گروه بورس - همایون دارابی:بازار داد و ستد سهام روز گذشته تحت تاثیر اعلام عرضه ناگهانی سهام کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.

در بازار دیروز معامله‌گران با توجه به اعلام ناگهانی عرضه ۱۲۵میلیون سهم کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در روز شنبه آینده به تامین نقدینگی برای این عرضه پرداختند. هرچند که به دلیل نامشخص بودن دقیق قیمت عرضه میزان نیاز واقعی نقدینگی معامله‌گران مشخص نبوده و به نظر می‌رسد حجم نقدینگی قابل توجهی برای عرضه این سهام مورد نیاز نباشد.

عرضه کشتیرانی جمهوری اسلامی در شرایطی صورت می‌گیرد که در صحنه خبرها هفته گذشته اکثر اظهار نظرها بر عدم عرضه سهام این شرکت به دلیل مساله سهام ممتاز وزارت بازرگانی دلالت داشت، اما با اعلام مسوولان کشتیرانی دال بر عدم وجود سهام ممتاز و در شرایطی که هنوز صورت‌های مالی شرکت برای سال مالی منتهی به ۳۱/۳/۸۷ و سال مالی آینده درج نشده ، سهام راهی تابلو شده است. در همین حال اعلام سازمان مالیاتی مبنی بر معافیت شرکت‌های کشتیرانی از پرداخت مالیات از سال ۸۴ تا سال ۸۸ و بازگشت مالیات این سال‌ها به شرکت‌های پرداخت‌کننده، کشتیرانی جمهوری اسلامی را در موقعیت تعدیل قابل ملاحظه‌ای قرار داده است.

در این شرایط نگاه کارشناسان بازار به جلسه معارفه کشتیرانی در عصر امروز چهارشنبه است که در آن احتمالا آخرین اطلاعات شرکت در اختیار کارشناسان بازار قرار می‌گیرد. در همین حال بحث در مورد عرضه کشتیرانی موضوع مورد توجه کارشناسان و معامله‌گران بازار دیروز بود. در کنار این مبحث شبکه خبری مانا که خبرگزاری صنایع دریایی به شمار می‌رود، دیروز به نقل از یک منبع آگاه خبر از احتمال عرضه سهام کشتیرانی به قیمت هر سهم ۱۶۰ تومان داده بود. این منبع افزوده بود: از آنجایی که ارزش‌گذاری دارایی‌های شرکت ۸۰۰میلیارد تومان بوده و شرکت دارای ۵میلیارد سهم است، قیمت ۱۶۰ تومان معادل E/مP چهار (با توجه به EPS م ۳۹۴‌ ریالی شرکت) قیمت پایه خواهد بود.

هرچند که در‌حال‌حاضر بازار سهام به دلیل رونق نوپای خود توان پرداخت قیمت بالاتری برای این سهم را دارد، اما ناشناخته بودن کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، بحث تحریم‌های بین‌المللی و همچنین وضعیت نامناسب گروه حمل‌و‌نقل بورس به ویژه تجربه نوسانات دائمی شرکت‌های حمل‌و‌نقل توکاوپتروشیمی سبب احتیاط خریداران خواهد شد. هرچند که برخی از معامله‌گران از عدم عرضه بیشتر سهام پس از روز نخست خبر می‌دهند؛ اما منابع مطلع از احتمال عرضه سهام توسط تامین اجتماعی در صورت ثبت قیمت‌های بالا برای سهام این شرکت خبر می‌دهند.

در بازار دیروز عمده‌ترین تحول پس از مساله کشتیرانی بر تایید نیمه رسمی خبر افزایش بهای فروش سیمان بازمی‌گشت، هرچند که برخی معامله‌گران این خبر را کمتر از حد انتظار اولیه برای خروج سیمان از سبد حمایتی تعبیر کرده‌اند. بر اساس آخرین اطلاعات در شرایط حاضر تنها نرخ فروش شرکت‌های سیمانی به ۵/۴۹هزار تومان افزایش می‌یابد؛ اما همچنان این کالا در سبد حمایتی باقی خواهد ماند.

در کنار تحول سیمانی، نرخ سود بانکی نیز در حد۱۰ درصد برای تمام بخش‌ها به جز بخش بازرگانی کاهش یافت. این امر البته تاثیر نه چندان جدی بر گروه بانکداری بر جای گذاشت و اکثر عرضه‌ها در بازار دیروز جمع‌آوری شد. در بازار دیروز در گروه پتروشیمی نماد ۲ پتروشیمی اراک و اصفهان برای اعلام تاثیر حذف تخفیف نرخ نفتا متوقف شد. بر اساس اطلاعات دریافتی وزارت نفت، تخفیف ۳۰ درصدی نرخ نفتا را حذف کرده است و این شرکت‌ها از این پس نفتا را با نرخ فوب منهای هزینه حمل دریافت خواهند کرد. از این رو EPS شرکت‌های پتروشیمی یاد شده به میزان قابل ملاحظه‌ای کمتر خواهد شد.

همچنین پتروشیمی اصفهان نیز با افت بی‌سابقه‌ای در EPS شرکت مواجه خواهد شد. افت شدید EPS پتروشیمی اراک تاثیراتی را بر مالکان این شرکت قرار خواهد داد. در گروه پتروشیمی، پتروشیمی خارک با احتمال تعدیل EPS مواجه است. در این گروه مدیرعامل پتروشیمی فن‌آوران دیروز در مصاحبه‌ای خبر از تولید ۱۱۸هزار تن متانول در ابتدای سال جاری و صادرات ۲۱هزار تن متانول خبر داده است. اشتری همچنین از تولید روزانه ۲هزار و ۷۰۰ تن متانول خبر داده بود.