توسعه نظارت، تقویت تشکیلات و افزایش همکاری‌ها در جامعه حسابداران

گروه بورس - مجید اسکندری: یک سال از تشکیل سومین شورای‌عالی «جامعه حسابداران رسمی ایران» می‌گذرد. با توجه به تقویت جایگاه حسابداران رسمی در دنیا و نقش آنها در ایجاد شفافیت و سلامت اقتصادی جوامع و نیز ابلاغ سیاست‌های اصل ۴۴ در کشور، سومین شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی ایران، فعالیت خود را در جهت تحقق این دو مهم متمرکز کرده است. دکتر مهدی کرباسیان، رییس شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی ایران در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد فعالیت یک ساله این شورا را در ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار داده است.

او معتقد است: «جامعه حسابداران رسمی می‌تواند بازوی قدرتمندی برای دولت، سازمان بورس و سازمان خصوصی‌سازی در جهت اجرای صحیح اصل ۴۴ قانون اساسی باشد.»

۳۰هزار سال - نفر تجربه

دکتر مهدی کرباسیان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما با اشاره به عضویت ۱۵۰۰نفر حسابدار رسمی شاغل و غیرشاغل با حدود متوسط ۲۰سال سابقه تجربی و حضور استادان دانشگاه در جامعه حسابداران رسمی ایران، فعالیت این تشکل در راستای توسعه خصوصی‌سازی را مورد اشاره قرار داد و گفت: شورای‌عالی سوم با ایجاد کارگروه اصل ۴۴، به عنوان مشاور دولت، سازمان بورس و سازمان خصوصی‌سازی، اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ را در برنامه خود قرار داده است.وی افزود: در جلسه‌ای که قرار است بین کارگروه یادشده و مدیران سازمان خصوصی‌سازی و جامعه حسابداران رسمی برپا شود، در جهت تحرک بیشتر، فعالیت وسیع‌تر و رفع ابهامات موجود درخصوص همکاری حسابداران و خصوصی‌سازی بحث و بررسی خواهد شد.

کمیته ۵نفره، یک حسابدار

رییس شورای‌عالی «جامعه» درباره ارزیابی و قیمت‌گذاری شرکت‌های مشمول واگذاری توسط حسابداران رسمی گفت: سازمان خصوصی‌سازی با ابلاغ یک مصوبه از جامعه حسابداران رسمی خواسته است تا در اجرای دستورالعمل قیمت‌گذاری شرکت‌ها با این سازمان همکاری کنند.وی افزود: بر این اساس کمیته‌ای پنج‌نفره متشکل از یک نفر حسابدار رسمی، یک نفر کارشناس رسمی دادگستری، یک نفر کارشناس منتخب از مرکز مشاوران ماده ۱۸۷ و دو نفر نماینده سازمان خصوصی‌سازی موظف به اجرای دستورالعمل قیمت‌گذاری شده‌اند.

کرباسیان در ادامه با اشاره به اهمیت و جایگاه نظارت در جامعه حسابداران رسمی تاکید کرد: یکی از نکات مورد توجه شورای‌عالی سوم، توسعه نظارت دقیق بر کار اعضا در کنار توسعه کمی است که به این منظور، کارگروه کنترل کیفیت تقویت شده و در جلسات شورا به هیات‌مدیره و دبیرکل جامعه تاکید می‌شود که برای جلوگیری از بروز تخلفات، نظارت خود را افزایش دهند.وی افزود: در زمان تشکیل شورای‌عالی سوم، هیات‌عالی انتظامی جامعه تقریبا راکد بود، اما در حال حاضر فعال شده و هیچ پرونده‌ای که در هیات بدوی به آن رسیدگی شده و باید در هیات عالی انتظامی به آن رسیدگی شود، وجود ندارد. رییس شورای عالی «جامعه» همچنین خریداری ساختمان جدید با همکاری بانک ملی و اختصاص ساختمان قدیم به مرکز تحقیقات و پژوهش جامعه حسابداران رسمی و فعال کردن کارگروه رفتار حرفه‌ای و کارگروه موسسات حسابرسی را از دیگر اقدامات این شورا برشمرد. کرباسیان سپس به امضای تفاهم‌ میان سازمان تامین اجتماعی و «جامعه» اشاره کرد و گفت: به دلیل بروز اختلافات میان کارفرمایان و کارگران بخش خصوصی درباره سوابق بیمه ای، وظیفه «حسابرسی بیمه‌ای» به حسابداران رسمی محول و توسط مدیرعامل سازمان به کارفرمایان ابلاغ شده است. وی همچنین از امضای تفاهم‌نامه‌ای دیگر بین وزارت تعاون و جامعه به منظور حسابرسی اتحادیه‌ها و تعاونی‌ها خبر داد.

