گروه بورس- علیرضا باغانی: در حالی که هفته گذشته چند تکنیکالیست فعال در بازار سرمایه اظهارنظرهای متفاوتی درخصوص شاخص بورس عنوان کردند، آینده دماسنج بازار این روزها به عنوان یکی از مهم‌ترین مباحث داغ فعالان بازار سهام ایران تبدیل شده است.

اما در اظهارنظری جدید، حسن برادران هاشمی، تحلیلگر بازار سرمایه محدوده ۲۴ هزار واحد و ۲۶ هزار واحد را به عنوان مهم‌ترین و حساس‌ترین سطوح حمایتی و مقاومتی شاخص کل بورس تهران در نظر گرفته است.
در گفت‌وگوی پیش‌رو علاوه بر تاکید بر شاخص بورس به عنوان ملاک مهمی برای تشخیص وضعیت بازار به پیش‌بینی وضعیت آینده شاخص کل پرداخته شده است.
این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
شاخص کل از ابتدای سال تا‌کنون از منظر تکنیکال چه روندی را طی کرده است؟
شاخص از ابتدای سال ۹۰ روند صعودی هیجانی داشته به گونه ای که تا اواخر فروردین‌ماه به ۲۶۷۰۰ واحد رسیده است و سپس با تشکیل قله و شکل‌گیری دوقلوی سقف، در کانال نزولی که در تصویر با دو خط موازی سبز رنگ مشاهده می‌شود قرار گرفته که این کانال تا اول شهریور معتبر بوده است.
از طرفی دیگر، از ابتدای شهریور شاخص توانسته سقف کانال را به بالا بشکند و از این مقاومت مهم عبور کند و به اندازه عرض کانال تا 27100 واحد رشد ادامه داشته و مجددا روند نزولی در پیش گرفته که با چند اصلاح در میانه راه، در حال حاضر به محدوده 25360 واحد رسیده است.
با توجه به تغییر فرمول محاسبه شاخص از آذر ۸۷، آیا اساسا تحلیل تکنیکال بلند مدت شاخص امکان‌پذیر است؟
فرمول شاخص از ابتدای آذر 87 به شاخص بازده نقدی تغییر یافته است و در واقع جنس این نمودار با قبل از آن متفاوت است، بنابراین چنانچه خواسته باشیم، تحلیل بلند‌مدت چند ساله از نمودار داشته باشیم، ناگزیر باید دو بازه زمانی را یکسان کنیم. به عبارت دیگر مقایسه مقدار شاخص با دوره قبلی که مبنای محاسبه دیگری داشته اشتباه است و باعث گمراهی می‌شود.
با توجه به قرار گرفتن سود نقدی در فرمول محاسبه شاخص آیا باز هم می‌توان از تحلیل تکنیکال (که روند قیمت را بررسی می‌کند) برای بررسی شاخص استفاده کرد؟
لحاظ شدن سود پرداختی مجامع در نمودار شاخص باعث می‌شود که همواره در فصل مجامع شاهد افزایش شاخص باشیم. به عنوان مثال، امسال سهام سایپا بعد از مجمع و اعلام پرداخت سود با قیمت کمتر از قبل بازگشایی شد که در نمودار سهم و نمودار صنعت نیز افت لحاظ شد، ولی در نمودار شاخص کل با جمع کردن سود مصوب به قیمت پس از بازگشایی نه تنها موجب افت شاخص نشد که حتی چند واحد باعث رشد هم شد. اما اگر خواسته باشیم، تحلیل تکنیکال کاملا معتبر از شاخص داشته باشیم باید ترتیبی اتخاذ کنیم، تا سود مجامع از نمودار حذف شود و چنانچه چنین نموداری تهیه شود، کاملا تحلیل معتبر خواهد بود. در حال حاضر اعتبار تحلیل تکنیکال شاخص در زمان‌های مختلف سال متغیر است در فصل مجامع به خصوص مرداد و حتی شهریور همزمان با بازگشایی سهام‌ اعتبار تحلیل شاخص کم می‌شود ولی در بقیه مواقع سال می‌توان تا حدودی از تکنیکال استفاده کرد چون سود تقسیمی در ماه‌های محدودی توزیع می‌شود که این سود هم در شاخص لحاظ می‌شود، ولی در سایر ماه‌ها چون سود تقسیمی وجود ندارد، می‌توان از تحلیل تکنیکال شاخص استفاده کرد.
