شروین شهریاری
پرسش از خوانندگان از طریق تلفن: تاثیر افزایش سودآوری و رشد قیمت سهام سیمانی بر شرکت‌های سرمایه‌گذاری بوعلی و صنعت و معدن چگونه خواهد بود؟

شرکت‌های سیمانی از 12 تیر ماه سال‌جاری بعد از گذشت سه سال ثبات قیمت فروش، مجوز افزایش نرخ حدود 30‌درصدی فروش محصولات خود را دریافت کرده‌اند و طی گزارش‌های اخیر، تقریبا همه شرکت‌ها (به جز سیمان فارس و خوزستان) پیش‌بینی جدید درآمد خود را به بازار اعلام کرده و شاهد بازگشایی نماد بوده اند. تاثیر این رویداد بر شرکت‌های سرمایه‌گذاری که میزان قابل توجهی از سهام سیمانی را در پرتفولیوی خود دارند باید از دو بعد مورد مطالعه قرار گیرد: اول افزایش سود تقسیمی شرکت‌های سیمانی سرمایه‌پذیر. دوم رشد ارزش بازار سبد سرمایه‌گذاری‌ها ناشی از افزایش قیمت سهام شرکت‌های سیمانی که متعاقبا باعث رشد ارزش ذاتی و NAV سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری مربوطه خواهد شد.
از همین منظر، اثر تحول اخیر در شرکت‌های سیمانی را بر «وبوعلی» و «وصنعت» بررسی می‌کنیم. ابتدا به جدول زیر توجه کنید که در آن تغییر سود خالص سهام شرکت‌های سیمانی، قبل و بعد از تغییر قیمت فروش به همراه ‌درصد افزایش هر یک محاسبه و فهرست شده است:

همان‌طور که از ارقام جدول فوق پیداست، میزان سودآوری خالص شرکت‌های سیمانی پس از اجرای مرحله نخست آزادسازی قیمت سیمان به طور میانگین حدود ۶۱درصد افزایش یافته است که با حذف اثر نامتعارف رشد سودآوری شرکت سیمان خزر، این میانگین به حدود ۴۸درصد می‌رسد که همین رقم را مبنای محاسبه میزان تاثیرگذاری درسودآوری «وصنعت » و «وبوعلی» قرار می‌دهیم. حال به جدول زیر توجه کنید:


همان‌گونه که ارقام جدول فوق نشان می‌دهد، سرمایه‌گذاری بوعلی در صورت تحقق مفروضات فوق در موقعیت تعدیل ۱۵‌ریالی سود هر سهم و سرمایه‌گذاری صنعت و معدن در موقعیت تعدیل ۲۴‌ریالی EPS قرار خواهد گرفت. البته در تحلیل ارقام جدول فوق باید به چند نکته توجه داشت:
1 - میزان سرمایه‌گذاری در سهام سیمان در مورد بوعلی، معادل‌درصد سرمایه‌گذاری در صنعت کانی غیر فلزی در نظر گرفته شده اما در مورد صنعت و معدن، سرمایه‌گذاری‌های شرکت در سهام کاشی (حافظ، البرز و...) از کل میزان سرمایه‌گذاری در صنعت کانی غیر فلزی کسر و رقم حاصله به عنوان خالص‌درصد سرمایه‌گذاری در سهام سیمانی، مبنای محاسبه قرار گرفته است (استخراج از آخرین گزارش صورت وضعیت سرمایه‌گذاری‌ها در تاریخ 31 تیرماه 87)
۲ - رشد ۴۸درصدی EPS برای شرکت‌های سیمانی به صورت میانگین محاسبه شده و این در حالی است که پرتفولیوی هر یک از این شرکت‌ها تنها سهام چند شرکت سیمانی را در بر می‌گیرد که میزان رشد درآمد هر یک از آنها متفاوت با میانگین خواهد بود. همچنین این محاسبه با فرض متناسب بودن میزان درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها در هر یک از صنایع با‌درصد سرمایه‌گذاری در آنها (بر اساس ارزش بازار) ارائه شده است. با توجه به این موارد می‌توان گفت میزان افزایش درآمد خالص این دو شرکت ناشی از افزایش قیمت سیمان، به صورت تقریبی محاسبه شده است.
3 - بخش اصلی درآمد شرکت‌های سرمایه‌گذاری از دو منبع تامین می‌شود: اول سود تقسیمی شرکت‌های سرمایه‌پذیر و دوم درآمد حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها در محاسبه فوق، تنها رشد درآمد شرکت‌های سرمایه‌پذیر لحاظ گردیده و اثر احتمالی افزایش درآمد حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها به طور کلی مد نظر قرار نگرفته است این در حالی است که به عنوان مثال سرمایه‌گذاری بوعلی اخیرا فعالیت مناسبی در خصوص فروش برخی سهام سیمانی در بازار داشته و متعاقب آن در موقعیت شناسایی درآمد از این محل قرار دارد.
۴ - مساله ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند تاثیرات با اهمیتی را در روند سودآوری و ارزش‌گذاری این دو شرکت ایجاد کند که در بحث NAV این مساله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در اینجا بخش اول مطلب را به پایان می‌بریم و بررسی تاثیرات افزایش قیمت سهام سیمان بر ارزش ذاتی (NAV) سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری بوعلی و صنعت و معدن را به فردا موکول می‌کنیم.
Shahriary_sh@yahoo.com