شروین شهریاری
پرسش از طریق تلفن: وضعیت شرکت ریخته‌گری تراکتورسازی را با توجه به P/E پایین چگونه ارزیابی می‌کنید؟

نسبت P/E به تنهایی نمی‌تواند معیاری برای تصمیم‌گیری در مورد سهام یک شرکت باشد و در مورد سهامی که P/E پایینی دارند، معمولا باید دلایل کاهش اعتماد بازار به درآمد‌های آتی شرکت را مورد بررسی قرار داد. ریخته گری تراکتور برای سال 87 تولید 50‌هزار تن قطعات ریخته چدنی را پیش‌بینی کرده است. پیش بینی فروش را نیز بر مبنای 56هزار تن (با استفاده از موجودی‌ها) اعلام نموده است. شرکت‌های ریخته‌گری به طور مستقیم با مصرف آهن قراضه در ارتباط هستند و «ختراک» نیز از این قاعده مستثنی نمی‌باشد. در جدول زیر سهم مصرف قراضه نسبت به کل برآورد بهای تمام شده در بودجه 87 «ختراک» را مشاهده می‌کنید:


با توجه به ارقام جدول می‌توان گفت، خرید آهن قراضه بزرگترین سهم را در سرفصل مواد مستقیم «ختراک» تشکیل می‌دهد (حدود 40‌درصد).
برای تولید هر تن محصول نهایی، ۹۵/۰ تن آهن قراضه مورد نیاز است. بنابراین برای تولید ۵۰‌هزار تن قطعات ریخته چدنی در سال ۸۷، شرکت به ۴۷۵۰۰ تن آهن قراضه احتیاج خواهد داشت. «ختراک» در بودجه خود قیمت خرید هر کیلو قراضه را ۳۲۰ تومان در نظر گرفته است. یک محاسبه ساده نشان می‌دهد که هر ۱۰۰ تومان افزایش میانگین خرید قراضه در سال ۸۷، ۷۵/۴‌میلیارد تومان بر کل بهای تمام شده می‌افزاید که اثر آن با فرض ثبات سایر سرفصل‌ها ۲۲۳ ریال به ازای هر سهم خواهد بود. این رقم با توجه به کل سود ناخالص مورد پیش‌بینی ۴/۷‌میلیارد تومانی شرکت میزان قابل توجهی است. بنابراین می‌توان افزایش قیمت قراضه را به عنوان یکی از ریسک‌های سیستماتیک مهم شرکت در سال ۸۷ برآورد کرد که در کنار مساله کمبود قراضه که به طور کلی واحدهای مصرف‌کننده این ماده را در سال جاری تهدید می‌کند، می‌تواند آثار با اهمیتی بر صورت سود و زیان شرکت وارد نماید. البته باید توجه داشت در صورتی که «ختراک» بتواند قیمت فروش محصولات خود را نیز متناسب با رشد بهای تمام شده افزایش دهد می‌تواند آثار افزایش قیمت مواد اولیه را تا میزان زیادی محدود کند. گفتنی است قیمت قراضه در یکی از کشورهای همسایه که در مجاورت شرکت قرار دارد (ترکیه) اخیرا مرز ۵۰۰ دلار را نیز پشت سر گذاشته است.
* پرسش از طریق تلفن: نماد سرمایه‌گذاری کارآفرین (آردل) اکنون مدت طولانی است که متوقف مانده است. علت این مساله و وضعیت این شرکت چگونه است؟
سرمایه‌گذاری کارآفرین شرکتی با ماهیت فعالیت «هلدینگ» است بدین معنا که در کنار سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌ها، سهام مدیریتی شرکت‌های زیرمجموعه را نیز در اختیار دارد. آخرین تحولات در مورد «وآردل» به انتشار صورتهای مالی ۶ ماهه حسابرسی شده شرکت بازمی‌گردد که چند نکته با توجه به این گزارش در ادامه ذکر شده است:
1 - عملکرد تلفیقی شرکت‌های اصلی و عضو گروه از سال 83 تا پایان شهریور 86 طی دوره‌های متوالی منجر به زیان شده است و در تاریخ ترازنامه زیان انباشته تلفیقی حدود 6‌میلیارد تومان و 7/3 برابر سرمایه ثبت شده است.
۲ - مجموع بدهی‌های جاری نسبت به دارایی‌های جاری حدود ۱/۱‌میلیارد تومان بیشتر است ؛ بنابراین سرمایه در گردش شرکت به نحو قابل ملاحظه ای در محدوده منفی قرار دارد.
3 - مجموع حقوق صاحبان سهام حدود 2/4‌میلیارد تومان در تاریخ ترازنامه زیان ثبت نموده است که نشان دهنده موقعیت نامناسب صاحبان سهام شرکت است.
۴ - تمامی شرکت‌های عضو گروه (به استثنای شرکت اصلی) مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت هستند که این موضوع به نظر حسابرس نشان دهنده وجود ابهامی بااهمیت است و در مورد توانایی شرکت‌های عضو گروه برای ادامه فعالیت تردیدی عمده ایجاد می‌کند.
با توجه به موارد فوق به نظر می‌رسد تا زمان اصلاح ساختار مالی و ارائه برنامه شرکت جهت خروج از شمول ماده 141 قانون تجارت و انتشار اطلاعات مربوط به بودجه و پیش بینی درآمد، بازگشایی نماد «وآردل» کماکان میسر نباشد.
Shahriary_sh@yahoo.com