به لحاظ تکنیکال اکنون وضعیت شاخص چگونه است؟ مقاومت‌ها و حمایت‌های پیش‌رو چگونه است و افق کوتاه‌مدت را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در حال حاضر شاخص به حمایت خط روند نزولی برخورد کرده است که این حمایت از نیمه شهریور شکسته نشده ولی همواره رو به کاهش است. به نظر می‌رسد، حمایت کوتاه‌مدت شاخص در 25200 باشد که علاوه بر حمایت خط روند نزولی در برخورد با حمایت 8/61 درصد تصحیح فیبوناچی هم قرار دارد و حمایت تاریخی نیز در این محدوده وجود دارد، بنابراین در کوتاه‌مدت این حمایت می‌تواند مانع از افت شاخص شود که به نظر می‌رسد پایان این دوره افت، آخر آبان‌ماه باشد.
شما از چه متغیرهای مهمی برای تحلیل تکنیکال شاخص استفاده می‌کنید و در حال حاضر وضعیت هر یک از متغیرها چگونه است؟
بهترین متغیری که به نظر من در مطالعه شاخص می‌توان استفاده کرد با توجه به ماهیت شاخص که سود تقسیمی هم در آن لحاظ می‌شود، استفاده از خط روندها و به دست آوردن حمایت‌ها و مقاومت‌ها و اشکالی نظیر کانال یا مثلث در آن است. در حال حاضر تا زمانی که حمایت خط روند نزولی شکسته نشده روند خنثی فعلی می‌تواند معتبر باشد.
لطفا توضیحاتی در خصوص روش موج شماری در تحلیل تکنیکال دهید.
موج شماری در نمودار که بر اساس نظریه الیوت به موج شماری الیوت مشهور شده است، روشی است که امواج صعودی و نزولی را بر اساس قواعد آن می‌توان پیش‌بینی کرد و هر موج صعودی بلند‌مدت 3 ریز موج صعودی و 2 ریز موج نزولی دارد و هر موج نزولی نیز شامل 3 موج می‌شود.
در مجموع نظریه امواج الیوت در بازارهای بین‌المللی کارآیی بیشتری دارد، چون این نظریه باید در نمودار سهامی استفاده شود که حجم معاملات سنگین داشته باشند و در بازار ایران به دلیل کم‌عمق بودن معاملات زیاد کاربرد ندارد. ضمن اینکه این نظریه بر خلاف سایر قواعد تکنیکال که مشخص است، کاملا به دید تحلیل گر بستگی دارد، بنابراین همواره در موج شماری اختلاف نظر ایجاد می‌شود و ابزار مناسبی خصوصا برای تحلیل شاخص نیست.
چشم‌انداز بلند‌مدت شاخص از منظر تکنیکال چیست؟
شاخص اکنون در کوتاه‌مدت با حمایت خط روند نزولی درگیر است و چنانچه این حمایت شکسته شود محدوده ۲۴۵۰۰ محدوده حمایت مهم بعدی خواهد بود. به نظر من نهایت افت شاخص می‌تواند تا ۲۴۰۰۰ واحد در بلند مدت باشد، چون در این عدد حمایت شاخص بسیار قوی خواهد بود.
از طرفی دیگر اولین مقاومت مهم در 26000 واحد قرار گرفته که چنانچه این مقاومت شکسته شود، روند صعودی شاخص سرعت خواهد گرفت.