مهدی حاجی وند *
«واگذاری سهام سرخابی تا پایان سال»؛ «واگذاری سهام باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس در سال آینده». تیتر مشترکی که در شروع و پایان چند سال گذشته، وعده خصوصی‌سازی دو تیم قرمز و آبی را تکرار کرده است. سال ۹۰ سپری شد و قول و قرارهای واگذاری سهام این دو باشگاه پرطرفدار کشور، در این سال نیز ثمربخش نبوده.

روزشمار خصوصی‌سازی دو تیم قرمز و آبی در سال 90 گویای این مدعا است:
۱۶/۰۱/۹۰: سرخابی در لیست واگذاری‌های سال ۹۰: سید‌مهدی عقدایی، معاون پیشین سازمان خصوصی‌سازی گفت: باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس در لیست واگذاری‌های سال ۹۰ قرار دارند و قطعا واگذار می‌شوند. برای واگذاری این دو تیم منتظر ارائه گزارش حسابرسی سال ۸۹ هستیم.
03/02/90: تصویب واگذاری 100 درصد سهام باشگاه راه‌آهن: در جلسه هیات‌ واگذاری، قیمت پایه و شرایط واگذاری 100 درصد سهام موسسه فرهنگی ورزشی راه‌آهن به ارزش کل پایه 9/5 میلیارد تومان به صورت 20 درصد نقد و بقیه به صورت قسطی در مدت 3 سال، از طریق فرابورس به تصویب رسید.
۰۹/۰۲/۹۰: مخالفت با خصوصی‌سازی فوتبال: مهدی عقدایی در رابطه با مخالفت برخی نمایندگان در خصوص واگذاری باشگاه‌های فوتبال به بخش خصوصی که در جریان تصویب کلیات بودجه ۹۰ مطرح شد اظهار داشت: این موضوع مخالف سیاست‌ها و قانون اصل ۴۴ است.
14/02/90: پیچیدگی واگذاری استقلال و پرسپولیس: پیمان نوری، رییس‌ کل سازمان خصوصی‌سازی گفت: واگذاری سهام سرخابی در اولویت کاری این سازمان قرار دارد، ولی با توجه به ساختار صورت‌های مالی و گزارش بازرس قانونی این دو باشگاه، بررسی و کارشناسی آنها پیچیده تر از سایر مشمولان واگذاری است.
۰۲/۰۳/۹۰: بررسی پیش نویس طرح جامع خصوصی‌سازی باشگاه‌ها در مجلس: نشست بررسی پیش نویس طرح جامع خصوصی‌سازی باشگاه‌های کشور با حضور مدیران باشگاه‌ها و روسای فدراسیون های ورزشی و اعضای کمیته تربیت بدنی و جوانان کمیسیون فرهنگی مجلس برگزار شد.
18/03/90: واگذاری سرخابی در هفته اول تیرماه: اسماعیل غلامی، معاون پیشین آماده سازی سهام سازمان خصوصی‌سازی از واگذاری سهام دو باشگاه سرخابی در هفته اول تیرماه خبر داد و گفت: باشگاه‌های ورزشی استقلال و پرسپولیس قبل از شروع لیگ از طریق فرابورس عرضه می‌شوند.
۲۱/۰۳/۹۰: عرضه سهام پرسپولیس و استقلال در تعلیق: مهدی علم‌الهدی، مدیر پذیرش فرابورس از عرضه سهام سرخابی در تیرماه ابراز بی‌اطلاعی کرد و گفت: در این باره اطلاعی به شرکت فرابورس داده نشده و هیچ اتفاق جدید و رو به جلویی برای عرضه سهام این دو باشگاه نیفتاده است.
21/03/90: نامناسب بودن روند خصوصی‌سازی باشگاه‌ها: بت کلیا، عضو کمیسیون ورزش مجلس روند خصوصی‌سازی در کشور را نامناسب ارزیابی و تصریح کرد: خصوصی شدن یک یا دو باشگاه موجب نابودی آنها می‌شود. تنها زمانی به اهداف برنامه پنجم کشور درباره عدم پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به ورزش حرفه‌ای می‌رسیم که خصوصی‌سازی در کل کشور به طور یکنواخت انجام شود.
