پرسش و پاسخ (۸۸۹۸۰۴۵۵) - ۲۵ اردیبهشت ۸۷
پرسش از آقای شمایلی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از وضعیت شرکت فولاد خوزستان و سودآوری آن در سال جاری ارائه دهید.
پرسش از آقای شمایلی از طریق پست الکترونیک: لطفا تحلیلی از وضعیت شرکت فولاد خوزستان و سودآوری آن در سال جاری ارائه دهید.
پاسخ: فولاد خوزستان مجتمعی در ده کیلومتری شهر اهواز با ظرفیت تولید ۴/۲میلیون تن انواع شمش فولادی شامل بیلت، اسلب و بلوم است که این محصولات را از ترکیب سنگآهن و آهن قراضه تهیه میکند.
پروسه تولید شرکت مشتمل بر سه بخش است؛ در مرحله اول مواد اولیه مذکور به گندله تبدیل شده و سپس این محصول میانی به آهن اسفنجی و بریکت تبدیل میشود. در فاز نهایی تولید، آهن اسفنجی به انواع شمش فولادی مبدل میشود.
فولاد خوزستان قصد دارد در سال جاری در مجموع ۴/۲میلیون تن محصولات شمش فولادی در ابعاد مختلف مشتمل بر ۸۰۰هزار تن اسلب و ۶/۱میلیون تن بلوم و بیلت را تولید کند. همچنین شرکت قابلیت تبدیل تولیدات فولادی خود به انواع محصولات ریختهگری را نیز دارا است که بنا به تقاضای بازار میتواند محصولات ریختهگری را تولید و با ارزش افزوده بالاتری به فروش برساند.
«فخوز» در سال جاری در نظر دارد 29درصد محصولات خود را به صورت صادراتی و 71درصد را به صورت داخلی عرضه کند. در جدول زیربودجه فروش ارائه شده توسط شرکت برای سال 87 را مشاهده میکنید:
با توجه به ارقام جدول مشخص میشود که قیمت کنونی محصولات شرکت تفاوت معناداری با پیشبینی بودجه دارد. در بخش داخلی، نرخ گذاری محصولات بر مبنای حدود 80درصد قیمت محصولات نهایی (ورق، میلگرد و 000) انجام میشود که این مساله مطابق با سیاست ایمیدرو(سهامدار عمده) است. با در نظر گرفتن قیمت 950تومانی برای محصولات نهایی (که اخیرا در بورس فلزات معامله شده)، نرخ خرید انواع شمش از «فخوز» در محدوده 760هزار تومان به ازای هر تن قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر قیمت فوب شمش فولاد در خلیج فارس در محدوده 900 تا 1000دلار قرار دارد که در اینجا با رعایت جانب احتیاط قیمت شمش صادراتی «فخوز» را 900دلار و نرخ برابریدلار را 920 تومان در نظر میگیریم. با این مفروضات بودجه فروش 87 شرکت در جدول زیر نمایش داده شده است:
همان طور که از ارقام جدول پیداست بودجه فروش تحلیلی حدود 305میلیارد تومان بیش از پیشبینی ارائه شده توسط شرکت است که از این میزان حدود 187میلیارد تومان مربوط به افزایش فروش داخلی است که مشمول مالیات 42میلیارد تومانی خواهد شد. با لحاظ کردن اثر مالیات، در مجموع افزایش نرخهای فروش مطابق فرضهای ارائه شده 263میلیارد تومان بر سود خالص شرکت موثر خواهد بود.اما در بخش بهای تمام شده ؛ شرکت خرید حدود 1/4میلیون تن سنگآهن را پیشبینی کرده که 5/2میلیون تن آن داخلی خواهد بود. این سنگآهن از سه شرکت چادرملو (با قیمت هر تن 57500 تومان)، گلگهر (با قیمت هرتن 45هزار تومان) و چغارت (با قیمت هر تن 50هزار تومان) مجموعا به ارزش 5/134میلیارد تومان تامین خواهد شد. در این بخش برآوردها منطقی بوده و گمانهزنیها حکایت از احتمال توافق بر سر نرخهای مذکور دارد.
