حقوقی‌ها؛ خریداران بازار منفی

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- اعظم شریفی: حقوقی‌ها در بازار این هفته به‌روال اخیر خود به حمایت از سهام زیرمجموعه‌ها پرداختند. هرچند خریدهای حقوقی‌ها موجب شد تا از فشار عرضه‌ها به خصوص در روزهای یکشنبه و دوشنبه کاسته شود، اما حضور سهامداران حقوقی تنها در راستای خرید سهام در نوسان‌های منفی ۴ درصدی صورت گرفت تا به لحاظ روانی حقوقی‌ها حامی بازار باشند. اما در مجموع این نهادهای تاثیرگذار، نقشی را در جهت تغییر حرکت بازار انجام ندادند، هرچند که خریدهای این گروه در نوسانات منفی، امیدواری برای چرخش بازار در روزهای آینده ایجاد خواهد کرد.انتشار گزارش‌های ۶ ماهه در معاملات این هفته نقش بسزایی در رفتار معامله‌گران داشت به طوری که افت اصلی بازار در روز دوشنبه همزمان با گزارش ۶ ماهه صدرا رقم خورد که فضای گروه تجهیزاتی را با صف فروش ۳۰ میلیونی متاثر ساخت؛ اما با آغاز خرید سهامداران حقوقی در این نماد و جمع‌آوری صف فروش در روز سه‌شنبه بار دیگر فضای بهتری در این گروه حاکم شد.

از تحرکات مهم حقوقی‌ها در بازار این هفته می‌توان به تغییر مالکیت ۱۰ میلیارد ریالی حقیقی به حقوقی در سهام صدرا و فولاد مبارکه اشاره کرد.

از سوی دیگر، بانک پاسارگاد نیز در این هفته مورد حمایت حقوقی‌ها قرار داشت و پس از ارائه گزارش شش ماهه مناسب و پوشش ۵۵ درصدی بودجه شاهد تغییر مالکیت بیش از ۲۵ میلیارد ریالی از سوی حقیقی‌ها به نفع حقوقی‌ها بود.در همین حال حقیقی‌ها نیز طبق روال هفته‌های گذشته در تک سهم‌های مورد توجه بازار، فعال بودند؛ نفت بهران، ایران ترانسفو، قند نیشابور، معادن منگنز مس از جمله نمادهایی بودند که تغییر مالکیت در آنها به نفع سهامداران حقیقی رقم خورده است.در مجموع در بازار این هفته بعد از معاملات کم حجم در روزهای شنبه و یکشنبه که در جوی راکد سپری شد؛ در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه، شاهد غلبه خرید حقوقی‌ها به میزان ۵۰ میلیارد ریال نسبت به حقیقی‌ها در هر روز بود.

حضور در قلمرو خودی

در بازار ۳۷ میلیارد تومانی روز شنبه، بانک رفاه در زمره فروشندگان «فولاد آلیاژی یزد» قرار گرفت و فروشنده ۱۲۴ هزار سهم این نماد بود؛ یک معامله‌گر حقیقی نیز فروشنده یک میلیون سهم «فولای» بود. سایر حقوقی‌ها هم در فعالیت‌های نسبتا تکراری خود بر سهام زیرمجموعه تمرکز داشتند.

در این روز زیمنس ۵۱۳ هزار سهم ایران ترانسفو را فروخت. از سوی دیگر، اعتلای البرز از ۱۱ میلیون سهم معامله شده «والبر»، فروشنده ۱۰ میلیون و ۹۷۰ هزار سهم بود. این در حالی است که «والبر» در فروش «دسبحا» سهم ۵/۶ میلیون سهمی داشت. این بلوک را صندوق بازنشستگی نفت خریداری کرد؛ همچنین خرید ۱۵۰ هزار سهم پالایش نفت اصفهان از دیگر اقدامات صندوق نفت بود. در همین حال، سرمایه‌گذاری ایران و فرانسه فروشنده ۱/۱ میلیون سهم از ۳ میلیون سهم معامله شده «ثنوسا» در بازار شنبه شد.از سوی دیگر، سرمایه‌گذاری مسکن در حمایت از «ثشرق» اقدام به خرید ۱۰۰ هزار سهم این نماد کرد. بیمه پاسارگاد هم خریدار ۶/۱ میلیون سهم «میدکو» بود و مبنای خاورمیانه دیگر متقاضی ۵۰۰ هزار سهم میدکو بود.مسکن و ساختمان جهان ۴۰۰ هزار سهم «خگستر» را از بازار جمع کرد و گسترش نفت و گاز پارسیان نیز خریدار ۵۴۴ هزار سهم «شبریز» بود. در رویدادی دیگر، سرمایه‌گذاری گسترش هوانوردی پارس و یک شخص حقیقی در مجموع ۲۰۰ هزار سهم آذرآب را خریدند. اما در بازار روز شنبه حقیقی‌ها در نمادهای مداران، قند هگمتان، فولاد یزد، معادن منگنز، شیمیایی فارس، روان فناور و گازلوله فعال بودند.

