در جست‌و‌جوی انگیزه

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق‌ بهادار امروز (شنبه) قدم به آخرین هفته کاری در ماه مبارک رمضان می‌گذارد. امری که می‌تواند موجب افزایش انگیزه معامله‌گران شود.

در بازار سهام معامله‌گران در تحولات کلان سیاسی در هفته جاری با تبعات سفر دکتر احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری به نیویورک و نتایج آن مواجهند حضور دکتر احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری در زمان سخنرانی جورج دبلیو بوش، رییس‌جمهوری آمریکا و مجموعه مصاحبه‌های ایشان با رسانه‌های آمریکایی در مورد موضوع روابط میان دو کشور به عنوان مهمترین جنبه‌های این سفر تلقی می‌شود. هرچند که در حال حاضر نتایج این اقدامات چندان مشخص نیست، اما در صورت تداوم سیاست‌ها می‌توان به حصول نتایجی از جمله کاهش تنش‌ها امیدوار بود.

از سویی با توجه به فضای داخلی ایالات‌متحده به ویژه نزدیکی زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در کمتر از ۲ ماه آینده، احتمال تغییر فوق‌العاده روابط ایران و آمریکا در زمان باقی مانده وجود ندارد. به ویژه آنکه در سطح داخلی آمریکا بحران اقتصادی سهم بیشتری از توجهات را نسبت به سیاست خارجی به خود اختصاص داده است. در این فضا البته احتمال برتری مک‌کین در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری آمریکا می‌تواند شرایطی دشوار را پدید آورد که در این فضا هشدار ریاست مجلس خبرگان در مورد تبعات هر گونه اقدام نظامی غرب علیه کشورمان قابل توجه است. از سویی دیدار مقام‌های روسیه و آمریکا در نیویورک نیز احتمال ازسرگیری جلسات ۱+۵ را امکان‌پذیر می‌کند.

در تحولات داخلی اما مهمترین مساله در صحنه اقتصاد کشور خروج دکتر مظاهری از بانک مرکزی است؛ امری که با بروز ابهام در مورد جایگزینی دکتر مظاهری با دشواری نیز مواجه است. مساله حضور دکتر صمصامی، سرپرست سابق وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان قائم‌مقام در بانک مرکزی در حال حاضر مهمترین مساله تلقی می‌شود. مجموعه ایده‌های صمصامی در مورد کاهش ارزش دلار، افزایش میزان تسهیلات و کاهش سود تسهیلات بانکی موجب شده است حضور یا عدم حضور وی در بانک مرکزی از اهمیت بالایی برای کارشناسان برخوردار باشد. در صحنه اقتصاد داخلی همچنان موضوع اجرای طرح تحول اقتصادی از اهمیت برخوردار است. هر چند در حال حاضر اصرار مجلس شورای اسلامی بر ضرورت ارائه لایحه، طرح تحول از سوی دولت موجب شده است تا تنها افزایش بهای محصولات دولتی (در قالب کاهش یارانه‌ها) قابلیت اجرا را شاهد باشد و بحث پرداخت نقدی به مصرف‌کنندگان همچنان در ابهام قرار گیرد.

در این فضا البته افزایش بهای برق و گاز به عنوان محتمل‌ترین گزینه‌ها همچنان مطرح است. در صحنه اقتصاد جهانی نوسان بهای محصولات خام همچنان ادامه دارد. متعاقب افزایش دامنه بحران اقتصادی آمریکا، ارزش دلار ناپایداری قابل ملاحظه‌ای را به نمایش گذاشته که همین امر موجب نوسان بهای محصولات خام شده است.

در همین فضا کارشناسان بازار با دقت روند بهای نفت خام را به عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل در تعیین بهای باقی محصولات دنبال می‌کنند. بهای نفت پس از رشد قابل ملاحظه در ابتدای هفته گذشته همچنان در مرز روانی یکصد دلار در حال نوسان است؛ امری که موجب بلاتکلیفی کارشناسان در تعیین روند قیمتی محصولات خواهد شد. در حوزه فلزات سنگین بهای آلومینیوم به کمترین حد در ۸ ماه گذشته رسیده است. این فلز تحت تاثیر افزایش عرضه‌ها و رشد موجودی در انبارهای LME (بورس فلزات لندن) به قیمت کمتر از ۲هزار و ۵۰۰دلار در هر تن رسیده است. بهای فلز مس نیز در زیر مرز ۷هزار دلار در نوسان است. بهای سرب نیز با توجه به کاهش موجودی انبارهای LME و رسیدن آن به ۶۷هزار تن در نزدیکی ۲هزار دلار در هر تن در نوسان است. در مورد بهای روی نیز این فلز در حد یک هزار و ۷۵۴دلار در هر تن است. بهای فولاد نیز با اندکی افزایش مواجه شده است. قیمت بیلت در بازار شرق آسیا به ۵۱۵دلار و در مدیترانه به ۵۶۹دلار در هر تن رسیده است.