دخالت در پوشش نظارت

رییس شورای عالی جامعه درباره انتقاد اعضای جامعه از افزایش نظارت بورس بر جامعه و ایجاد شائبه دخالت دولت در این تشکل حرفه‌ای گفت: در ابتدای فعالیت شورای سوم، مصوبه شورای عالی بورس در خصوص تعریف حسابرسان معتمد، ابلاغ و به سازمان اجازه داده شد، تخلفات اعضا را بررسی کرده و حسب نظر کمیته، متخلفان را معرفی کرده و فعالیت آنها را به حالت تعلیق درآورد. وی توضیح داد: شورای عالی ضمن اعتراض به این مصوبه، با برپایی چند جلسه با مسوولان سازمان بورس و وزیر اقتصاد وقت (دانش جعفری) مقرر کرد که آیین‌نامه یاد شده دوباره مورد بررسی قرار گیرد، اما با تغییر وزیر، این کار ناتمام ماند و انتظار می‌رود در جلسه‌ای با وزیر فعلی اقتصاد (حسینی)، این امر انجام شود. کرباسیان ادامه داد: در جلسه دو هفته قبل با وزیر اقتصاد، تقاضاهای جامعه مطرح شد و وزیر ضمن حمایت از گسترش و ارتقای حرفه حسابداری آمادگی خود را برای برپایی یک نشست با شورای عالی جامعه طی یک ماه آینده اعلام کرد.

رییس شورای عالی جامعه سپس گفت: از سوی دیگر کمیته روابط بورس با اعضای جامعه تشکیل شده و در کمیته نظارت بورس نیز یک نفر از اعضای جامعه حضور دارد و امیدواریم با اصلاح بندهای آیین‌نامه یاد شده، سازمان بورس، بخش اصلی نظارت را به جامعه واگذار کند.

حمایت از حسابرسی خصوصی

کرباسیان درباره رقابت سازمان حسابرسی با جامعه حسابداران رسمی گفت: آیین‌نامه‌ای در هیات دولت تصویب شده که یک کمیته پنج نفره درخصوص واگذاری حسابرسی شرکت‌های دولتی به سازمان حسابرسی یا جامعه حسابداران رسمی تصمیم‌گیری کند.وی توضیح داد: این کمیته که مرکب از معاون وزیر اقتصاد، دبیرکل جامعه، رییس سازمان حسابرسی، رییس هیات نظارت جامعه و رییس هیات نظارت سازمان حسابرسی است، با تشکیل جلسه، ابهام موجود درخصوص واگذاری حسابرسی شرکت‌ها را برطرف خواهند کرد.البته برخی از شرکت‌های بزرگ که حسابرسی آنها با جامعه بوده، مکلف شده‌اند که مجددا حسابرسی خود را به سازمان حسابرسی واگذار کنند.

رقابت ناسالم با حق‌الزحمه‌های ناچیز

کرباسیان درباره وضعیت حق‌الزحمه حسابداران رسمی گفت: یکی از مواردی که در دست بررسی است، برطرف شدن ابهامات موجود در این زمینه است که در این مورد به کارگروه کنترل کیفیت، تکلیف شده که وضعیت ۱۷۸ موسسه عضو جامعه را حداقل یک بار در سال از طریق بازدید، بررسی کنند و اگر در این باره شکایتی وصول شود، کارگروه یادشده بررسی خواهد کرد.

رییس شورای عالی جامعه درباره برنامه‌های آتی این شورا گفت: تبیین جایگاه ویژه حسابداران در اجرای اصل ۴۴، ارتقای کیفی بر اساس استانداردهای جهانی، ارتباط با موسسات بین‌المللی، برپایی همایش‌های تخصصی، برخورد جدی با تخلفات و توجه ویژه به تحقیقات از طریق اختصاص بودجه پژوهش مهم‌ترین برنامه‌های شورا است.