حقوقی‌ها چه خریدند و چه فروختند؟

روز یکشنبه مسکن شمال شرق، شاهد خرید ۵۷۰ هزار سهمی از سوی اعتضاد غدیر سهامدار ۵/۱ درصدی خود بود؛ سرمایه‌گذاری مسکن هم در این نماد ۲۷۰ هزار سهم خرید. در نماد سرمایه‌گذاری البرز هم به رغم معاملات اندک، دو حقوقی فعال ظاهر شدند تا جایی که صندوق نفت خریدار بود و اعتلای البرز سهم فروخت. در همین حال سرمایه‌گذاری نیرو شاهد خرید سهم از سوی سهامدار عمده خود یعنی توسعه ملی بود.

در این روز، دانایان پارس در مقام خریدار سهام آذرآب، توس‌گستر و «خعتبار» ظاهر شد، در شرایطی که صندوق نفت باز هم ۵ میلیون پارسیان فروخت و در نماد‌های «زاگرس»، «شپنا» و «رتاپ» خریدار بود.در بازار یکشنبه، «وصنا» همچنان خریدار اقتصاد نوین بود و صندوق عشایر هم در نقش خریدار فولاد خراسان، فولاد مبارکه و غدیر ظاهر شد.از یک میلیون سهم معامله شده قند نیشابور هم نور همدانیان (سهامدار ۵/۹ درصدی شرکت) فروشنده اصلی بود و بانک پاسارگاد از ۱۸ میلیون سهم معامله شده شاهد خرید ۸ میلیون سهام توسط یک حقیقی بود. مسکن جهان، «خگستر» خرید و سرمایه‌گذاری کشتیرانی با خرید ۱۰۰ هزار سهم بانک دی سهامدار بالای یک درصدی این بانک شد. نکته دیگر اینکه خدمات مالی و سرمایه‌گذاری دی فروشنده «بوعلی» بود و تجارت اندیشه آریا، بانک سرمایه خرید. مدیران تجارت ایرانیان هم از ۳۴ میلیون سهم معامله شده «میدکو» ۳۲ میلیون سهم خرید و بیمه پاسارگاد هم دیگر حامی میدکو بود تا این دو به اتفاق سهام سرمایه‌‌گذاری پارسیان در این شرکت را خریداری کنند.

فعالیت حقوقی‌ها در بازار قرمز

سهامداران حقوقی در بازار دوشنبه به خریدهای خود ادامه دادند تا بلکه در کنار حمایت از بازار بتوانند از طریق خرید سهام در صف‌های فروش در روزهای آتی بازدهی مناسبی را کسب کنند.

بر این اساس، گسترش و نفت و گاز پارسیان اقدام به خرید ۷/۱ میلیون سهم «شبریز» کرد تا در این نماد سهامدار بیش از ۲۳ درصدی شود؛ در حالی که آستان قدس فروشنده ۱۵۰ هزار سهم قند ثابت بود و بانک پارسیان هم برای حمایت از «رتاپ»، ۲۰۵ هزار سهم از این نماد را از بازار جمع‌آوری کرد. سرمایه‌گذاری پارس آریان خریدار ۵/۱ میلیون سهمی «میدکو» بود و مبنای خاورمیانه و بیمه پاسارگاد باز هم ۸۰۵هزار سهم میدکو را از بازار جمع کردند. از سویی دیگر، سرمایه‌گذاری پارسیان ۶۸۲ هزار سهم «وکار» را به پرتفولیوی خود افزود و «ومعادن» بازار‌گردانی «بکام» را با خرید ۵۲۰ هزار سهم ادامه داد. این در حالی است که دانایان پارس هم در بازار منفی خریدار ۵۵۴ هزار سهم آذرآب، ۱۷۵ هزار سهم پست بانک و ۳۴۴ هزار سهم «وتوس» بود. ضمن اینکه گسترش هوانوردی پارس هم متقاضی خریدار۲۰۰ هزار سهمی آذرآب بود.اما سرمایه‌گذاری سمند در روز دوشنبه خریدار ۶۵۰ هزار سهم «خاور» و ۱۰۵ هزار سهم «رنا» شد و صبا تامین هم در کنار فروش ۱۹۲ هزار سهم «کطبس» اقدام به خرید ۴۳۰ هزار سهم بانک ایران زمین و ۶۱۰ هزار سهم «وکار» کرد. فرهنگیان هم با خرید یک میلیون سهم توانست اندکی از فشار فروش در نماد «فاراک» بکاهد. اما «ثمسکن» با خرید ۵۵۰ هزار سهم «ثشرق» به کوشش خود برای کنترل این زیرمجموعه تازه وارد خود در فرابورس ادامه داد. آتیه ساوالان هم فروشنده ۱۰۸ هزار سهم صنعت نفت شد. سرمایه‌گذاری مهر خریدار ۳۷۰ هزار سهمی «وسپه» بود و تجارت اندیشه آریا ۲۰۶ هزار سهم بانک سرمایه و آینده‌نگر دانا هم ۲۸۸ هزار سهم همکاران خریدند. از سویی دیگر، مهندسی قائم سپاهان خریدار ۸۷۵ هزار سهمی اردکان بود. معامله گران حقیقی همچنان در نماد «فولای» فعال بودند، به طوری که یک شخص حقیقی خریدار یک میلیون سهمی در این نماد بود. از سوی دیگر، اشخاص حقیقی خریدار ۵/۱ میلیون سهم پاسارگاد و ۲۰۰ هزار سهم گازلوله در این روز بودند.

