توفان در محصولات خام

گروه بورس - همایون دارابی:بازار جهانی محصولات خام روز دوشنبه با رقم‌زدن یکی از شدیدترین افت‌های قیمتی ، موجب برهم خوردن پیش‌بینی کارشناسان در مورد قیمت‌های این محصولات شد.

در بازارهای جهانی، عصر دوشنبه بورس‌های جهانی به‌ویژه در بازار ایالات متحده آمریکا افت بی‌سابقه‌ای را تجربه کردند، به‌گونه‌ای که شاخص داوجونز آمریکا افتی بی‌سابقه در ۲۰سال گذشته را تجربه کرد.این مساله موجب شده است تا دورنمای بحران و رکود اقتصادی در سطح بین‌المللی ادامه یابد، هرچند در ابتدای معاملات روز گذشته (سه‌شنبه) شرایط بازارهای جهانی روبه بهبود نهاد، اما به نظر می‌رسد پدیده افت بهای محصولات خام حداقل در میان مدت گریبان‌گیر تولیدکنندگان باشد.

در این میان افت سنگین بهای نفت و رسیدن بهای نفت برنت دریای شمال به سطح ۵/۸۵ در هر بشکه، تبعات قابل ملاحظه‌ای برای اقتصاد کشورمان دربرخواهد داشت. در همین حال، اما بازار سهام درگیر نمادهایی است که مستقیما تولیدکننده محصولات و مواد خام هستند.

در کنار گروه پتروشیمی و پالایشگاه اصفهان که از افت بهای نفت متاثر می‌شوند، نمادهای ملی مس(به‌دلیل افت بهای این فلز در حد ۵هزارو۶۰۰دلار) و نمادهای فولادی(که عموما بسته هستند) و نمادهای تولیدکننده سرب و روی از شرایط کنونی متاثر خواهند شد.

در بازار سهام البته در کنار مساله افت شدید بهای مواد خام، تحولات داخلی و خارجی بر بازار تاثیرگذار است.

در مسائل سیاسی، مهمترین مساله نامه آقای جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی به خاویر سولانا کمیسر سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجی گروه ۱+۵از اهمیت برخوردار است.

باتوجه به همزمانی رکود بازار با تحولات سیاسی، کاهش نگرانی در حوزه سیاسی می‌تواند انگیزه‌ای را به بازار ببخشد، انگیزه‌ای که فقدان آن در بازار سیاه از مهمترین دلایل رکود است.

در همین حال در سطح درون بازار، توقف برخی از نمادهای عمده نظیر سنگ آهنی‌ها، فولاد مبارکه و سرمایه‌گذاری‌های معادن و فلزات و امید در کنار وضعیت خاص نمادهایی نظیر پتروشیمی اصفهان و همچنین پتانسیل منفی موجود در نمادهایی نظیر ملی مس، پالایشگاه اصفهان، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز (که هریک به دلیلی مترصد افت قیمت ناشی از تحولات بازارهای جهانی هستند) سبب شده است روند معاملات نتواند بازار را به سوی تعادل هدایت کند. در این شرایط به نظر می‌رسد بازگشایی نمادهای متوقف و همچنین فراهم آوردن امکان به تعادل رسیدن نمادهای عمده دارای صف فروش بتواند بازار را با شوکی برای بهبود مواجه کند.

ارائه شوک قیمتی به بازار می‌تواند از فضای بی‌انگیزه کنونی بازار بکاهد. در همین حال انتخاب اعضای هیات‌مدیره شرکت بورس نیز می‌تواند تا حدودی انسجام بیشتری میان فعالان حقوقی و عمده بازار ایجاد کند؛ به ویژه آنکه هیات‌مدیره جدید شاهد حضور ۶ عضو حقوقی شامل مهر، بهمن، تدبیر، تامین، امید و غدیر است.

در بازار دیروز سهام، معاملات همچنان در شماری محدود از نمادها متمرکز بود که مخابرات ایران و پالایشگاه اصفهان تقریبا سهمی ۵۰درصدی را داشتند. به نظر می‌رسد درگیری شمار قابل ملاحظه‌ای از نمادها در مسائل مختلف سبب فشار شدید به نمادهای باز شده است. پالایشگاه اصفهان دیروز خرید به اندازه حجم مبنا را تجربه کرد. مخابرات ایران نیز در حال نزدیک‌شدن به مرز یک‌هزار و ۷۰۰ریال است. مخابرات ایران در بازار دیروز همچنان با شایعاتی در مورد صورت‌های مالی ۱۲ماه مواجه بود. در گروه بانکداری، بانک پارسیان دیروز فعالیت قابل ملاحظه‌ای را تجربه کرد.

در مجموع بازار دیروز البته همچنان درگیر رکود بود که در آن افت حجم معاملات نیز قابل توجه بود. مجموعا دیروز ۶/۱۱میلیارد تومان سهام دادوستد شد که در آن ۱۸۳نماد مورد معامله قرار گرفت که ۶۱ نماد با رشد قیمت، ۱۰۶ نماد با افت ارزش دادوستد شدند. شاخص نیز همچنان در مدار افت بود.