بهای محصولات پتروشیمی نیز ثبات نسبی را به نمایش گذاشته است. در صحنه بورس اوراق بهادار، معامله‌گران پس از انتظاری طولانی از هفته آینده بازگشت نمادهای باقی مانده تابلو چهارم (۲۴ نماد) به تابلوی دوم و خرید و فروش عادی آنها را نظاره خواهند کرد. پس از اخراج بخش عمده‌ای از تابلوچهارمی‌ها، ۲۴ نماد باقی مانده براساس گزارش ناظر بازار با تکمیل اطلاعات بازگشایی خواهد شد.

اقدام کنونی مسوولان بازار سرمایه مشکل شمار قابل ملاحظه‌ای از سهامداران را که با حضور این نمادها در تابلوی چهارم قادر به خرید و فروش عادی سهام نبودند، حل خواهد کرد.

در میان نمادهای اعلام شده نمادهایی نظیر مهرام، ایرانیت، پارس الکتریک، ساسان، پیام و آبگینه مهم‌ترین نمادهای در انتظار بازگشایی هستند. در همین حال بازار شاهد بازگشایی برخی نمادهای مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت است. نمادهای پلی‌اکریل، مواد اولیه الیاف مصنوعی، مخابرات راه‌دور و نورد لوله اهواز در این راستا بازگشایی شده‌اند. در صورت تکمیل این روند و همچنین کاهش مدت توقف نمادهای عمده‌تری نظیر نمادهای سنگ‌آهنی، فولادی و پتروشیمی، بازار می‌تواند

موقعیت مناسبی را به لحاظ نقدشوندگی شاهد باشد.

در تحولات مرتبط با بازار، مجمع آتی شرکت بورس نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. عملکرد مدیرعامل کنونی امکان انتخاب مجدد وی را افزایش داده است.

در بازار چه خبر بود؟

بازار چهارشنبه شاهد معاملات پرحجمی بود که البته بخش عمده آن متمایل به نمادهای عمده بود. در بازار چهارشنبه نماد مخابرات ایران همچنان معاملات پرحجمی را شاهد بود. این نماد با پشت سرگذاشتن ۴۰میلیون سهم دادوستد ۱۷/۲درصد افت را تجربه کرد.

همچنین نمادهای اصل ۴۴ دیگر بازار از جمله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و پالایشگاه اصفهان نیز سهم عمده بازار چهارشنبه را به خود اختصاص دادند. کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در شرایطی صف خرید را تجربه کرد که شاخص بالتیک تا ۴هزارو ۱۶۳واحد افت کرده است. در گروه تصفیه نفت، پالایشگاه اصفهان نیز شرایط متعادلی را تجربه کرد.

در گروه غذایی توسعه صنایع بهشهر در آستانه برگزاری مجمع فوق‌العاده، جمع‌آوری صف فروش را تجربه کرد. توسعه صنایع بهشهر با ترکیب هیات‌مدیره هفت عضوی خود احتمالا شاهد تلاش بانک ملی برای تعیین ۴عضو خواهد بود. امری که البته درگذشته تاکنون محقق نشده است.

در گروه تجهیزات، نماد ماشین‌سازی اراک روز چهارشنبه بازگشایی شد که افت ۷/۴۴واحدی را تجربه کرد. کاهش میزان پروژه‌های عمرانی و مشکلات مربوط به افزایش بهای فولاد در نیمه نخست امسال، دشواری‌هایی را برای شرکت‌های پیمانکاری ایجاد کرده است.

در گروه فولادی نماد فولاد خوزستان مجددا در گره معاملاتی قرار گرفته است. به دنبال مقاومت این نماد در مرز ۱۰هزار ریال و رکود معاملات این نماد، بازار بار دیگر در هفته جاری شاهد افت قیمت و احتمالا تعادل در قیمت‌های پایین‌تر خواهد بود.

در گروه بانکداری نمادهای این گروه تحت تاثیر تغییرات بانک مرکزی با دفاع سهامداران عمده مواجه شده‌اند.

بانک پارسیان با ۴/۸میلیون سهم دادوستد در روز چهارشنبه مواجه شد. در گروه پتروشیمی نماد پتروشیمی خارک باتوجه به شایعات منتشره در مورد پوشش مناسب سود در ۶ماه با رشد قیمت مواجه شد. بهای متانول در ماه‌های گذشته بالاتر از میزان پیش‌بینی شده بودجه شرکت بوده است.

در مجموع بازار چهارشنبه با روندی متعادل مواجه بود، هرچند که به دلیل افت نماد مخابرات ایران، شاخص با ۸/۲۳واحد افت مواجه شد. با این کارنامه، شاخص در کل هفته ۸/۲واحد رشد را تجربه کرد.