پرسش از طریق تلفن: در مورد شرکت سرمایه گذاری شاهد با توجه به رشد EPS تحلیلی ارائه دهید.

رویکرد تحلیل شرکت‌های ساختمانی شباهت زیادی به شرکت‌های سرمایه‌گذاری دارد. در مورد این شرکت‌ها نیز به‌جای تمرکز بر EPS باید به مطالعه خالص ارزش دارایی‌ها بپردازیم. در حقیقت مساله مهم در شرکت‌های ساختمانی ارزش نهفته در دارایی‌های شرکت است که به بهای تمام شده در سمت راست ترازنامه ثبت شده و این قابلیت را دارند که در دوره‌های آتی و با تحقق فروش پروژه‌ها (به ارزش بازار) در صورت سود و زیان شناسایی شوند. در مورد شاهد نیز رشد اخیر EPS ناشی از فروش پروژه ملارد بوده است که باعث شناسایی درآمد در صورت سود و زیان سال مالی جاری و سال مالی آینده شده است. اما برای ارزش‌گذاری «ثشاهد»، از جدول برآورد بهای تمام شده و فروش پروژه‌ها که اخیرا شرکت به بازار اعلام نموده استفاده می‌کنیم. جزئیات محاسبه در جدول زیر نمایش داده شده است:

در خصوص ارقام جدول فوق باید به چند نکته توجه داشت: ۱ - برآورد مبلغ کل فروش و بهای تمام شدۀ پروژه‌ها با استفاده از گزارش اخیر شرکت پس از کسر سهم فروش پروژه ملارد در سال مالی جاری ( منتهی به ۳۱ خرداد ۸۷ ) محاسبه شده است . ۲ - در محاسبه فوق، ارزش بازار سایر سرمایه‌گذاری‌های بورسی و خارج بورسی به منظور رعایت جانب احتیاط معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده است. مطالعه اجمالی گزارش پیش‌بینی درآمد شاهد نیز نشان می‌دهد که درآمد نقدی زیر مجموعه‌های خارج بورسی نسبت به سال مالی گذشته حدود ۵۰درصد افت نشان می‌دهد. زیرمجموعه‌های بورسی نیز عمدتا زیان‌ده هستند. ( پلی اکریل و لیفتراک سازی سهند ) ۳ - حقوق صاحبان سهام با فرض تحقق کامل درآمد سال مالی جاری (منتهی به ۳۱ خرداد ۸۷) مورد محاسبه قرار گرفته است که احتمالا با توجه به گزارش ۹ ماهه شرکت، بدون انحراف خاصی محقق خواهد شد.
*پرسش از آقای محمود کامکار از طریق پست الکترونیک: سودآوری شرکت‌های گروه روی به شدت دچار افت شده است. مدیران شرکت‌ها در مجمع علت این مساله را کاهش تولید و کاهش قیمت جهانی عنوان می‌کنند در حالی که به ادعای شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، خاک کافی برای تولید در اختیار شرکت‌های روی قرار گرفته است. در خصوص تناقض ایجاد شده توضیح دهید.
سود عملیاتی شرکت‌های گروه روی (عمدتا گروه وابسته به انگوران) در سال ۸۶ از دو جهت با کاهش مواجه شده‌ است: اول کاهش حجم تولید و قیمت فروش محصول که درآمد حاصل از فروش را در صورت سود و زیان کاهش داده است‌. دوم رشد هزینه‌های تولید که بهای تمام شده را افزایش داده است‌. علت مورد اخیر کاهش عیار خاک مصرفی (ماده اولیه) به کمتر از ۱۵درصد است که راندمان و بهره‌وری کارخانه‌های تولید‌کننده را به نحو قابل‌ملاحظه‌ای کاهش داده است‌. بدین ترتیب شرکت‌های این صنعت‌، برای دسترسی به ظرفیت کمتری از تولید، مقدار بیشتری هزینه سربار را متحمل شده‌اند.
در چنین شرایطی علاوه بر افزایش استهلاک ماشین‌آلات‌، هزینه مصرف انرژی برای مقادیر کمتری از تناژ تولید (نسبت به گذشته) افزایش یافته و از سوی دیگر ضریب استفاده از افزودنی‌ها نیز با رشد مواجه می‌شود‌.
به عنوان مثال مقدار اسید سولفوریک مورد‌نیاز جهت فرآوری باطله‌ها و خاک کم‌عیار، بیش از سه برابر خاک پرعیار است‌. این مساله در کنار افزایش سه برابری قیمت این ماده افزودنی به علت آزاد‌سازی نرخ فروش این محصول در سال ۸۶ و رشد قیمت‌های جهانی‌، باعث افزایش قابل ملاحظه هزینه سربار و بهای تمام شده شرکت‌های صنعت روی شده است.
بنابراین مشاهده می‌کنیم که به طور کلی عامل اصلی در افزایش بهای تمام شده تولیدات شرکت‌های گروه روی (به عنوان یکی از عوامل کاهش سودآوری)، بیش از آنکه به مقدار خاک تحویلی توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ارتباط داشته باشد، به کیفیت نامناسب این ماده اولیه مربوط بوده است.

Shahriary_sh @yahoo.com