گروه بورس- هدیه لطفی: با عرضه اولیه شرکت تامین مواد اولیه فولاد صبا نور، نخستین عرضه اولیه سهام در بازار فرابورس رقم خورد.

به گزارش خبرنگار ما، روز گذشته ۲۴ میلیون سهم معادل ۱۰درصد از سهام شرکت تامین مواد اولیه فولاد صبا نور در بازار اول فرابورس عرضه شد و پس از نوسان قیمت در محدوده ۱۲۰۰۰ ریال تا ۱۷۰۰۰ ریال، در نهایت هر سهم آن در نرخ ۱۵هزار ریال کشف قیمت شد و به این ترتیب ۱۰ درصد از سهام مزبور در کمتر از ۹ ثانیه به فروش رفت. همچنین در اولین روز معاملاتی «کنور»، معادل ۳۶۰ میلیارد ریال به ارزش فرابورس افزوده شد و در نتیجه ارزش بازار فرابورس به سطح ۲/۳۷۳ هزار میلیارد ریال رسید.
شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات با داشتن مالکیت 5/97درصد از سهام فولاد صبانور از جمله سهامداران عمده این شرکت محسوب می‌شود. این شرکت با سرمایه 240 میلیارد ریالی، پیش‌بینی سود هر سهم سال مالی 91 را مبلغ 2116 ریال اعلام کرده است.
در معارفه «کنور» چه گذشت؟
این گزارش می‌افزاید: در مراسم معارفه فولاد صبا نور که عصر روز یکشنبه گذشته با یک ساعت تاخیر برگزار شد، مدیران این شرکت در جمع فعالان بازار سرمایه قرار گرفتند و ضمن معرفی این شرکت در آستانه ورود به فرابورس، به سوالات آنها نیز پاسخ دادند.
مدیرعامل شرکت فولاد صبا نور در جریان برگزاری این جلسه به روند صعودی تولید شرکت از سال ۸۷ اشاره کرد و گفت: بودجه سال ۹۰ تا پایان بهمن ماه نهایی شده است، اما این بودجه تا پایان سال محقق شده و احتمال تعدیل مثبت نیز وجود دارد. همچنین هدف‌گذاری سال جاری بر یک میلیون و سیصد و پنجاه هزار تن تولید است.
سعید تفضلی با اشاره به این که مشتری بالقوه صبا نور در داخل محدود است و سالانه فقط حدود بیست درصد کل تولید مجموعه در داخل به فروش می‌رود، افزود: باقی مشتری‌های ما خارجی هستند و محصولات ما به صورت سنگ‌آهن دانه‌بندی شده صادر می‌شود.
به این ترتیب شرکت از ارزش افزوده قیمت صادراتی نسبت به قیمت داخلی بهره‌مند خواهد شد. در بخش تولید نیز صبانور، سهامدار ۵۹ درصدی شرکت معدنکار کابل باختر، سهامدار ۱۰۰ درصدی شرکت آینده‌سازان فولاد البرز، سهامدار ۶۸ درصدی شرکت ذوب‌آهن غرب و به طور غیر‌مستقیم سهامدار ۷۵ درصدی معدن بار صبا است. همچنین صبا نور مالک سه معدن است که یک معدن در همدان و دو معدن در کردستان است. همچنین پروانه بهره‌برداری از این معادن تا ۲۵ سال در اختیار صبا نور است. در بخش فروش نیز تا ۱۱ ماهه سال ۹۰، شرکت نزدیک به کل بودجه را پوشش داده است و فروش واقعی را محقق کرده است. از سوی دیگر، فولاد صبانور هیچ بدهی بانکی نداشته و شرکت از محل درآمدهایش تعهدات خود را اجرا می‌کند.
به گفته مدیر عامل فولاد صبانور، افزایش تناژ تولید شرکت از سال 87 به بعد، روند سودآوری را به طور چشمگیری افزایش داده است. علاوه بر این بهبود قیمت‌های جهانی سنگ‌آهن و همچنین آزادسازی نرخ ارز در آخرین روز‌های کاری سال 90 نیز به بهبود وضعیت شرکت کمک کرده است. همچنین مدیر‌عامل شرکت اعلام کرد: برای سال 91 یک میلیون و 450 هزار تن تولید در بخش استخراج هدف‌گذاری شده است که این میزان برای سال‌های 92 و 93 به 5/2 میلیون تن افزایش خواهد یافت.
تفضلی با اشاره به افزایش سرمایه شرکت در سال گذشته از ۸ میلیارد تومان به ۲۴ میلیارد تومان گفت: با توجه به افزایش تعداد سهام شرکت که سه برابر شده است، سود سال ۹۱ را ۲۷۶۲ ریال اعلام کردیم. همچنین با توجه به بهره‌برداری از بخشی از طرح‌های توسعه‌ای شرکت در سال ۹۱، پیشنهاد تقسیم سود ۳۰ درصدی را برای مجمع امسال اعلام کردیم.