اما در بخش سنگآهن خارجی شرکت پیشبینی خرید ۶/۱میلیون تن به ارزش مجموع ۲/۱۵۲میلیارد تومان را داشته و قیمت هر تن زبره وارداتی را ۱۰۳دلار و قیمت نرمه وارداتی را ۹۳دلار پیشبینی کرده است (بدون احتساب هزینه حمل). قیمت فروش جهانی تک محمولههای این محصولات در حال حاضر حداقل ۴۰درصد بالاتر از ارقام مذکور قرار دارد.
در این بخش با توجه به ارتباط استراتژیک «فخوز» و تامینکنندگان سنگآهن، قیمت خرید را نسبت به بودجه 25درصد رشد داده و بدین ترتیب 38میلیارد تومان بر کل بهای خرید مواد مستقیم مصرفی افزوده خواهد شد.
البته باید توجه داشت که شرکت در حال حاضر حدود ۹۱۶هزار تن سنگآهن به بهای تمام شده هر تن حدود ۱۰۰هزار تومان را در بخش موجودی مواد اولیه در اختیار دارد اما برنامه خرید سنگآهن را با هدف حفظ موجودی یکمیلیون تنی در پایان سال ۸۷ تنظیم کرده است. بدیهی است در صورتی که شرکت با تصمیم به مصرف موجودیها، خرید سنگآهن خارجی را کاهش دهد، بهای تمام شده در سرفصل مواد مستقیم نسبت به پیشبینی کنونی کاهش خواهد یافت. در بخش گاز مصرفی فولاد خوزستان برای تحقق برنامه خود به ۴/۱۲۳۸میلیون مترمکعب گاز نیاز خواهد داشت که قیمت هر مترمکعب را حدود ۱۸۵ ریال برآوردکرده است. با فرض افزایش قیمت گاز که اخیرا اخباری بر احتمال اجرایی شدن آن به گوش میرسد، نرخ هر مترمکعب را به ۶۹تومان افزایش میدهیم که اثر آن برافزایش هزینه سربار حدود ۶۲میلیارد تومان خواهد بود.سایر جزییات در هزینه سربار (از قبیل مواد مصرفی کمکی) احتمالا افزایش قابلتوجهی نسبت به پیشبینی بودجه نخواهند داشت زیرا اولا شرکت هزینه سربار هرتن تولید را در بودجه سال ۸۷ به طور میانگین ۴۰درصد نسبت به سال گذشته افزایش داده است (از ۱۵۷ به ۲۲۰هزار تومان). ثانیا گزارشات ادواری در
سال گذشته نشان داد که شرکت در برآورد هزینه سربار بسیار محتاطانه عمل میکند و در نهایت تعدیل سود ۸۶ «فخوز» نیز عمدتا از محل همین کاهش هزینه سربار نسبت به پیشبینی محقق شده است.
با در نظر گرفتن آثار جمیع موارد فوق و لحاظ کردن اثر افزاینده 263میلیارد تومانی رشد فروش و آثار کاهنده 100میلیارد تومانی ناشی از رشد احتمالی قیمت سنگآهن و گاز و با فرض ثبات سایر سرفصلها، کل سود خالص «فخوز» قابلیت افزایش حدود 163میلیارد تومان نسبت به بودجه کنونی را خواهد داشت که در صورت تحقق این فرض، درآمد خالص هر سهم با 74تومان افزایش به 167تومان خواهد رسید.با ذکر سه نکته مطلب را به پایان میبریم:
۱ - آثار احتمالی وقایعی که میتواند دستیابی به پیشبینی تولید و فروش ۴/۲میلیون تنی «فخوز» را دچار مشکل کند، در این برآورد لحاظ نشده است.
2 - پیشبینی انجام شده با توجه به مفروضات، تنها جنبه گمانه زنی داشته و با تغییر هریک از فرضهای موجود میتوان به پیشبینیهای مختلفی از سود سال جاری شرکت دست یافت.
۳ - تجزیه و تحلیل «فخوز» از منظر نسبتهای مالی برخی مشکلات در ساختار مالی شرکت را نشان میدهد که بررسی این مساله را به آینده موکول میکنیم.
Shahriary_sh@yahoo.com
ارسال نظر