۲۸/۰۳/۹۰: عرضه باشگاه راه‌آهن دوباره آگهی شد:پس از یک بار آگهی و به تاخیر افتادن واگذاری، عرضه ۱۰۰ درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی راه‌آهن به قیمت کل پایه ۹/۵ میلیارد تومان به صورت ۲۰ درصد نقد و مابقی قسطی از طریق فرابورس، دوباره آگهی شد.
05/04/90: سرخابی در هیات‌ واگذاری: اسماعیل غلامی با اشاره به پایان قیمت‌گذاری سهام باشگاه‌های ورزشی استقلال و پرسپولیس طی روزهای آینده گفت: این دو باشگاه ورزشی شنبه آینده برای تصویب به هیات‌ واگذاری می‌روند.
۰۵/۰۴/۹۰: باشگاه راه‌آهن خریدار نداشت: امیر هامونی، ناظر بازار فرابورس از به فروش نرفتن سهام باشگاه راه‌آهن به دلیل نبود خریدار خبر داد.
19/04/90: باشگاه راه‌آهن خصوصی شد: با کاهش قیمت کل پایه 100 درصد سهام باشگاه راه‌آهن از 9/5 میلیارد به 1/4 میلیارد تومان، سرانجام پس از چند بار ناکامی، این میزان سهام به صورت 15 درصد نقد و بقیه به صورت قسطی در مدت 5 سال، در بازار فرابورس به فروش رسید.
۲۵/۰۴/۹۰: سهام سرخابی قطعا در سال ۹۰ واگذار می‌شود: حمیدرضا فولادگر، رییس‌ کمیسیون اصل ۴۴ مجلس از واگذاری قطعی سهام استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی در سال ۹۰ خبر داد.
31/04/90: عرضه باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس به تاخیر افتاد: فرآیند عرضه و واگذاری سهام دو تیم قرمز و آبی به دلیل مشخص نشدن وزیر ورزش و جوانان به تاخیر افتاد.
۰۵/۰۵/۹۰: پرسپولیس ۴۵، استقلال ۴۲ میلیارد تومان: مهدی عقدایی مبلغ پیشنهادی سازمان خصوصی‌سازی برای واگذاری سهام پرسپولیس و استقلال را به ترتیب ۴۵ و ۴۲ میلیارد تومان اعلام کرد.
07/05/90: ارزش برند سرخابی بیش از 100 میلیارد تومان: فرشاد به آبادی، مسوول ارزش‌گذاری برند استقلال و پرسپولیس در پاسخ به انتقادات در مورد ارزش‌گذاری گران این دو تیم گفت: ارزش برند سرخابی بیش از 100 میلیارد تومان است.
۰۹/۰۵/۹۰: نگرانی مدیران سرخابی از خصوصی‌سازی: علی فتح‌الله‌زاده گفت: من هشدار می‌دهم اگر به غیر از رییس جمهور کسی وارد قضیه پرسپولیس و استقلال شود این دو تیم توسط آقایان نابود می‌شود. حبیب کاشانی هم اذعان داشت: اگر اهلیت خریداران سهام این دو باشگاه مدنظر قرار نگیرد می‌تواند برای ما خطرساز باشد.
10/05/90: واگذاری استقلال و پرسپولیس تابع قانون است: محمد عباسی، سرپرست و وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان تاکید کرد: این وزارتخانه به هیچ وجه مرجع واگذاری باشگاه‌ها نیست و سازمان خصوصی‌سازی باید تصمیم بگیرد.
۱۱/۰۵/۹۰: مخالفت با قیمت پیشنهادی پرسپولیس و استقلال: امیدوار رضایی، رییس‌ فراکسیون ورزش مجلس با اشاره به قیمت ۴۵ و ۴۲ میلیارد تومانی پرسپولیس و استقلال گفت: با این قیمت‌گذاری کاملا مخالفم.