تفضلی درخصوص نرخ تسعیر ارز گفت: بودجه شرکت در اسفند ماه و قبل از زمان آزاد‌سازی نرخ ارز بسته شده است و در آن زمان و با توجه به شرایط آن روز ما نرخ ارز را در بودجه 1226 تومان در نظر گرفتیم، اما با توجه به آزاد‌سازی نرخ ارز به طور قطع نرخ ارز حاصل از صادرات ما بسیار بالاتر از این مبالغ است که می‌تواند باعث تعدیل مثبت سود شود. اما این موضوع زمانی اتفاق خواهد افتاد که ما بتوانیم ارز حاصل از صادرات را وارد کشور کنیم. در حال حاضر و با توجه به شرایط موجود امکان ورود ارز به کشور بسیار مشکل شده است، بر همین اساس ما با ارز صادراتی خود ماشین‌آلات و مواد اولیه تهیه می‌کنیم. اما در صورتی که امکان ورود ارز به کشور فراهم شود ارز را در بازار آزاد و به قیمت روز به فروش خواهیم رساند.
مدیر‌عامل شرکت هم در پاسخ به سوال دیگری درباره تاثیر افزایش نرخ حامل‌های انرژی و فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها اینگونه گفت: تاثیر آزادسازی نرخ انرژی برای ماشین‌آلات ماست. ما به طور ماهانه ۲۰۰هزار لیتر سوخت مصرف می‌کنیم که باید در انتظار اعلام نرخ جدید گازوئیل باشیم. درباره نرخ برق نیز عمده برق کارخانه با ژنراتور تامین می‌شود.
وی با اشاره به اینکه نرخ صادرات محصولات شرکت بر اساس قیمت فوب خلیج فارس است، گفت: برای امسال یک میلیون و 100هزار تن فروش صادراتی و 200هزار تن فروش ریالی خواهیم داشت.
او در خاتمه درباره قیمت‌گذاری این سهم گفت: قیمت را عرضه و تقاضا در بازار تعیین می‌کند. اما با توجه به کوچکی معادن صبانور در مقایسه با چادرملو و گل گهر نباید برای قیمت‌گذاری به آنها تکیه کرد. در هر صورت قیمت‌گذاری به گونه‌ای خواهد بود که هم فروشنده منتفع شود و هم سهامداران جدید راضی باشند.
رشد معاملات بازار
و اما در فرابورس ایران نیز به دنبال عرضه اولیه فولاد صبانور، حجم و ارزش کل معاملات بازار فرابورس با رشد قابل توجهی روبه‌رو شد، به طوری که در مجموع دادوستد ۷۱ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۶۹۴ میلیارد ریال ثبت شد. در بازار دیروز، ذوب‌آهن اصفهان، یکه‌تاز بازارهای چند روز اخیر، چندان مثبت ظاهر نشد و در طول معاملات چندین مرتبه تا مرز تشکیل صف فروش پیشروی کرد.
اما در نهایت تحت تاثیر عرضه اولیه سهام «کنور» روند متعادلی به خود گرفت، اما هر سهم آن با 17/3 درصد افت به قیمت پایانی 2199 ریال رسید. این در حالی است که به‌رغم افت قیمت یادشده، معاملات «ذوب» همچنان پررونق بود و در مجموع خرید و فروش 3/25 میلیون سهم به ارزش 7/55 میلیارد ریال را ثبت کرد.
همچنین در بازار دیروز بیشتر نمادهای معامله شده با افت نرخ به کار خود پایان دادند، به طوری که از ۵۴ نماد معامله شده ۳۳ نماد با کاهش نرخ روبه‌رو شدند که در این میان می‌توان به تغییر نرخ منفی نمادهای همراه اول، باغمیشه، بالاست، فولاد آلیاژی یزد، افرانت، پتروشیمی مارون و همکاران سیستم اشاره کرد. در بازار ابزارهای نوین مالی نیز اوراق اجاره امید با جابه‌جایی ۵۱ هزار و ۸۲۰ برگه، اوراق مشارکت نارنجستان با مبادله ۴۰ هزار و ۲۸۰ برگه اوراق اجاره سامان با خرید و فروش ۳۶ هزار و ۸۶۰ برگه به ترتیب به عنوان پرمعامله‌ترین اوراق شناخته شدند.
تاخیر در عرضه «بیستون»
از سوی دیگر طبق اطلاعیه‌های منتشر شده عرضه بلوک ۷۰ درصدی شرکت پتروشیمی بیستون به روز شنبه دوم اردیبهشت‌ماه موکول شد. بر این اساس، سازمان خصوصی سازی تعداد ۳۵۰ میلیون سهم از شرکت پتروشیمی بیستون معادل ۷۰ درصد از سهام این شرکت را به ارزش پایه هر سهم ۲هزار و ۵۹۱ ریال و ارزش کل ۹۰۶میلیارد و ۸۵۰ میلیون ریال، روز شنبه دوم اردیبهشت عرضه می‌کند. این عرضه‌ به صورت یکجا و در بازار سوم فرابورس صورت می‌گیرد. افزون بر این، در پایان معاملات دیروز نماد معاملاتی بانک دی و شرکت ارتباطات سیار برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام در روز چهارشنبه جاری، متوقف شد.
اما قیمت اوراق تسهیلات مسکن نیز تغییر قابل توجهی نداشت و در مرز 70 هزار تومان مبادله شد.