورد اشاره، احتمالا باید حدود 2میلیارد تومان دیگر را به عنوان ذخیره کاهش ارزش سرمایهگذاریها در هزینه دوره شناسایی کند.
از سوی دیگر پیشبینی ۵/۱۴میلیارد تومانی در سرفصل فروش سرمایهگذاریها نیز احتمالا در سال مالی گذشته محقق نشده است، زیرا تا پایان مرداد ماه حدود ۵/۱۰میلیارد تومان درآمد در این سرفصل تحقق یافته و عملکرد خرید و فروش سهام در شهریور ماه نیز حاکی از تحقق ۵۰میلیون تومان سود ناشی از خرید و فروش سهام است.
بدین ترتیب «وبوعلی» حدود 4میلیارد تومان درآمد کمتر از بودجه ارائه شده در این سرفصل را در عملکرد مالی سال گذشته ثبت کرده است.
با لحاظ کردن اثر دو مورد مذکور و با فرض عدم تغییر
با اهمیت در سایر اقلام سود و زیان نسبت به پیشبینی بودجه اخیر، سود خالص بوعلی در سال مالی گذشته با 6 میلیارد تومان کاهش از 10 میلیارد تومان (در آخرین پیشبینی) به چهار میلیارد تومان کاهش خواهد یافت که به معنای تحقق 50EPS ریالی خواهد بود.
البته برای اظهار نظر دقیق در این مورد باید به انتظار انتشار گزارشهای ۱۲ ماه شرکت بمانیم. شایان ذکر است در محاسبه حقوق صاحبان سهام در جدول فوق رقم ۴ میلیارد تومان به عنوان سود سال مالی اخیر در نظر گرفته شده است.
3 - با توجه به فاصله قابل توجه قیمت سهم از NAV و نیز اقدامات مناسب هیاتمدیره جدید در راستای افزایش سودآوری ناشی از خرید و فروش سهام، این انتظار وجود دارد که سرمایهگذاری بوعلی، پس از پالایش حسابهای خود به وسیله «اخذ ذخیره کاهش ارزش»، سود هر سهم را در سالهای آینده افزایش دهد که در این صورت میتوان با دیدگاه بلند مدت به آینده «وبوعلی» امیدوار بود. گفتنی است سرمایهگذاری بوعلی پیشبینی درآمد هر سهم خود برای سال مالی جاری (منتهی به 31 شهریور 88) را 159 ریال اعلام نموده است.
yahoo.comا@Shahriary- Sh
ارسال نظر