11/05/90: واگذاری سرخابی به نیمه دوم سال موکول شد: واگذاری سهام باشگاه استقلال و پرسپولیس به دلیل بررسی صورت‌های مالی به نیمه دوم سال 90 موکول شد.
۱۶/۰۵/۹۰: عدم واگذاری سرخابی تکذیب شد: رییس‌ کل سازمان خصوصی‌سازی با تکذیب شایعه عدم واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، از واگذاری سهام این دو باشگاه در سال جاری به گونه‌ای که هواداران هم بتوانند وارد میدان رقابت شوند، خبر داد.
09/06/90: وضع مالی استقلال و پرسپولیس خوب است: محمد عباسی، وزیر ورزش و جوانان گفت: وضع مالی باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس خوب است و در این زمینه مشکلی نمی‌بینم.
۰۶/۰۷/۹۰: انتقال سرخابی به گروه ۲ واگذاری‌ها: با تصویب هیات وزیران استقلال و پرسپولیس از گروه ۱ واگذاری‌ها به گروه ۲ منتقل شدند. براساس اصل ۴۴ قانون اساسی، ۱۰۰ درصد سهام شرکت‌های گروه ۱ باید تا پایان سال ۸۸ واگذار شوند. در گروه ۲ نیز ۲۰ درصد سهام شرکت‌ها دولتی می‌ماند و دولت تا پایان سال ۹۳ فرصت دارد سهام این شرکت‌ها را واگذار کند.
04/08/90: واگذاری سهام سرخابی تا سال 93: وزیر ورزش و جوانان گفت: دو تیم استقلال و پرسپولیس جزو دسته دو بنگاه‌ها و فعالیت‌های اقتصادی هستند، بنابراین زمان واگذاری آنها باید فرا برسد و تا سال 93 برای واگذاری این دو تیم فرصت وجود دارد.
۲۰/۰۸/۹۰: خصوصی‌سازی سرخابی تا سال ۹۳ عقب افتاد: رسولی نژاد، معاون پارلمانی، حقوقی و امور استان‌های وزارت ورزش و جوانان از تخصیص ردیف بودجه دولتی برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تا سال ۹۳ خبر داد و گفت: این دو باشگاه از این پس تا سال ۹۳ با بودجه مستقل اداره می‌شوند و این کمک تا زمان واگذاری ادامه خواهد داشت.
03/11/90: احتمال واگذاری سرخابی در نیمه اول سال 91: ابوالقاسم شمسی جامخانه، معاون سازمان خصوصی‌سازی گفت: واگذاری دو باشگاه قرمز و آبی تا سال 93 مهلت دارد؛ اما سعی ما این است یکی از دو باشگاه استقلال یا پرسپولیس را تا نیمه اول سال 91 واگذار کنیم.
۱۰/۱۱/۹۰: کمیته خصوصی‌سازی در وزارت ورزش تشکیل شد: وزارت ورزش و جوانان با هدف تقویت خصوصی‌سازی در ورزش، کمیته‌ای برای بررسی واگذاری قطعی یا اجاره‌ای املاک ورزشی تشکیل داد.
14/11/90: پیشنهاد مدل برای واگذاری باشگاه پرسپولیس:مصطفی امید قائمی، مدیر شرکت فرابورس از برگزاری جلسات مختلف جهت تعیین مدل برای واگذاری باشگاه پرسپولیس خبر داد.
۰۹/۱۲/۹۰: واگذاری استقلال و پرسپولیس تا سال ۹۳: وزیر ورزش و جوانان گفت: جلسات مشترکی با سازمان خصوصی‌سازی برای حمایت از واگذاری دو تیم استقلال و پرسپولیس خواهیم داشت و قانون تا پایان سال ۹۳ در این خصوص فرصت داده است.
Mahdihajivand@yahoo.com*