جمع‌آوری صف‌های فروش

بازار روز سه‌شنبه در جوی مثبت دنبال شد که جمع آوری بیشتر صف‌های فروش به خصوص در نمادهایی مانند صدرا را موجب شد. در این روز در بانک گردشگری معامله بلوکی ۱۰۰ میلیون سهمی رقم خورد که شرکت بازرگانی مدیران اقتصاد خریدار ۱۰ میلیون سهمی این بلوک بود و در مقابل گسترش فولاد تبریز و پیشگامان رایا سهند هر کدام فروشنده دو بلوک ۳۹ میلیون سهمی بودند.از سوی دیگر، بانک رفاه همچنان فروشنده ۲۳۰ هزار سهم فولاد یزد بود و زیمنس هم ۵۰ هزار سهم دیگر ایران ترانسفو را فروخت. پارس آریان ۶۳۷ هزار سهم میدکو را از بازار جمع‌آوری کرد و بیمه پاسارگاد همچون روزهای قبل خریدار ۱۲۴ هزار سهمی این نماد بود. سرمایه‌گذاری پارسیان ۱۸۰ هزار سهم «وکار» خرید و ۸۱ هزار سهم ایران یاسا تایر را هم فروخت.در این روز، دانایان پارس به خرید ۲۰۶ هزار سهم پست بانک ادامه داد و صبا تامین هم ۳۰۰ هزار سهم نگین طبس را فروخته و یک میلیون و ۹۵ هزار سهم «وکار» را هم به پرتفولیوی خود افزود.«وصندوق» ۱۱۰ هزار سهم پتروشیمی آبادان را در نوسان منفی ۴ درصدی خرید؛ صندوق عشایر هم ۲۳۷ هزار سهم فولاد مبارکه و ۲۸۲ هزار سهم «غدیر» را جمع آوری کرد. تامین آتیه کارکنان بانک ملت نیز دوباره در نقش خریدار ۵۶۸ هزار سهمی بانک ملت ظاهر شد. در همین حال، سرمایه‌گذاری نور همدانیان ۲۵۰ هزار سهم قند مرودشت خرید. آتیه ساوالان ۸۵ هزار سهم دیگر از «ونفت» را فروخت و مسکن و ساختمان جهان هم اقدام به خرید ۵۰۰ هزار سهم «خگستر» کرد.در روز سه‌شنبه، دلیران پارس ۲۹۷ هزار سهم ایران زمین را به پرتفولیوی خود افزود و توسعه تجارت اندیشه آریا از معاملات ۵/۹ میلیونی بانک سرمایه در نقش خریدار ۳/۹ میلیون سهم ظاهر شد تا مالکیت خود را در این بانک به ۵/۲ درصد برساند. افزون بر این، حقیقی‌های مالک بالای یک درصد، در نماد‌های «مداران»، شیشه و گاز، فولاد یزد، شیشه رازی و قند لرستان به خرید و فروش مشغول بودند.در مجموع حقوقی‌ها در این هفته همگان با رکود بازار نسبتا کم‌فروغ ظاهر شدند و عموما در نقش تدافعی و در ادامه روند خرید و فروش‌های هفته گذشته عمل کردند.